Reddingsbrigade Nederland

Ode aan de Redder

Reddingsbrigade Nederland bestaat dit jaar 100 jaar! Al een eeuw lang leiden vrijwilligers door het hele land, mensen op tot redders (lifeguards) en geven ze voorlichting over de gevaren op en rond het water. Daarom reden om deze vrijwilligers in het zonnetje te laten zetten: een Ode aan de Redder!

De vrijwilliger lifeguards van de Reddingsbrigade houden in de zomer toezicht op stranden, bij recreatiegebieden en bij grote evenementen, zoals Sinterklaasintochten, Nieuwjaarsduiken, festivals en sportevenementen in het zonnetje te zetten. Daarnaast bemannen zij bij overstromingen belangeloos de Nationale Reddingsvloot. Dankzij de inzet van deze enthousiast en professioneel opgeleidde vrijwilligers kan Nederland veilig van haar water genieten. 

Wij willen ons 100-jarig bestaan van Reddingsbrigade Nederland dan ook aangrijpen om die vrijwillige redders in het zonnetje te zetten! Want door de inzet van deze vrijwilligers kunnen wij onze missie blijven nastreven: het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood en daardoor Nederland veilig van haar water laten genieten. Daarom heeft Reddingsbrigade Nederland aan de burgemeesters van gemeenten waar een Reddingsbrigade is gevestigd een verzoek gestuurd om in dit jubileumjaar van de Reddingsbrigade iets leuks  te doen voor de vrijwilligers van de Reddingsbrigade in hun gemeente. 

Op deze pagina vindt u een overzicht van brigades en vrijwilligers van deze brigades die in het zonnetje zijn gezet.

Reddingsbrigade Apeldoorn

De Reddingsbrigade Apeldoorn werd afgelopen zaterdag in het zonnetje gezet tijdens het Drakenbootfestival. Namens de gemeente bracht wethouder Paul Blokhuis de felicitaties over. Daarnaast schreef stadsdichter Aad van der Waal een speciaal gedicht voor de Reddingsbrigade. Dat werd aan de hulpverleners overhandigd tijdens de dertiende editie van het Drakenbootfestival. De Apeldoornse Reddingsbrigade helpt al jaren mee om de drakenbootraces in goede banen te leiden.

Reddingsbrigade Best

Afgelopen dinsdag, 27 juni, hebben Burgemeester Anton van Aert en Wethouder John Verheijen van de gemeente Best een verrassingsbezoek gebracht aan de trainingsavond van de Reddingsbrigade Best. Tijdens dit bezoek hebben zij, met andere vrijwilligers, opgetreden als drenkeling. De 25 'drenkelingen' speelden een busongeluk na. De burgemeester was 'gewond aan zijn armen' en de wethouder 'bewusteloos'. Gelukkig zijn ze snel gered! Na afloop boden de burgemeester en de wethouder alle leden en vrijwilligers een lekker stukje ‘reddingsbrigadetaart’ aan om het 100-jarig bestaan van de Reddingsbrigade Nederland te vieren. Wethouder John Verheijen: "Het was een geslaagde avond en het is mooi om te zien hoe deze vereniging de jeugd leert om op een veilige en snelle wijze drenkelingen uit het water te halen. Ik feliciteer Reddingsbrigade Nederland, namens Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Best, met het 100-jarig bestaan."

Damster Reddingsbrigade

Op 30 september werden de vrijwilligers van de Damster Reddingsbrigade uitgenodigd door de burgemeester Anno Wietze Hiemstra voor een rondvaart door Appingedam onder genot van een kopje koffie/thee en een gebakje.

Reddingsbrigade Echt

In het weekend van 24 en 25 juni organiseerde Reddingsbrigade Echt op Landgoed Hommelheide voor de 18e keer Baywatch. Baywatch is een lifesaving wedstrijd met dit jaar meer dan 150 deelnemers uit Nederland, België en Duitsland. Bij die gelegenheid heeft de Reddingsbrigade Echt in het kader van het 100-jarig jubileum van Reddingsbrigade Nederland een lifesaving board in ontvangst mogen nemen van de Gemeente Echt-Susteren.

Reddingsbrigade Ede

Tijdens de examens bij Reddingsbrigade Ede kwam de wethouder van Sportzaken op bezoek. Hij kwam kijken hoe zij te werk gaan en ten slotte heeft de wethouder de lifesaver diploma´s uitgereikt. De wethouder kwam in verband met het 100 jarig bestaan van reddingsbrigade Nederland en het examen.

Reddingsbrigade 's-Gravenzande

Een taart als Ode aan de Redder van Gemeente Westland in het kader van het 100-jarig bestaan van Reddingsbrigade Nederland. Loco-burgemeester Peter Ouwendijk gaf de taart aan bestuursvoorzitter Marc Bakema en sprak zijn waardering en trots uit over de lifeguards en het werk van de reddingsbrigade.

Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade

De Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade vierde haar honderdste verjaardag al in 2016. Omdat Reddingsbrigade Nederland dit jaar honderd jaar bestaat schenkt de gemeente Den Haag € 1.000 aan de Haagse Reddingsbrigade als waardering voor hun activiteiten. Een Ode aan de Redder!

Heldense Reddingsbrigade

Tegen het einde van de middag van zaterdag 25 november was burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo bij de Heldense Reddingsbrigade op bezoek naar aanleiding van het 100-jarig jubileum van de Reddingsbrigade. De vrijwilligers van deze brigade zijn al jaren bezig met het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood. Bij Laco zwembad Peel en Maas kreeg de burgemeester eerst een korte rondleiding in het zwembad bij de opleidingen van de junioren. Vervolgens was er een presentatie in de kantine en daarna werden het bestuur en de trainers bedankt.

Reddingsbrigade Hendrik-Ido-Ambacht

Burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht, Jan Heijkoop, zette 25 maart de lokale vrijwilligers van Reddingsbrigade Hendrik-Ido-Ambacht in het zonnetje. Na een korte toespraak overhandigde hij een oorkonde om alle vrijwilligers te bedanken voor hun inzet sinds de oprichting, bijna 50 jaar geleden.

Reddingsbrigade Houten

Op vrijdag 9 juni had de Reddingsbrigade Houten hun examenavond. Een mooi moment voor burgemeester Wouter de Jong om hen een bezoek te brengen. Het was een feestelijke avond, want alle kandidaten zijn dit keer geslaagd voor hun examen. De burgemeester overhandigde de diploma's en ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de Nederlandse Reddingsbrigade bracht de burgemeester voor alle examinatoren en instructeurs een taart mee!

Huizer Reddingsbrigade

Op vrijdagavond 20 oktober werd door Fons Hertog, de burgemeester van Huizen, een oorkonde aangeboden aan Aaldert van Olphen, de voorzitter van de Huizer Reddingsbrigade. In het kader van het 100-jarig jubileum van Reddingsbrigade Nederland uit de gemeente Huizen hiermee zijn grote waardering voor de vrijwilligers van de Huizer Reddingsbrigade. Onder het genot van een drankje, hapje en natuurlijk taart, werd dit heugelijke feit gevierd.

De Berkelduikers (Lochem)

De Berkelduikers is de sportvereniging in de gemeente Lochem met zwemmen, zwemmend redden en waterpolo onder één dak. Maandag 13 maart ontving de afdeling Zwemmend Redden Burgemeester van Lochem, Sebastiaan Van ’t Erve. Ter ere van het 100 jarig bestaan van Reddingsbrigade Nederland trakteerde hij op taart voor de kinderen en de leiding. Daarnaast ontvingen ze een mooi geldbedrag te besteden aan nieuw materiaal.

Reddingsbrigade De Dukers Meppel-Nijeveen

Al meer dan dertig jaar staan de vrijwilligers van Reddingsbrigade De Dukers voor de burgers klaar en zijn ze aangesloten bij de landelijke koepel. Niet alleen zetten ze zich in bij hulpverlening in het water, maar ze houden ook toezicht bij het Grachtenfestival en de Sinterklaasoptocht. Dit werd beloond door burgemeester Richard Korteland door een gratis consumptie en de allerbeste wensen.

Van Dixhoornbrigade (Middelburg)

De eerste brigade die in het zonnetje is gezet in het kader van het 100 jaar bestaan van Reddingsbrigade Nederland is de Van Dixhoornbrigade uit Middelburg. Zij ontvingen uit handen van de loco burgemeester van de gemeente Middelburg een mooie cheque voor de aanschaf van nieuw materiaal!

Reddingsbrigade Monster

Reddingsbrigade Monster heeft een taart gekregen van locoburgemeester P. Ouwendijk van Gemeente Westland, ter ere van het 100-jarig bestaan van Reddingsbrigade Nederland.

Reddingsbrigade Nederweert

Burgemeester H.F.M. Evers van Nederweert verrichtte op Tweede Paasdag (17 april jl.) de prijsuitreiking van de EHAD-wedstrijd van de Reddingsbrigade Nederweert. In het bijzijn van diverse andere reddingsbrigades bedankte hij de vrijwilligers van de Reddingsbrigade Nederweert voor de vaak jarenlange belangeloze inzet voor de vereniging en de inwoners van Nederweert.

Reddingsbrigade Neptunus ’58 Schijndel

Op een bijeenkomst van Reddingsbrigade Neptunus ’58 Schijndel, werd de club vereerd met een bezoekje van wethouder Coby van der Pas die een cheque uitreikte ter waarde van € 100,00 als bijdrage voor reddingsmaterialen. Dit als waardering voor alle Reddingsbrigadevrijwilligers!

Reddingsbrigade Staphorst

Burgemeester T.C. Segers van Staphorst heeft op 15 maart de vrijwilligers van de Reddingsbrigade Staphorst in het zonnetje gezet. Zijn bezoek en assistentie bij de wekelijkse zwemlessen van de reddingsbrigade stonden tevens in het kader van de landelijke en plaatselijke aandacht voor het vrijwilligerswerk in zijn algemeenheid. Hij vond het erg leuk om mee te doen en vond het fantastisch om te zien dat de reddingsbrigade met zo'n grote groep vrijwilligers wekelijks de zwemlessen geven.

Reddingsbrigade Tilburg '98

Dit jaar viert Reddingsbrigade Nederland 100-jarig bestaan. In het kader daarvan bracht de Tilburgse wethouder dhr. Hans Kokke, van onder andere sport, op 24 maart een bezoekje aan een trainingsavond van RBT '98. Hij volgde belangstellend een aantal trainingen, en ging in gesprek met onder andere onze voorzitter over allerlei aspecten van het zwemmend redden. Om het bezoek extra feestelijk te maken, nam hij voor alle leden van de Reddingsbrigade en de vrijwilligers een smakelijke traktatie in stijl mee!

Reddingsbrigade Utrecht

Reddingsbrigade Utrecht hield toezicht tijdens de Canal Parade in Utrecht. Tijdens de briefing kwam burgemeester Jan van Zanen op bezoek met een prachtige taart. Een ode aan de redder!

Waddinxveense Reddingsbrigade

Burgemeester Cremers heeft op vrijdagavond 12 mei de Waddinxveense Reddingsbrigade in het zonnetje gezet. Dit deed hij in het kader van het 100-jarige bestaan van Reddingsbrigade Nederland. Hij gaf de brigade tijdens hun training een mooie cheque als bijdrage voor de nieuwe materiaalkast.

Gecombineerde Zwem Vereniging Winschoten

Op dinsdag 19 september reikte wethouder Bart Boon van de gemeente Oldambt in zwembad De Watertoren in Winschoten een cheque uit. Hij mocht aankondigen dat de gemeente een bedrag van 250 euro aanbiedt, die de vereniging zal investeren in hun activiteit ‘auto te water’.

Reddingsbrigade Westerschouwen

Op 8 december werden de vrijwilligers van twee reddingsbrigades in het zonnetje gezet, waaronder Reddingsbrigade Westerschouwen. 16 vrijwilligers van de Reddingsbrigade Westerschouwen en de Reddingsbrigade Zierikzee/Duiveland werden ontvangen in het Watersnoodmuseum Ouwerkerk. Na de lovende woorden van wethouder Jacqueline Van Burg en de uitreiking van de presentjes werd een interessante rondleiding verzorgd door het Watersnoodmuseum waarna gezellig werd afgesloten met een hapje en drankje.

IJmuider Reddingsbrigade

Burgemeester Dales bracht vrijdag 14 juli een bezoek aan de IJmuider Reddingsbrigade (IJRB). De gemeente Velsen zorgde hierbij voor taart, drankjes en hapjes! Ruim zeventig personen, waaronder ook vertegenwoordigers van het landelijk bureau van Reddingsbrigade Nederland, kwamen naar reddingspost de Waecker aan de Kennemerboulevard om het feest mee te vieren. Aan burgemeester Dales de eer om deze avond twee nieuwe boten, die bestaande boten vervangen, te overhandigen. Ook heeft de burgemeester een oorkonde uitgereikt aan Erica Haasnoot, die tien jaar lid is van de IJmuider Reddingsbrigade. Tevens overhandigde Dales een aantal EHBO diploma’s en deelde hij Proeven van Bekwaamheid uit aan de vrijwillige redders van de IJRB, die zich in hun vrije tijd belangeloos inspannen om Velsen op en rond het water veiliger te maken.

Reddingsbrigade Zierikzee/Duiveland

Op 8 december werden de vrijwilligers van twee reddingsbrigades in het zonnetje gezet, waaronder Reddingsbrigade Zierikzee/Duiveland. 16 vrijwilligers van de Reddingsbrigade Westerschouwen en de Reddingsbrigade Zierikzee/Duiveland werden ontvangen in het Watersnoodmuseum Ouwerkerk. Na de lovende woorden van wethouder Jacqueline Van Burg en de uitreiking van de presentjes werd een interessante rondleiding verzorgd door het Watersnoodmuseum waarna gezellig werd afgesloten met een hapje en drankje.

Zoetermeerse Reddingsbrigade

Burgemeester Aptroot heeft op 16 september zijn ode gebracht aan de redders van de Zoetermeerse Reddingsbrigade (ZRB). De vrijwilligers van deze Reddingsbrigade kregen een speech waarin de burgemeester zich richtte op het feit dat vrijwilligers veel tijd besteden om de strandbewaking in goede banen te leiden en dat ze vrijwillig hun eigen contributie en opleidingen betalen. Als blijk van waardering overhandigde hij de club twee grote taarten.

Reddingsbrigade Zwolle

De gemeente Zwolle stelt als dank voor de inzet van de vrijwilligers van de Reddingsbrigade Zwolle €1.000 ter beschikking. Het geld is bestemd als bijdrage aan de nieuwe PEGA boottrailer. Gemeente Zwolle: "Door te investeren in de renovatie van de reddingsvloot helpen we immers de vrijwilligers van de brigade én de inwoners van de stad."

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld