Reddingsbrigade Nederland

Balans zomerseizoen: 342 reddingen uit levensbedreigende situaties

Uit de eindcijfers van Reddingsbrigade Nederland betreffende de zomer van 2013 blijkt dat 342 mensen zonder ingrijpen van de vrijwilligers van de Reddingsbrigade deze zomer waarschijnlijk niet hadden overleefd.

De Reddingsbrigade signaleert een jaarlijkse toename van het aantal mensen dat gedurende de zomer op en rond het water in levensbedreigende situaties komt. Naast het hoge aantal zwemdoden (15) van deze zomer neemt dus ook het aantal levensbedreigende situaties op en rond het water toe.

“Directe oorzaak hiervan is lastig exact vast te stellen, maar recent onderzoek toont aan dat de afname van zwemvaardigheid bij kinderen en volwassenen een belangrijke reden kan zijn. Culturele pluriformiteit leidt er ook toe dat niet iedereen weet wat de gevaren zijn van recreëren aan het water. Ook in dit geval is het geven van juiste voorlichting en het op peil brengen van zwemvaardigheid van essentieel belang. Dit is overigens ook een van de conclusies uit het brancherapport ‘Zwemmen in Nederland’ van het Mulier Instituut dat in augustus werd gepresenteerd.” aldus Raymond van Mourik, directeur van Reddingsbrigade Nederland.

Van Mourik heeft in de discussie betreffende het zwemdiploma al aangegeven dat het tijd is voor een breed maatschappelijk overleg met alle betrokken partijen zoals de zwembranche en de overheid.

De directeur van Reddingsbrigade Nederland : “Ons initiatief voor deze ‘Nationale Zwembeweging’ kan er voor zorgen dat kinderen en volwassen veilig kunnen genieten van ons mooie waterrijke land. Zwemmen is voor de mens geen overbodige luxe, maar primair een overlevingstechniek. Zwemmen is feitelijk de leukste noodzaak van Nederland.”

De Reddingsbrigade is dankbaar, maar vooral ook bijzonder trots dat ruim 5.000 vrijwillige lifeguards zich ook deze zomer weer belangeloos hebben ingezet. “Deze inzet is onbetaalbaar, maar als we dan toch een bedrag moeten noemen komt het neer op ongeveer  10 miljoen Euro aan arbeidskosten. De Reddingsbrigade is een goed doel en afhankelijk van de bijdragen van derden en kan absoluut nog wel wat steun gebruiken zodat we ook in de toekomst voor veiligheid kunnen blijven zorgen.

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld