Reddingsbrigade Nederland

Reddingsbrigades oefenen mee met Crisisoefening ‘Waterwolf’

Op woensdag 2 en donderdag 3 november 2016 vindt er een grootschalige crisisoefening plaats op Marken: 'Crisisoefening Waterwolf’. Om goed voorbereid te zijn op een eventuele toekomstige overstroming oefenen de crisispartners samen met de bewoners van Marken.

Stel: je woont op Marken en er dreigt hoogwater. Die dreiging neemt toe en de dijk breekt door. Wat gebeurt er dan?
Dit is het scenario van de grootschalige Çrisisoefening ‘Waterwolf’ op 2 en 3 november a.s. op Marken. Tijdens deze oefening testen de vijf convenantpartners: Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, Gemeente Waterland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat de crisisplannen bij een (dreigende) overstroming. Er worden honderden mensen geëvacueerd met vrachtauto’s en achterblijvers worden gered per boot. Gewonden worden verzorgd en de dijk moet worden hersteld.  Aan de oefening doen zo'n 30 organisaties waaronder de Reddingsbrigade en veel vrijwilligers mee.

Wat te doen bij overstroming
Er wordt geoefend om op die manier goed voorbereid te zijn op een mogelijke overstroming. Meer dan de helft van de Nederlanders woont in een gebied dat kan overstromen. Marken is een van die gebieden. Een van de doelstellingen van crisisoefening ‘Waterwolf’ is om met bewoners te oefenen. Ook de bewustwording van wat je zelf als bewoner kunt doen bij een overstroming is een belangrijk oefendoel. De oefening is van te voren niet gescript en uniek vanwege de omvang.

Deelname Reddingsbrigade
Donderdag 3 november zal de Reddingsbrigade participeren in de Crisisoefening ‘Waterwolf’.  Vanuit Compagnie E van de Nationale Reddingsvloot zullen 8 eenheden worden ingezet voor de evacuatie per boot over het water van de bewoners van Marken.
Deze eenheden zijn afkomstig van Reddingsbrigades uit Amsterdam, Amstelveen, IJmuiden, Wijk aan Zee, Haarlem, Heemstede en Zaanstad. Tevens zijn er 2 Officieren van Dienst - Reddingsbrigade aanwezig voor de coördinatie van de  eenheden en coördinatie met de overige multidisciplinaire hulpverleningsinstanties.

Voor meer informatie over de crisisoefening Waterwolf kijk op: https://www.waterland.nl/actueel/crisisoefening-waterwolf/

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld