Reddingsbrigade Nederland

Reddingsbrigade oefent mee met Hoogwateroefening Vecht / Alert 2014 op donderdag 6 november

Na de warme zomermaanden is het sinds begin oktober een komen en gaan van storingen. Er is veel regen gevallen in het noordwestelijk deel van Europa. De ene diepe depressie volgde de andere in snel tempo op. Hierbij komt heftige en langdurige regenval regelmatig voor. Door de extreme regenval is de regenrivier de Overijsselse Vecht overgelopen. Een aantal woonboten is op drift geslagen en in het ondergelopen gebied bevinden zich slachtoffers die dringend hulp nodig hebben.

Dit is één van de scenario’s die donderdag  6 november wordt beoefend tijdens de grote Hoogwateroefening Vecht/Alert, welke van 4 t/m 8 november plaatsvindtop de Overijsselse Vecht tussen Vilsteren (gemeente Dalfsen)  en Zwolle. 

De samenwerkende partijen,  Veiligheidsregio IJsselland, Waterschap Groot Salland, Reddingsbrigade Nederland, gemeente Dalfsen, ministerie van Defensie en Rode Kruis Nederland werken met ca. 750 personen mee aan deze hoogwateroefening.  90 slachtoffers zullen op donderdag 6 november door de hulpverleners van de Reddingsbrigade, Brandweer, Defensie en Politie uit hun benaderde positie op en rond het water  worden gered en worden behandeld door het Nederlandse Rode Kruis in een sigmatent van het Rode Kruis. Team Bevolkingszorg beoefent ook haar rol in het gemeentehuis van Dalfsen. Om 14.00 uur eindigt dat deel van de oefening dat zich op 6 november in en nabij het gemeentehuis van Dalfsen afspeelt. 

Elk najaar oefenen civiele autoriteiten samen met Defensie de bestrijding van rampen en crises. Om zo goed en effectief mogelijk op te treden tijdens een ramp of crisis, is het belangrijk dat alle partijen die bij een ramp of crisis worden ingezet regelmatig oefenen. Dit levert een bijdrage aan de  vergroting van de nationale veiligheid en crisisbeheersing in Nederland.

Klimaatexperts verwachten dat de Vecht in 2050 zo’n 25 procent meer water moet afvoeren dan nu het geval is. Maatregelen zijn nodig om ervoor te zorgen dat het Vechtdal droge voeten houdt door sterke dijken en meer ruimte voor de Vecht. Maar desondanks kan het mis gaan. Genoeg redenen om een hoogwatersituatie te beoefenen.

 

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld