Reddingsbrigade Nederland

Lifeguard

Een lifeguard is een persoon die verantwoordelijkheid draagt voor de veiligheid van mensen op het strand en in het water. Een lifeguard heeft een positieve, gemotiveerde houding en gedraagt zich te allen tijde als een professional; hij of zij is een ambassadeur van de reddingsbrigade en een gastheer op de locatie.

Word ook lifeguard
De algemene taken van een lifeguard
 • Voorlichten
  Een aanspreekpunt zijn voor, en voorlichting geven aan, recreanten.
 • Vroegtijdig ingrijpen
  Proactief handelen om incidenten te voorkomen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van borden of hijsen van vlaggen.
 • Toezicht houden
  Toezicht houden op recreanten en (water)sporters, herkennen van personen die mogelijk in problemen kunnen raken of in problemen zijn.
 • Hulp verlenen
  Reageren op (water)ongevallen en eerste hulp verlenen.
 • Rapporteren
  Bijhouden van activiteiten en incidenten in een dagrapport, om van te leren en voor verslaglegging.
Om deze taken verantwoordelijk te kunnen uitvoeren, moet een lifeguard goede lokale kennis hebben; weten welke delen van het strand veilig zijn en welke niet. Een lifeguard moet een goede conditie hebben om de kennis en vaardigheden in de praktijk te kunnen gebruiken. Een lifeguard moet goed kunnen omgaan met de reddingsmiddelen die voorhanden zijn op de reddingspost; regelmatig daarmee trainen, is dan ook een vereiste. Een volledig opgeleide lifeguard moet reddingstechnieken beheersen om reddingen te kunnen uitvoeren. Welke worden gebruikt, hangt af van de situatie; elke redding is anders, dus hierop moeten kunnen worden geanticipeerd.
 
Een lifeguard is altijd duidelijk herkenbaar. De kledingkleuren geel en rood worden over de hele wereld gebruikt en zijn internationaal erkend. Een lifeguard moet de juiste omgangsvormen hanteren en zich correct gedrag dragen; het gaat altijd om een dienstverlenende en representatieve houding. Alle materialen (reddingspost, reddingsmiddelen, vaar- en voertuigen, andere apparatuur) moeten eveneens representatief zijn en een verzorgde en professionele uitstraling hebben.

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld