Reddingsbrigade Nederland

Reddingsbrigade redt recordaantal Kitesurfers

In de afgelopen week hebben de vrijwilligers van de Reddingsbrigade 59 kitesurfers gered. Het aantal ongevallen waarbij kitesurfers betrokken was, is het hoogst aantal tot nu toe sinds de start van hulpverleningsregistratie (2011) aan deze groep watersporters.

In totaal werd er in de afgelopen week 498 keer hulp verleend. De Reddingsbrigade verleende 364 keer eerste hulp, herenigde 29 kinderen weer met hun ouders en redde 48 personen uit een levensbedreigende situatie. 32 baders en zwemmers en 73 opvarenden, waarvan 59 kitesurfers kregen hulp van de reddingsbrigade.

In Ouddorp rukte de Reddingsbrigade in de afgelopen week zo’n 44 keer uit voor hulp aan kitesurfers. De meeste kitesurfers hadden, soms door gebrek aan ervaring, materiaalpech waardoor enkelen zelfs in een levensgevaarlijke situatie terecht kwamen. De Reddingsbrigade waarschuwt voor onervarenheid en vraagt kitesurfers vooral goed voorbereid, met aandacht voor omstandigheden en materiaal het water op te gaan.

In Petten redde de Reddingsbrigade dinsdag een vrouw uit het water en bracht haar, samen met haar 2 dochters veilig naar de kant. In Bergen kwam vrijdag bij aanvang van het Lifeguard examen, een spoedmelding binnen van een bodyboarder in nood. Het examen werd opgeschaald naar een daadwerkelijke reddingsactie. Alle aspirant-lifeguards hebben zich uitstekend ingezet en slaagden voor het examen.

De Reddingsbrigade adviseert badgasten en watersporters goed op de strandborden die bij de strandopgang staan te kijken en te letten op de vlaggen bij de reddingsbrigadepost waarmee waarschuwingen worden gegeven. Pas ook extra op wanneer een waarschuwing voor gevaarlijke stroming of een mui wordt gegeven. Informatie over lokale risico’s, speciale zones voor watersport en kennis van de lokale situatie helpen ongelukken voorkomen. Omstandigheden zoals wind, weer en bodem, kunnen per locatie verschillen.

(foto: Ko van Leeuwen)

 

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld