Reddingsbrigade Nederland

berichtgeving hulpverleningscijfers 2016

2016 - week 35 - Eindbalans zomerseizoen: 7.416 hulpacties, 309 reddingen, 13 doden

Reddingsbrigade Nederland heeft vandaag de eindbalans opgemaakt van het zomerseizoen 2016. In totaal zijn de lifeguards van de reddingsbrigades deze zomer 7.416 keer in actie gekomen. In 309 gevallen was er sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie. Zonder hulp van de Reddingsbrigade hadden deze mensen het waarschijnlijk niet overleefd. Er waren 13 slachtoffers te betreuren als gevolg van een zwemrecreatie ongeval. De Reddingsbrigade ziet de zwemvaardigheid in Nederland hard afnemen en roept op tot maatregelen om de alarmerende trend te kunnen keren.

2016 - week 34 - Late zomer berzorgt Reddingsbrigade nog een drukke week

Het tropische (na)zomerweer van afgelopen week bezorgde de vrijwilligers van Reddingsbrigade Nederland nog een drukke week. De Reddingsbrigade kwam 2.152 keer in actie, waarvan 37 keer voor een redding uit een levensbedreigende situatie. Daarmee kwam het totaal aantal reddingen in 2016 op 303. Er was helaas ook een 12e dodelijk zwemongeval te betreuren. Dat betekent dat zowel het gemiddeld aantal reddingen uit een levensbedreigende situatie als het gemiddeld aantal dodelijke slachtoffers bij zwemrecreatie, ondanks relatief matig zomerweer, dit jaar opnieuw verder stijgen. Eerder deze zomer heeft Reddingsbrigade Nederland al haar zorgen geuit over het stijgende aantal dodelijke ongevallen. Nu het aantal noodzakelijke reddingen ook verder stijgt versterkt dit haar pleidooi voor meer aandacht aan de zwemvaardigheid in Nederland, onder meer via een nieuwe vorm van schoolzwemmen.

2016 - week 33 - Reddingsbrigade redt opnieuwe tientallen mensen

Reddingsbrigade Nederland kwam afgelopen week 951 keer in actie, waarvan 54 keer voor een redding uit een levensbedreigende situatie. 689 keer werd er eerste hulp verleend, 100 kinderen werden herenigd met hun ouders en 101 opvarenden (waaronder 69 kitesurfers) werden geholpen. Verder werden 30 zwemmers die in het water in de problemen waren geraakt uit het water gehaald.

2016 - week 32 - Reddingsbrigade al 212 mensen gered

Afgelopen week heeft de Reddingsbrigade ondanks het tegenvallende zomerweer 429 hulpverleningen verricht, waaronder 44 reddingen uit een levensbedreigende situatie. 245 keer werd er eerste hulp verleend, 36 zoekgeraakte kinderen werden met hun ouders herenigd en 59 opvarenden werden geholpen, waaronder 14 kiters.

2016 - week 31 - Reddingsbrigade 429 keer in actie

Afgelopen week heeft de Reddingsbrigade ondanks het tegenvallende zomerweer 429 hulpverleningen verricht, waaronder 44 reddingen uit een levensbedreigende situatie. 245 keer werd er eerste hulp verleend, 36 zoekgeraakte kinderen werden met hun ouders herenigd en 59 opvarenden werden geholpen, waaronder 14 kiters.

2016 - week 30 - Reddingsbrigade: aantal verdrinkingen blijven stijgen

Het aantal verdrinkingen bij zwemrecreatie blijft stijgen. Dat blijkt uit de registratie van de hulpverlening door Reddingsbrigade Nederland. Afgelopen week waren er opnieuw 2 dodelijke slachtoffers te betreuren tijdens zwemrecreatie in Nederland. Eén slachtoffer dat door de Reddingsbrigade werd gered ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het aantal dodelijke ongevallen bij zwemrecreatie in de zomer komt daarmee al op 8. Dat betekent dat halverwege het zomerseizoen het aantal verdrinkingen bij zwemrecreatie al net zo hoog is als het gemiddelde over het gehele seizoen van de afgelopen jaren. De Reddingsbrigade vreest dat het aantal verdrinkingen nog verder zal stijgen.

2016 - week 29 - Drukke week voor Reddingsbrigade door tropische weer

Tijdens de tropische dagen zochten veel mensen verkoeling in en om het water. Zowel aan de kust als bij recreatiewater in het binnenland was het erg druk. De lifeguards van de Reddingsbrigade beleefde daardoor de afgelopen zomerse week met 2.245 hulpverleningen de drukste week tot nu toe deze zomer. De Reddingsbrigade heeft 77 zwemmers die in de problemen waren geraakt uit het water gehaald, 172 zoekgeraakte kinderen werden weer met hun ouders herenigd en 1.909 keer werd er eerste hulp verleend. In totaal was er in 58 gevallen sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie.

2016 - week 28 - Reddingsbrigade redt 23 zwemmers

De Reddingsbrigade kwam afgelopen week 344 keer in actie waarbij 38 mensen uit een levensbedreigende situatie werden gered. In 23 van die gevallen betrof het zwemmers in nood die niet meer op eigen kracht uit het water konden komen. Veel zwemmers werden afgelopen zondag tijdens de mooie stranddag verrast door sterke stroming voor de kust. Vooral muien brengen zwemmers vaak in de problemen, omdat men niet weet wat je dan moet doen en snel in paniek raakt.

2016 - week 27 - Reddingsbrigade 313 keer in actie

Afgelopen week kwamen de lifeguards van de Reddingsbrigade 313 keer in actie, waarvan 16 keer voor een redding uit een levensbedreigende situatie. Van die 16 reddingen betrof het 11 zwemmers die in de problemen waren gekomen en waarbij het zonder de hulp van de Reddingsbrigade fataal had kunnen aflopen.

2016 - week 26 - 139 hulpverleningen in eerste week

In de eerste week van de zomer kwam de Reddingsbrigade 139 keer in actie. 11 keer was dat voor een redding uit een levensbedreigende situatie. Gedurende 10 weken in de zomerperiode communiceert Reddingsbrigade Nederland wekelijks de hulpverleningen uitgevoerd door de lifeguards van de Reddingsbrigade op en om het water en geeft zij tips om veilig van het water te genieten. Vorig jaar kwam de Reddingsbrigade in de zomerperiode 8.227 keer in actie. Voorafgaand aan de zomer heeft de Reddingsbrigade in 2016 al 1036 hulpverleningen uitgevoerd.

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld