Reddingsbrigade Nederland

Reddingsbrigade Nederland verfijnt gebruik vlaggen tot landelijk protocol

Reddingsbrigade Nederland verfijnt het gebruik van vlaggen tot een nieuw landelijk protocol. De doelen zijn eenduidigheid en aansluiting bij het internationale protocol van de International Life Saving Federation of Europe (ILSE). Op elke bewaakte zwemlocatie en bij elke vlag mag geen verwarring bestaan over de inzet en de betekenis ervan. Voor het publiek is hierover bij elke reddingspost en op deze website informatie beschikbaar.

vlaggen
Reddingsbrigades hebben bij hun reddingspost(en) een set van vlaggen klaarliggen. Deze worden door de lifeguards, op basis van de actuele situatie, aan de vlaggenmast gehesen. Om zwemmers en baders te waarschuwen en te informeren over de risico’s die verbonden zijn aan het zwemmen in open water, zoals de zee.
 
* De rood-gele vlag betekent: Lifeguards aanwezig. Deze geeft aan dat de reddingspost is geopend en in het verzorgingsgebied van de reddingsbrigade toezicht wordt gehouden door gekwalificeerde lifeguards.

* De rode vlag betekent: Niet zwemmen! Zeer gevaarlijk. Deze geeft ernstig gevaar aan en wordt gehesen als de condities van het (zwem)water zeer gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden ten zeerste afgeraden.

* De gele vlag betekent: Pas op met zwemmen! Gevaarlijk. Deze geeft gevaar aan en wordt gehesen als de condities van het (zwem)water gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water wordt afgeraden. Zwemmers en baders moeten extra voorzichtig en waakzaam te zijn.
 
De overige vlaggen, waaronder de vraagtekenvlag en de zonneringsvlaggen, worden eveneens opgenomen in het landelijk protocol. De totale set van waarschuwings- en signaleringsvlaggen wordt vóór het seizoen 2019 met een landelijke campagne toegelicht aan reddingsbrigades, zwemmers, baders, watersporters en overige recreanten bij open water in Nederland.

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld