Reddingsbrigade Nederland

Nieuwsarchief 2016

Serious Rescue voor Serious Request

Van 17 tot en met 19 december hebben 365 vrijwilligers van 32 reddingsbrigades uit heel Nederland zich in gezet voor de inzamelingsactie “Serious Rescue.” Met de actie “Serious Rescue” haalden reddingsbrigades met een 3-daagse vaartocht van Gouda naar Breda een bedrag op van maar leifst € 31.000,- voor het goede doel van Serious Request, om zo te helpen kinderen te redden van de stille killer; longontsteking.

Nederlands bezoek aan Britse reddingteams voor overstromingen

Een Nederlandse delegatie van Reddingsbrigade Nederland, KNRM en het Veiligheidsberaad hebben een kort bezoek gebracht aan de Britse Royal National Lifeboat Institution (RNLI), om zich te laten informeren over hun snel inzetbare teams voor overstromingen.

Directeur Reddingsbrigade draagt na 9 jaar roer over

Directeur Reddingsbrigade draagt na 9 jaar roer over

Directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland gaat de organisatie na bijna 9 jaar verlaten. Hij draagt deze week zijn taken over aan Luc Dietz, die al enige tijd als programmadirecteur werkzaam is bij de Reddingsbrigade. Luc Dietz heeft een lange historie binnen de Reddingsbrigade. Hij zal de komst van een nieuwe directeur voorbereiden en ondertussen de transitie naar een nieuw managementmodel in de organisatie begeleiden.

Uitslagen Orange Cup

Uitslagen Orange Cup

Op zaterdag 12 en zondag 13 november is in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven de Orange Cup georganiseerd.

Reddingsbrigades oefenen mee met Crisisoefening ‘Waterwolf’

Op woensdag 2 en donderdag 3 november 2016 vindt er een grootschalige crisisoefening plaats op Marken: 'Crisisoefening Waterwolf’. Om goed voorbereid te zijn op een eventuele toekomstige overstroming oefenen de crisispartners samen met de bewoners van Marken.

Eindbalans zomerseizoen Reddingsbrigade: 7.416 hulpacties, 309 reddingen, 13 doden

Reddingsbrigade Nederland heeft vandaag de eindbalans opgemaakt van het zomerseizoen 2016. In totaal zijn de lifeguards van de reddingsbrigades deze zomer 7.416 keer in actie gekomen. In 309 gevallen was er sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie. Zonder hulp van de Reddingsbrigade hadden deze mensen het waarschijnlijk niet overleefd. Er waren 13 slachtoffers te betreuren als gevolg van een zwemrecreatie ongeval. De Reddingsbrigade ziet de zwemvaardigheid in Nederland hard afnemen en roept op tot maatregelen om de alarmerende trend te kunnen keren.

Spetterende start voor Nederlandse sporters op het WK Lifesaving 2016!

Spetterende start voor Nederlandse sporters op het WK Lifesaving 2016!

Al drie gouden medailles voor Nederlandse sporters op het WK Lifesaving én een nieuw wereldrecord!

Wij stellen aan u voor: het Nationale Team Lifesaving 2016

Van 1 tot en met 18 september 2016 organiseert Reddingsbrigade Nederland onder auspiciën van de wereldreddingsfederatie International Life Saving de Wereld Kampioenschappen Lifesaving. Dit mega-evenement van zo’n 4.000 sporters uit 40 landen vindt voor het eerst in de geschiedenis in Nederland plaats. De fitste en best getrainde lifeguards van de wereld strijden dan om de titel ‘Held der helden'. Uiteraard is Nederland tijdens het WK Lifesaving 2016 in Eindhoven en Noordwijk ook goed vertegenwoordigd!

WK Lifesaving 2016

Van 1 tot en met 18 september zullen in Nederland de Wereld Kampioenschappen Lifesaving 2016 worden gehouden. 2 weken lang strijden zo'n 4.000 van de fitste en best getrainde lifeguards vanuit de hele wereld in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion te Eindhoven (Pool Events) en op het strand van Noordwijk (Ocean Events) om de felbegeerde kampioenstitels.

Uitslag NK Ocean Aspiranten 2016

Zaterdag 27 augustus vond in Boxtel het Nederlands Kampioenschap Ocean voor Aspiranten 2016 plaats. Vanuit 11 reddingsbrigades werd er deelgenomen aan de kampioenschappen in de klasse Aspiranten C, Aspiranten D en Aspiranten E.

Late zomer bezorgt Reddingsbrigade nog een drukke week

Het tropische (na)zomerweer van afgelopen week bezorgde de vrijwilligers van Reddingsbrigade Nederland nog een drukke week. De Reddingsbrigade kwam 2.152 keer in actie, waarvan 37 keer voor een redding uit een levensbedreigende situatie. Daarmee kwam het totaal aantal reddingen in 2016 op 303. Er was helaas ook een 12e dodelijk zwemongeval te betreuren. Dat betekent dat zowel het gemiddeld aantal reddingen uit een levensbedreigende situatie als het gemiddeld aantal dodelijke slachtoffers bij zwemrecreatie, ondanks relatief matig zomerweer, dit jaar opnieuw verder stijgen. Eerder deze zomer heeft Reddingsbrigade Nederland al haar zorgen geuit over het stijgende aantal dodelijke ongevallen. Nu het aantal noodzakelijke reddingen ook verder stijgt versterkt dit haar pleidooi voor meer aandacht aan de zwemvaardigheid in Nederland, onder meer via een nieuwe vorm van schoolzwemmen.

Reddingsbrigade redt opnieuw tientallen mensen

Reddingsbrigade Nederland kwam afgelopen week 951 keer in actie, waarvan 54 keer voor een redding uit een levensbedreigende situatie. 689 keer werd er eerste hulp verleend, 100 kinderen werden herenigd met hun ouders en 101 opvarenden (waaronder 69 kitesurfers) werden geholpen. Verder werden 30 zwemmers die in het water in de problemen waren geraakt uit het water gehaald.

Reddingsbrigade al 212 mensen gered

Reddingsbrigade Nederland heeft deze zomer al 212 reddingen verricht. Dat is veel in relatie tot het slechte weer deze zomer. Afgelopen week kwam de reddingsbrigade 259 keer in actie, waarbij in 39 gevallen sprake was van een redding uit een levensbedreigende situatie. In totaal kwam de Reddingsbrigade dit jaar 4146 keer in actie. Afgelopen week viel het 10e slachtoffer te betreuren van zwemrecreatie. Daarmee blijft dit aantal zorgwekkend stijgen.

Reddingsbrigade 429 keer in actie

Afgelopen week heeft de Reddingsbrigade ondanks het tegenvallende zomerweer 429 hulpverleningen verricht, waaronder 44 reddingen uit een levensbedreigende situatie. 245 keer werd er eerste hulp verleend, 36 zoekgeraakte kinderen werden met hun ouders herenigd en 59 opvarenden werden geholpen, waaronder 14 kiters.

Reddingsbrigade: aantal verdrinkingen bij zwemrecreatie blijft stijgen

Het aantal verdrinkingen bij zwemrecreatie blijft stijgen. Dat blijkt uit de registratie van de hulpverlening door Reddingsbrigade Nederland. Afgelopen week waren er opnieuw 2 dodelijke slachtoffers te betreuren tijdens zwemrecreatie in Nederland. Eén slachtoffer dat door de Reddingsbrigade werd gered ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het aantal dodelijke ongevallen bij zwemrecreatie in de zomer komt daarmee al op 8. Dat betekent dat halverwege het zomerseizoen het aantal verdrinkingen bij zwemrecreatie al net zo hoog is als het gemiddelde over het gehele seizoen van de afgelopen jaren. De Reddingsbrigade vreest dat het aantal verdrinkingen nog verder zal stijgen.

Drukke week voor Reddingsbrigade door tropische weer

Tijdens de tropische dagen zochten veel mensen verkoeling in en om het water. Zowel aan de kust als bij recreatiewater in het binnenland was het erg druk. De lifeguards van de Reddingsbrigade beleefde daardoor de afgelopen zomerse week met 2.245 hulpverleningen de drukste week tot nu toe deze zomer. De Reddingsbrigade heeft 77 zwemmers die in de problemen waren geraakt uit het water gehaald, 172 zoekgeraakte kinderen werden weer met hun ouders herenigd en 1.909 keer werd er eerste hulp verleend. In totaal was er in 58 gevallen sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie.

Reddingsbrigade redt 23 zwemmers uit het water

De Reddingsbrigade kwam afgelopen week 344 keer in actie waarbij 38 mensen uit een levensbedreigende situatie werden gered. In 23 van die gevallen betrof het zwemmers in nood die niet meer op eigen kracht uit het water konden komen. Veel zwemmers werden afgelopen zondag tijdens de mooie stranddag verrast door sterke stroming voor de kust. Vooral muien brengen zwemmers vaak in de problemen, omdat men niet weet wat je dan moet doen en snel in paniek raakt.

Reddingsbrigade 313 keer in actie

Afgelopen week kwamen de lifeguards van de Reddingsbrigade 313 keer in actie, waarvan 16 keer voor een redding uit een levensbedreigende situatie. Van die 16 reddingen betrof het 11 zwemmers die in de problemen waren gekomen en waarbij het zonder de hulp van de Reddingsbrigade fataal had kunnen aflopen.

Reddingsbrigade waarschuwt voor overschatting zwemvaardigheid

Reddingsbrigade waarschuwt voor overschatting zwemvaardigheid

Dit weekend begint in Nederland de zomervakantie voor scholen. Volgens de weersvoorspelling komt er ook warm zomerweer aan en zullen veel mensen het water opzoeken voor verkoeling. De Reddingsbrigade waarschuwt badgasten die hun eerste zomerduik willen maken voor overschatting van de zwemvaardigheid. Steeds vaker moeten zij reddend optreden en ook het aantal ongevallen met fatale afloop neemt toe.

NK Lifesaving Ocean 2016 - Overzicht van de kampioenen

NK Lifesaving Ocean 2016 - Overzicht van de kampioenen

In het weekend van zaterdag 2 juli en zondag 3 juli is in Noordwijk het NK Lifesaving Ocean 2016 georganiseerd. De omstandigheden waren pittig. Er stond een sterke stroming en het waaide behoorlijk. Sommige deelnemers waren niet in staat om de onderdelen in zee af te ronden. Mede door de omstandigheden was het een hele goede voorbereiding voor het WK Lifesaving 2016 van 1 tot en met 18 september.

Reddingsbrigade - klaar voor de zomer

In de eerste week van de zomer kwam de Reddingsbrigade 139 keer in actie. 11 keer was dat voor een redding uit een levensbedreigende situatie. Gedurende 10 weken in de zomerperiode communiceert Reddingsbrigade Nederland wekelijks de hulpverleningen uitgevoerd door de lifeguards van de Reddingsbrigade op en om het water en geeft zij tips om veilig van het water te genieten. Vorig jaar kwam de Reddingsbrigade in de zomerperiode 8.227 keer in actie. Voorafgaand aan de zomer heeft de Reddingsbrigade in 2016 al 1036 hulpverleningen uitgevoerd.

Burgemeester Jan Rijpstra zelf actief als redder

Burgemeester Jan Rijpstra zelf actief als redder

Burgemeester Jan Rijpstra duikt mee bij presentatie Nationale Team WK Lifesaving 2016 in Noordwijk.

Update financiering Nationale Reddingsvloot

Update financiering Nationale Reddingsvloot

Formeel heeft het bestuur van Reddingsbrigade Nederland nog geen bericht ontvangen over de uitkomsten van overleg tussen de minister van Veiligheid en Justitie (V&J) en het Veiligheidsberaad. Informeel heeft het bestuur begrepen dat er nog geen structurele oplossing is, maar vooralsnog wederom voor 1 jaar financiering is overeengekomen. Daarmee is niet voldaan aan de (unanieme) motie van de Tweede Kamer richting de regering om voor eind mei duidelijkheid te bieden over de continuïteit van de NRV.

Landelijke 06-polsbandjesactie van start op - Dag van het vermiste kind

Woensdagmiddag 25 mei gaf Leo Wallage, Commissaris van de Politie, op het strand van Egmond het startsein voor de landelijke 06-polsbandjesactie. Op de ‘Internationale Dag van het Vermiste Kind’ reikte de heer Wallage samen met Chase, één van de reddingspups uit de TV-serie PAW Patrol, het eerste nieuwe PAW Patrol 06-polsbandje uit. De heer Wallage: “Al jaren werken de Reddingsbrigade en Politie nauw samen bij vermiste kinderen op het strand. De schrik is altijd groot voor ouders als een kind niet terug te vinden is in de drukte op het strand en nabij het water. Daarom is het nog beter om het zoekraken van kinderen te voorkomen. Vandaar dat wij op deze speciale dag de aandacht richten op ‘strandvermissingen’ en gezamenlijk ouders en jonge kinderen willen informeren over deze 06-polsbandjecampagne”.

Aankondiging aftrap Landelijke 06-polsbandjescampagne op 25 mei

Reddingsbrigade Nederland, de Politie en Nickelodeon geven op 25 mei tijdens de “Internationale Dag van het Vermiste Kind” in Egmond het startsein van de 06-polsbandjescampagne met tips voor de strandbezoeker om het zoekraken van kinderen te voorkomen.

Reddingsbrigade Nederland en Nickelodeon werken samen in veiligheidscampagne

Reddingsbrigade Nederland en de kinderzender Nickelodeon slaan komende zomer de handen ineen voor een veiligheidscampagne gericht op waterveiligheid voor jonge kinderen. Reddingsbrigade Nederland wil iedereen veilig van haar water laten genieten, zo ook de allerkleinste. In deze veiligheidscampagne zal Zuma, de lifeguardhond uit de succesvolle Nickelodeon-serie PAW Patrol, in samenwerking met de Reddingsbrigade ouders en kinderen informeren over de veiligheid rond het water.

De Reddingsbrigade waarschuwt voor koud water

Reddingsbrigade Nederland verwacht dat veel mensen aankomend weekend aan of op het water zullen doorbrengen vanwege het voorspelde mooie weer. De Reddingsbrigade attendeert mensen nog wel op de lage temperatuur van het water, het water heeft nog niet de aangename zomerse waarde en dat geeft kans op onderkoeling en kramp. Door die verschijnselen kunnen mensen snel in de problemen komen in het water.

Kamer unaniem voor motie behoud Nationale Reddingsvloot

Kamer unaniem voor motie behoud Nationale Reddingsvloot

De Tweede Kamer heeft dinsdag unaniem voor de motie van de VVD en SP gestemd die ertoe moet leiden dat Reddingsbrigade Nederland haar rol in de hulpverlening bij rampen en crises kan blijven vervullen. De motie verzoekt de regering om er vóór eind mei bij het Veiligheidsberaad en de veiligheidsregio’s op aan te dringen om met een oplossing te komen voor de financiering van de Nationale Reddingsvloot (NRV) van Reddingsbrigade Nederland. Die financiering is noodzakelijk om de 90 boten en ruim 1.000 speciaal opgeleide vrijwilligers ook na 2016 operationeel te kunnen houden. Volgens de Tweede Kamer vervult de vloot van Reddingsbrigade Nederland een cruciale rol bij waterrampen en crisismanagement en is er geen andere organisatie in staat om die rol op deze wijze vorm te geven.

Reddingsbrigade Nederland overweldigd door steun Tweede Kamer en publiek

Reddingsbrigade Nederland is de afgelopen dagen overstelpt met steunbetuigingen voor het in standhouden van de Nationale Reddingsvloot die in het hele land ingezet wordt bij overstromingen. De organisatie, initiatiefnemer van de Reddingsvloot na de watersnood van 1953, heeft vorige week aandacht gevraagd voor de problematiek rond de financiering van de vloot nu er na twee jaar onderhandelen tussen het Rijk, Veiligheidsregio's en Reddingsbrigade Nederland nog steeds geen akkoord is. De minister heeft aangekondigd de financiering per 2017 te stoppen en dat zou betekenen dat de Reddingsvloot verdwijnt.

Nederland bij overstroming op zichzelf aangewezen

Nederland bij overstroming op zichzelf aangewezen

De financiering van de Nationale Reddingsvloot, die bij overstromingen hulp biedt en mensen evacueert, staat op losse schroeven. De organisatie die deze taak officieus al sinds de watersnood van 1953 en officieel sinds 1995 uitvoert, Reddingsbrigade Nederland, dreigt speelbal te worden in een discussie tussen het Ministerie van Veiligheid & Justitie en de 25 veiligheidsregio’s over de financiering vanaf 2017. Als die duidelijkheid er niet binnen een maand is, zal Reddingsbrigade Nederland de Nationale Reddingsvloot moeten gaan ontmantelen. Dat is extra opmerkelijk omdat er de afgelopen 5 jaar juist in de organisatie en nieuwe vaartuigen is geïnvesteerd, omdat het risico op overstroming in Nederland groot is en de Reddingsbrigade bij uitstek gespecialiseerd is in deze taak. Zaterdag 16 april houdt Reddingsbrigade Nederland een grote oefening van de Nationale Reddingsvloot op de Kagerplassen en vraagt de organisatie aandacht voor deze nijpende situatie.

Nieuwe reddingsboot voor de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade

Woensdagmiddag 6 april heeft de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade hun nieuwe reddingsboot opgehaald bij Reddingsbrigade Nederland. Met deze reddingsvlet vormt de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade een nieuwe eenheid binnen de Nationale Reddingsvloot (NRV).

Uitslagen NK Lifesaving Teams 2016

Reddingsbrigade Nederland en Reddingsbrigade Erica hebben in het weekend van 2 en 3 april het NK Lifesaving Teams 2016 georganiseerd.

Nieuwe Tinn-Silver 550 Rescue voor Reddingsbrigade Weststellingwerf

Nieuwe Tinn-Silver 550 Rescue voor Reddingsbrigade Weststellingwerf

Woensdag 16 maart heeft Reddingsbrigade Weststellingwerf een nieuwe Tinn-Silver 550 Rescue opgehaald bij Reddingsbrigade Nederland.

Nieuwe website 'Varen doe je samen online!"

Vandaag presenteerde het samenwerkingsverband "Varen Doe Je Samen" haar nieuwe website op de Hiswa Boat Show Amsterdam. Kijk op www.varendoejesamen.nl en ontdek alles over veilig varen!

Uitslagen NK SERC 2016

Zaterdag 12 maart vond het NK SERC (Simulated Emergency Response Competition) plaats in Cuijk.

Ontdek de held in jezelf op de Landelijke Veiligheidsdag - 16 april - in Almere!

Kom op zaterdag 16 april 2016 van 12.00 tot 17.00 uur alles te weten over het werk van politie, brandweer, ambulance, reddingsbrigade en defensie tijdens de Landelijke Veiligheidsdag in het centrum van Almere.

Nieuwe reddingsboot voor Bergse Reddingsbrigade

Woensdagochtend 9 maart heeft de Bergse Reddingsbrigade uit Bergen op Zoom hun nieuwe reddingsboot opgehaald bij Reddingsbrigade Nederland. Met deze reddingsvlet vormt de Bergse Reddingsbrigade een nieuwe eenheid binnen de Nationale Reddingsvloot (NRV).

Reddingsbrigades in Nederland

In Google is een online overzicht van de reddingsbrigades in Nederland beschikbaar. Handig en makkelijke voor het zoeken naar een reddingsbrigade bij u in de buurt!

Reddingsbrigade en Zuiderzeemuseum werken samen

Reddingsbrigade en Zuiderzeemuseum werken samen

Reddingsbrigade Nederland en het Zuiderzeemuseum slaan dit jaar de handen ineen voor het themajaar ‘Overspoeld’ van het Zuiderzeemuseum. Gezamenlijk brengen zij het onderwerp ‘leven met water’ onder de aandacht bij bezoekers. Met verschillende activiteiten worden zij geïnformeerd over het leven in een waterrijk land en het werk van de Reddingsbrigade van ‘toen en nu’. Het themajaar ‘Overspoeld’ is vanaf zaterdag 26 maart te bezoeken in het buitenmuseum. In het weekend van 23 en 24 april en in de week van 16 t/m 23 juli 2016 worden er demonstraties gegeven door de vrijwilligers van de Reddingsbrigade. Daarbij is het mogelijk om zelf in de huid van de Reddingsbrigade te kruipen in een van de huisjes bij de Markerhaven.

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld