Reddingsbrigade Nederland

Reddingsbrigade sluit overeenkomst met Toyota voor hulpverleningsvoertuigen

Reddingsbrigade Nederland is een samenwerking aangegaan met Toyota Nederland. Algemeen directeur Koen Breedveld en Jan-Christiaan Koenders, algemeen directeur van Toyota-importeur Louwman & Parqui, zetten zaterdag 29 september hun handtekening onder een overeenkomst. Dat gebeurde ter gelegenheid van de meet-and-greet met de Land Cruiser, de Hilux én de nieuwe reddingsboot RNR490 in IJmuiden.

De overkoepelende organisatie adviseert lokale reddingsbrigades gebruik te maken van de beste materialen voor levensreddende acties. Terreinauto's in dienst van Reddingsbrigade Nederland krijgen het volgens Breedveld flink voor de kiezen. ,,Je denkt wellicht dat het strand overal hetzelfde is, maar zand kent diverse diktes en structuren. Je hebt in Nederland zelfs drijfzand. Uit onze ervaring blijkt, dat de Toyota Land Cruiser de beste investering is in vergelijking tot andere terreinauto's. De auto's moeten tien jaar meegaan en met de Land Cruiser weet je gewoon dat dit ook gebeurt. De Land Cruiser kun je zelfs na tien jaar fulltime dienst bij de reddingsbrigade nog prima verkopen, zo goed is-ie dan nog. We hebben voor de Toyota gekozen vanwege zijn betrouwbaarheid, degelijkheid en duurzaamheid, maar ook vanwege de professionele wijze waarop Toyota Nederland de auto heeft laten prepareren. Een speciale coating zorgt dat zand geen vrij spel heeft. Verder kan de Land Cruiser uitgerust worden als ambulance, omdat een gebruikelijke ziekenauto vast komt te zitten in het zand. Dat is inclusief een brancard met uitklapbaar onderstel.''

Aanpassingen
Door nauwe samenwerking tussen Reddingsbrigade Nederland en de technische specialisten van Toyota Nederland is een Land Cruiser al volledig aangepast naar de behoeften van kustbrigades ten aanzien van hulpverleningswerk op het strand en in de duinen. Vanwege de zijwaarts openslaande deur is een uniek vangsysteem voor schuin inrijden van de brancard ontwikkeld. Tevens is de achterdeur aangepast om voldoende ruimte te bieden aan de 1.95 meter lange brancard. Namens Reddingsbrigade Nederland voerde Stephen Zwenger, hoofd Service Center van het Landelijk Bureau, functionele aanpassingen bij de Land Cruiser door. Zo is de vloer in het voertuig volledig bekleed met gecoat aluminium om bestand te zijn tegen water en zand, en zijn er praktische opbergvakken ontworpen welke ruimte bieden aan onder andere hulpverleningskoffers. Ook een Toyota Hilux is voor het bijzondere gebruik geprepareerd. Uitgangspunten zijn steeds maximale inzetbaarheid en duurzaamheid. Door deze aanpassingen gezamenlijk goed te ontwikkelen, bespaart het de lokale reddingsbrigadepost veel tijd en geld bij inzet van een nieuw hulpverleningsvoertuig.

Filosofie
Toyota werkt volgens de filosofie om keer op keer kleine verbeteringen door te voeren, waarbij de gebruiker centraal staat. Een voorbeeld hiervan is de motorkap van de Land Cruiser. Koyari-San, al 30 jaar werkzaam bij Toyota en hoofdingenieur van de Land Cruiser, bracht voor het gebruik in de duinen in het midden van de hoge motorkap een verlaging aan om sneller zicht te krijgen op het voorliggende terrein. Koenders gaf namens Louwman & Parqui aan verheugd te zijn over de ontwikkeling van deze auto. Hij toonde zich trots op het feit dat het Toyota-logo te zien is in dienst van het belangrijke hulpverleningswerk voor de bezoekers van onze stranden. ,,Als er één auto bestand is tegen de zwaarst denkbare omstandigheden dan is dat de Land Cruiser. Niet voor niets wordt deze iconische Toyota wereldwijd succesvol ingezet tijdens reddingsoperaties in moeilijk begaanbaar gebied. Toyota heeft de Land Cruiser ontwikkeld om in dergelijke situaties levens te redden. Dankzij het oersterke ladderchassis kom je het zwaarste terrein in én hier weer uit.''

Demonstraties
Voorafgaand aan de ondertekening spraken gastheer Breedveld en Koenders hun waardering uit voor het werk van de vrijwillige lifeguards, die een betrouwbaar voertuig binnen handbereik hebben. Deze samenwerkingsovereenkomst behelst voor reddingsbrigades de voordelige aanschaf van Toyota-modellen, tegen gunstige voorwaarden, en de mogelijkheid om gebruik te maken van technische expertise. Dat vernamen de ruim 40 belangstellenden voor de meet-and-greet die naar Post De Waecker van de IJmuider Reddingsbrigade waren gekomen. Daar stonden twee voertuigen van Reddingsbrigade Nederland en de nieuwe reddingsboot RNR490 opgesteld. Deze werden uitvoerig bekeken en er was alle ruimte om vragen te stellen. Demonstraties maakten duidelijk hoe met de voertuigen gereden en met het vaartuig gevaren kan worden. Ook konden bezoekers zelf ervaren wat de twee modellen geleverd door Toyota Nederland voor mogelijkheden hebben. Hiervoor was een parcours op het IJmuider strand uitgezet. De deelnemende reddingsbrigadechauffeurs kregen begeleiding van Toyota-experts op het gebied van terreinrijden in de Land Cruiser en de Hilux.

RNR490
Reddingsbrigades toonden eerder al hun belangstelling voor een testvaart met de RNR490. Toen en opnieuw waren ze enthousiast over de goede eigenschappen van deze reddingsboot. Die komen tot uiting in bijvoorbeeld golven, mede door de diepe V-vorm van de romp. Dit zorgt ervoor dat de RNR490 als het ware door elke golf heen snijdt. De ruimte aan boord in het algemeen, maar in het bijzonder voor liggende patiënten, is eveneens een groot pluspunt. Er was bovendien veel waardering voor de robuustheid van de RNR490, waaruit tevens de kwaliteit spreekt.

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld