Reddingsbrigade Nederland

Reddingsbrigade verwacht aanhoudende drukte

Reddingsbrigade adviseert: “Ga zwemmen waar toezicht is”. In de afgelopen week werd er door de reddingsbrigade in totaal 2.569 keer hulp verleend waarvan 214 keer hulp aan baders en zwemmers en 82 keer aan opvarenden. 1.984 keer verleende de reddingsbrigade eerste hulp en er werden 85 personen uit een levensbedreigende situatie gered. Er kwamen in de afgelopen week 5 personen van Poolse afkomst om in natuurwater. Dit betrof locaties waar geen toezicht wordt gehouden door reddingsbrigades.

In Hoorn redde de reddingsbrigade tijdens de zwemwedstrijden "Ter Rede van Hoorn" een deelnemer uit het water, nadat hij na het behalen van de finish uit het water liep, bewusteloos raakte en in elkaar zakte. De man is na behandeling doorverwezen naar het ziekenhuis. In Den Helder en Egmond werden meerdere personen uit een gevaarlijke stroming gehaald en in Uden werd een jonge zwemmer met kramp in zijn been, waardoor hij zich nog nauwelijks boven water kon houden, uit het water gered. In Almere deelde de reddingsbrigade, in verband met de hitte, gratis drinkwater uit. In Ouddorp rukte de reddingsbrigade diverse keren uit voor, soms zeer ernstige, ongevallen met kitesurfers. Een van de slachtoffers klapte in een ongelukkige positie op het strand, nadat haar vlieger door een windvlaag ongecontroleerd de lucht in werd getrokken.

De verwachting is, dat veel mensen vanwege het aanhoudende mooie weer en het aangename zwemwater ook de komende week de verkoeling van het water opzoeken. De reddingsbrigade adviseert zwemmers dringend, uitsluitend in natuurwater te zwemmen waar toezicht is door de gekwalificeerde lifeguards van de reddingsbrigade. Verder moet iedereen zichzelf afvragen hoe goed hij of zij kan zwemmen. "Als je niet kunt zwemmen, ga dan niet verder in het water dan tot de knie, zeker bij het zwemmen in zee”, aldus Raymond van Mourik, directeur Reddingsbrigade Nederland.

Extra tips van de reddingsbrigade 

- Bedenk of u fit genoeg bent om te zwemmen of te watersporten Als je niet fit bent neemt de kans op kramp toe. Als u het koud krijgt, ga op tijd het water uit, anders loopt u risico op onderkoeling.

- Smeer goed in met zonnebrand en zwemmen en alcohol gaan niet samen.

- Neem als watersporter goede voorzorgsmaatregelen: meld iemand waar je bent, controleer het materiaal, neem een telefoon in een waterdichte hoes of ander waarschuwingsmiddel mee en draag een wetsuit. Let op eventuele zonering van de watersport.

- Let op uw kinderen en doe ze een 06-polsbandje om met hun naam en uw telefoonnummer erop. Zorg dat uw mobiele telefoon is opgeladen en check of u voldoende bereik heeft.  Blijf binnen een armlengte afstand van kleine kinderen en kinderen die nog geen zwemdiploma hebben. 

 - Let ook op de strandborden die bij de strandopgang staan en de vlaggen bij de reddingsbrigadepost, waarmee lokale waarschuwingen worden gegeven. Informatie over lokale risico’s, speciale zones voor watersport en kennis van de lokale situatie helpen ongelukken voorkomen. Omstandigheden zoals wind, weer en bodem, kunnen per locatie verschillen. Verder is het advies je goed in te smeren met zonnebrand met een hoge factor, om jezelf te beschermen tegen de straling van de felle zon.

 Voor meer tips van de Reddingsbrigade voor een veilig dagje aan het water kijk op de website.

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld