Reddingsbrigade Nederland

Wat we doen

Nederland is een waterland. Reddingsbrigade Nederland laat Nederland al ruim honderd jaar genieten van haar water. Dit doen wij door Nederlanders te leren zwemmen en al zwemmend zichzelf en anderen te leren redden. De sport die daarbij hoort, heet de lifesaving sport. Daarnaast leiden wij mensen op tot lifeguard. Lifeguards houden toezicht op de Nederlandse stranden, recreatieplassen en tijdens evenementen en bieden onder andere eerst hulp. Hiertoe werken we samen met alle partijen in de veiligheidsketen (o.a. brandweer, Rode en Oranje Kruis). Middels voorlichting informeren we burgers over de risico’s van het vertoeven in en om open water.

De 160 brigades en 23.000 leden van Reddingsbrigade Nederland zijn door het hele land te vinden. Dagelijks zijn er zo'n 5.000 brigadevrijwilligers actief met maar één doel: het voorkomen van verdrinkingen. Veel brigadeleden stromen binnen op jonge leeftijd, als ze leren zwemmen of zich ontwikkelen tot lifesaver. Daarna stromen ze door naar functies als lifeguard op het strand of bij een recreatieplas, official of trainer voor de lifesaving sport, of instructeur om toekomstige lifesavers en lifeguards op te leiden. Vanwege de verantwoordelijkheid voor de veiligheid op het water kent Reddingsbrigade Nederland een uitgekiend stelsel van opleidingen en licenties.

Reddingsbrigades kennen een sterk sociaal karakter met een actief verenigingsleven. Voor iedereen is er een uitdaging, van jong tot oud om in verschillende rollen actief te zijn binnen zijn vereniging. Maatschappelijk het verschil maken zit in het DNA van de reddingsbrigades. Leden zijn afkomstig uit alle geledingen van de samenleving. Twee motieven zijn daarin dominant: enerzijds de wens om hulp te verlenen; anderzijds de spanning van het waken over veiligheid. Beide motieven komen samen in een sterk ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel.

Het werk van de reddingsbrigade is onderverdeeld in deze drie aandachtsgebieden:

Het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood is onze missie. 

De Reddingsbrigade laat Nederland van haar water genieten!