Reddingsbrigade Nederland

Inbreng Reddingsbrigade Nederland voor nieuwsbericht Tweede Kamerlid SP

Michiel van Nispen, Tweede Kamerlid voor de SP, maakt zich zorgen over de afnemende zwemvaardigheid in Nederland. Dit blijkt uit het nieuwsbericht onder de kop 'Actie nodig om verdrinkingen te voorkomen', dat donderdag 9 augustus op de website van zijn partij is gepubliceerd. Daarin is een reactie van Koen Breedveld, algemeen directeur van Reddingsbrigade Nederland, opgenomen.

stranddrukte,,Iedere zomer worden we weer opgeschrikt door berichten over kinderen, maar ook volwassenen die verdrinken omdat zij niet goed kunnen zwemmen'', zo staat in het nieuwsbericht. Dat leidde tot een artikel op de website en de voorpagina van het AD. Ook daarin komt Breedveld aan het woord.
 
Zwemdiploma
,,Nieuwkomers die niet of nauwelijks hebben leren zwemmen, de afnemende motorische vaardigheden van kinderen, het dalende zwembadbezoek en de afname van het schoolzwemmen zijn factoren die de zwemvaardigheid niet ten goede zijn gekomen de afgelopen jaren'', vermeldt het nieuwsbericht. ,,Een klein deel van de kinderen verlaat zelfs nog de basisschool zonder zwemdiploma.'' Onacceptabel, oordeelt Van Nispen, die SP-woordvoerder op de terreinen Justitie en Sport is: ,,Er is actie nodig om meer kinderen te leren zwemmen en mensen ook zwemvaardig te houden. Dat is belangrijk in een waterrijk land als Nederland. Mogelijk kunnen meer verdrinkingen zo voorkomen worden.'' Wat hem betreft, verlaat geen kind de basisschool zonder zwemdiploma en is het Zwem-ABC nodig om zwemvaardig te zijn in open water. ,,Het schoolzwemmen moet terugkeren, al dan niet in een nieuwe vorm. Ook zou in het beleid meer rekening gehouden moeten worden met kinderen uit gezinnen met lage inkomens en nieuwkomers omdat juist bij deze groepen de zwemvaardigheid achterblijft.''
 
Toezicht
Daarnaast moet volgens Van Nispen gekeken worden naar het toezicht bij recreatiegebieden. Hij geeft aan het vreemd te vinden dat beheerders ervan niet verplicht zijn om toezichthouders aan te stellen. ,,Juist in gebieden waar veel mensen zwemmen, moet goed toezicht geregeld worden. We vinden het heel normaal dat de Reddingsbrigade er is op het strand, waarom zijn er dan geen toezichthouders geregeld bij recreatiebaden?'' Het Tweede Kamerlid pleit voor actie om de zwemvaardigheid bij kinderen en volwassenen op peil te houden. Hij hecht daarnaast belang aan verbetering van de 'voorlichting over de plotselinge gevaren die zich kunnen voordoen in de natuur, zoals in de zee, in rivieren en bij recreatieplassen'. Toezichthouding is een van de aandachtspunten bij Zwemveiligheid Open Water, een deelproject van het project NL Zwemveilig. Daarbij neemt Reddingsbrigade Nederland het voortouw en treedt Marcel Jagersma van Marcel Jagersma Organisatieontwikkeling namens de bond op als eerste aanspreekpunt.

Van Nispen stelt nieuwe Kamervragen hierover aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport. Hij zegt in het najaar met een plan over zwemvaardigheid in Nederland te komen.

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld