Reddingsbrigade Nederland

Wat betekent die vlag?

Reddingsbrigades beschikken bij hun reddingspost(en) in elk geval over een basisset van vlaggen. Deze worden door lifeguards, op basis van de actuele situatie, aan de vlaggenmast gehesen. Om zwemmers, baders, watersporters en overige recreanten te waarschuwen en te informeren over de risico’s die verbonden zijn aan het zwemmen in open water, zoals de zee.

De basisset van vlaggen voor de vlaggenmast bestaat uit:

Vlag rood over geel Rood-geel (rechthoekige vlag)

Lifeguards aanwezig!
Deze vlag geeft aan dat de reddingspost is geopend en dat in het verzorgingsgebied van de reddingsbrigade door gekwalificeerde lifeguards toezicht wordt gehouden.

Vlag rood Rood (rechthoekige vlag)

Niet zwemmen! Zeer gevaarlijk!
Deze vlag wordt gehesen als de condities van het (zwem)water zeer gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden ten zeerste afgeraden.


Vlag geel Geel (rechthoekige vlag)

Pas op met zwemmen! Gevaarlijk!
Deze vlag wordt gehesen als de condities van het (zwem)water gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden afgeraden. Zwemmers en baders moeten extra voorzichtig en waakzaam zijn.

Windzak oranje Oranje (windzak)

Pas op met zwemmen! Geen drijfmiddelen gebruiken!
De windzak wordt gehesen bij een aflandige wind en/of stroming. Deze geeft aan dat het onveilig is om met (opblaasbare) drijfmiddelen het water op te gaan.
 
 
Het landelijk protocol omvat verder: een basisset van vlaggen voor vlaggenstokken (per twee te plaatsen aan de waterlijn door reddingsbrigades op basis van de actuele situatie) en optionele vlaggen (te hijsen aan de vlaggenmast door reddingsbrigades in overleg met bevoegd gezag of op grond van de actuele situatie).
 
De basisset van vlaggen voor vlaggenstokken bestaat uit:
 
rood-geel beachflags Rood-geel (rechthoekige vlaggen of beachflags)
 
Zwemgebied onder toezicht van lifeguards!
Deze vlaggen of beachflags geven een afgebakende zwemzone aan. Het gebied ertussen staat onder permanent toezicht van gekwalificeerde lifeguards. Daar zwemmen wordt aanbevolen. Watersport is in dit gebied niet toegestaan.
 
zone zwart-wit Zwart-wit geblokt (rechthoekige vlaggen)

Watersportgebied!
Deze vlaggen geven een afgebakende watersportzone aan. Zwemmen in het gebied ertussen wordt ten zeerste afgeraden.
 
zone danger Rood met ‘Danger’ in gele letters (beachflags)
 
Gebied met gevaarlijke omstandigheden!
Deze beachflags geven een afgebakende zone aan waar de condities van het (zwem)water gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden of andere activiteiten ondernemen op of in het water heeft een verhoogd risico. Daar zwemmen wordt ten zeerste afgeraden.
 
Op een bewaakte zwemlocatie mag bij vlaggen geen verwarring bestaan over de inzet en de betekenis ervan. Het vlaggengebruik wordt daarom verfijnd tot een nieuw landelijk protocol, met als doel 'eenduidigheid', naast aansluiting bij het protocol van de International Life Saving Federation of Europe (ILSE). De basissets van vlaggen voor de vlaggenmast en vlaggen voor vlaggenstokken zijn al door de ILSE geaccordeerd. Voor 2019 wordt een publiekscampagne voorbereid, die alle waarschuwings- en signaleringsvlaggen aangaat.

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld