Reddingsbrigade Nederland

Nieuwsarchief 2013

Directeur duikt voor eigen goede doel

De directeur van Reddingsbrigade Nederland, Raymond van Mourik, doet op 1 januari in Scheveningen mee aan de Unox Nieuwjaarsduik. Reddingsbrigade Nederland is dit jaar het officiële goede doel van de Nieuwjaarsduik en directeur Van Mourik vindt dat hij daarom zelf ook niet droog kan blijven.

Duik veilig het nieuwe jaar in.

5 tips van de Reddingsbrigade om je voor te bereiden op de Nieuwjaarsduik.

Reddingsbrigades in de regio Utrecht tekenen samenwerkingsconvenant

Op 14 december 2013 hebben de reddingsbrigades uit Amersfoort, Bunschoten-Spakenburg, Houten,IJsselstein, Lopik, Utrecht, Vianen en Vinkeveen en Reddingsbrigade Nederland het samenwerkingsconvenant “Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR)” ondertekend. Het RVR convenant bekrachtigt de samenwerking tussen de reddingsbrigades in de regio Utrecht, die vanaf dit moment door tussenkomst van een RVR Coördinator, als één regionale gesprekspartner gaan optreden voor de veiligheidsregio Utrecht en andere hulpverleningspartners.

Nieuwe reddingsboot voor Almeerse Reddings Brigade

Woensdagmiddag 11 december ontving Patricia van den Hoek - Werkman, voorzitster Almeerse Reddingsbrigade, uit handen van Raymond van Mourik, directeur Reddingsbrigade Nederland, de sleutel van de nieuwe Tinn-Silver 550 Rescue.

Voorwaarschuwing reddingseenheden Reddingsbrigade beëindigd

Reddingsbrigade Nederland heeft vanmiddag om 12.00 uur de voorwaarschuwing van 51 reddingseenheden van de Nationale Reddingsvloot (NRV) langs de kust van Nederland ingetrokken.

Reddingsbrigade standby voor Sinterklaasstorm

Reddingsbrigade Nederland heeft om 13.00 uur vanmiddag een voorwaarschuwing uitgegeven aan 51 reddingseenheden van haar Nationale Reddingsvloot langs de Nederlandse kust en het IJsselmeergebied. Aanleiding is de verwachte combinatie van noordwesterstorm, hoge waterstanden en springtij in de kustprovincies, Wadden- en IJsselmeergebied. Omdat de piek van de hoogwaterstand in de nachtelijke uren wordt verwacht en er vanavond veel Sinterklaasfestiviteiten zijn zorgt de Reddingsbrigade er met de voorwaarschuwing tijdig voor dat de ruim 200 vrijwilligers die als eerste zouden moeten uitrukken vanavond en vannacht bereikbaar en inzetbaar zijn. Op dit moment vinden nog geen feitelijke uitrukken plaats.

Nieuwe instructeurs Kustwacht Caribisch Gebied

Zes medewerkers van de Kustwacht Caribisch Gebied zijn vorige week onder leiding van een instructeur van de Reddingsbrigade Nederland opgeleid tot instructeur “Zwemmend Redden”.

Nieuwe reddingsboot voor Reddingsbrigade IJsselstein

Reddingsbrigade IJsselstein is vanaf 1 december 2013 de trotse beheerder van een nieuwe reddingsboot; de Tinn-Silver 550 Rescue RE017.

Reddingsbrigade oefent mee met Samen Sterker!

Hoogwater dreigt in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. In Reeuwijk zijn tientallen inwoners ingesloten door het water. De inwoners moeten worden geëvacueerd. Reddingsbrigade Nederland en Defensie worden door de Veiligheidsregio Hollands Midden opgeroepen om de mensen te redden en evacueren.

Reddingsbrigades in de regio Midden-West Brabant tekenen samenwerkingsconvenant

Op 10 oktober 2013 hebben de reddingsbrigades uit Bergen op Zoom, Breda, Moerdijk, Oosterhout, Oudenbosch, Rijen, Tilburg en Reddingsbrigade Nederland het samenwerkingsconvenant “Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR)” ondertekend. Het RVR convenant bekrachtigt de samenwerking tussen de reddingsbrigades, die vanaf dit moment door tussenkomst van een RVR Coördinator, als één regionale gesprekspartner gaan optreden voor de veiligheidsregio Midden-West Brabant en andere hulpverleningspartners.

Infoplaza & Reddingsbrigade Nederland

Infoplaza en Reddingsbrigade Nederland gaan samenwerken. De kennis van beide organisaties moet bijdragen aan voorkoming van onverwachte situaties op en rond het water. De Reddingsbrigade wil Nederland zoveel mogelijk laten genieten van haar water. In de praktijk is informatie over weer en verkeer van groot belang voor zwemmers en andere waterrecreanten. Infoplaza levert aan de Reddingsbrigade op maat actuele Weerplaza.nl, Verkeerplaza.nl en OVplaza.nl content om hieraan invulling te geven.

Reddingsbrigade Nederland & Unox

Reddingsbrigade Nederland is bijzonder blij met de keuze van Unox dat de Reddingsbrigade het goede doel van de komende Unox Nieuwjaarsduik zal zijn. Deze jaarlijks steeds groter wordende traditie past prima bij het oer-Hollandse karakter van Unox en de Reddingsbrigade.

Balans zomerseizoen: 342 reddingen uit levensbedreigende situaties

Uit de eindcijfers van Reddingsbrigade Nederland betreffende de zomer van 2013 blijkt dat 342 mensen zonder ingrijpen van de vrijwilligers van de Reddingsbrigade deze zomer waarschijnlijk niet hadden overleefd.

Schoolslag of borstcrawl is verkeerde discussie

Reddingsbrigade Nederland vindt de discussie tussen de KNZB en het Nationaal Platform Zwembaden over de gewenste beginslag bij zwemdiploma’s de verkeerde discussie. Van veel groter belang is de vraag hoe we ervoor gaan zorgen dat iedereen in Nederland weer kan en gaat leren zwemmen. Het explosief gestegen aantal dodelijke zwemongevallen dit jaar (14 tot nu toe), het hoge aantal van 341 reddingen uit een levensbedreigende situatie en de honderden overige hulpverleningen aan zwemmers die deze zomer in de problemen kwamen vragen om een nieuwe visie op onze zwemcultuur. Directeur Raymond van Mourik neemt daartoe het initiatief met de ‘Nationale Zwembeweging’. Die moet alle betrokken partijen juist verbinden in de ‘leukste noodzaak van Nederland’: kunnen zwemmen.

Nationaal Junioren Team LifeSaving is klaar voor EJK!

5 september 2013 - Afgelopen dinsdag is het Nationale Junioren Team LifeSaving, bestaande uit 5 meisjes en 5 jongens, afgereisd naar Riccione (Italië) voor het Europees Junioren Kampioenschap (EJK) LifeSaving 2013. Van 6 t/m 8 september zullen zij zowel op de Pool Events (zwembad onderdelen) als op de Ocean Events (wedstrijdonderdelen op het strand en in de zee) Nederland vertegenwoordigen.

'Het-is-de-hele-zomer-al-goed-gegaan-mentaliteit'

De afgelopen week moesten de vrijwilligers van de Reddingsbrigade 465 keer in actie komen. Het beeld van de afgelopen week laat zien dat de aard van de hulpverlening verandert naarmate de schoolvakanties hun einde naderen. Percentueel gezien neemt het aantal vermiste kinderen af, maar het aantal eerste hulp acties en het aantal opvarenden dat in problemen komt in verhouding juist toe.

Pieterman en hond houden Reddingsbrigade bezig!

Dat de Reddingsbrigade niet alleen voor mensen paraat staat maar ook voor dieren, liet de Reddingsbrigade in Ouddorp zien toen ze op maandag een oververmoeide hond met de waterscooter uit het water redde.

Reddingsbrigade redt recordaantal Kitesurfers

In de afgelopen week hebben de vrijwilligers van de Reddingsbrigade 59 kitesurfers gered. Het aantal ongevallen waarbij kitesurfers betrokken was, is het hoogst aantal tot nu toe sinds de start van hulpverleningsregistratie (2011) aan deze groep watersporters.

Nederland derde op het EK LifeSaving!

Het Nederlands LifeSaving Team is op het strand van Noordwijk aan Zee derde geworden in het eindklassement van het EK LifeSaving 2013. Het Nederlands team dat bijzonder goed en constant heeft gepresteerd liet zien dat het zowel op de zwembad onderdelen als op de ‘ocean’ onderdelen bij de beste van Europa behoort. In de eindrangschikking was het EK goud voor Italië en het zilver voor Duitsland.

Nederlander Robert Hendriks wint goud op het EK LifeSaving

Op het strandonderdeel ‘Beach Flags’ van het EK LifeSaving op het strand van Noordwijk aan Zee heeft Robert Hendriks (29) zijn favoriete rol waargemaakt en met een imposante prestatie de finale gewonnen. Voor het Nederlands LifeSaving Team betekent dit de tweede gouden medaille nadat het eerder op vrijdag het onderdeel SERC al had gewonnen.

EK LifeSaving: Nederland derde na tweede dag!

Het Nederlands Team heeft tot en met de tweede dag bijzonder goed gepresteerd met 1 keer goud, 2 keer zilver en 4 keer brons. Na 11 van de 21 EK-onderdelen staat het Nederlands Team na Italië en Duitsland op de derde plaats in de medaillespiegel. De Nederlandse bondscoach Nico Laumen was bijzonder tevreden na dag twee. “Dit was een mooie tweede dag voor ons. We hebben er keihard voor getraind en de sporters hebben vandaag een resultaat neergezet waar we enorm trots op mogen zijn ” aldus de Nederlandse bondscoach.

Nederland wint Goud!

Nederland wint Goud!

Op de SERC, het eerste onderdeel van het EK LifeSaving 2013 heeft Nederland op vrijdag 16 augustus een gouden medaille behaald.

Opening EK LifeSaving

Op vrijdagavond 16 augustus verrichtte Eric Bech, Vice President North van de International Life Saving Federation Europe samen met Jolanda van Dalen, bestuurslid sport van Reddingsbrigade Nederland de openingshandeling.

EK LifeSaving van start in Den Haag!

16 augustus 2013 - Vanavond zullen in het Hofbad in Den Haag de openingsceremonie en de eerste wedstrijden van het EK Lifesaving 2013 plaatsvinden. 160 topsporters uit 16 landen zullen dit weekend strijden om de medailles. De openingshandeling van dit door Reddingsbrigade Nederland georganiseerde EK zal worden verricht door de Vice President North van de International Life Saving Federation Europe, de Deen Eric Bech.

Extra preventief toezicht Reddingsbrigade

12 augustus 2013 - De reddingsbrigade kwam in de afgelopen week 815 keer in actie. 38 zwemmers en 18 opvarenden kregen hulp van de reddingsbrigade en er werd 684 keer eerste hulp verleend. 75 vermiste kinderen werden weer herenigd met hun ouders en 20 personen werden gered uit een levensbedreigende situatie.

Reddingsbrigade en Poolse ambassade starten voorlichtingscampagne

9 augustus 2013 - Informatie over veilig zwemmen breed verspreid binnen Poolse gemeenschap in Nederland. Rond het weekeinde van 1 tot en met 4 augustus zijn 5 Polen door zwemongevallen om het leven gekomen. De ambassade van de Republiek Polen en Reddingsbrigade Nederland starten om die reden vandaag een voorlichtingscampagne onder de Poolse gemeenschap in Nederland. Het doel is om tips om veilig te kunnen genieten van het water zo breed mogelijk bekend te maken onder deze doelgroep en zo te bevorderen dat er minder zwemongevallen plaatsvinden.

Reddingsbrigade verwacht aanhoudende drukte

Reddingsbrigade adviseert: “Ga zwemmen waar toezicht is”. In de afgelopen week werd er door de reddingsbrigade in totaal 2.569 keer hulp verleend waarvan 214 keer hulp aan baders en zwemmers en 82 keer aan opvarenden. 1.984 keer verleende de reddingsbrigade eerste hulp en er werden 85 personen uit een levensbedreigende situatie gered. Er kwamen in de afgelopen week 5 personen van Poolse afkomst om in natuurwater. Dit betrof locaties waar geen toezicht wordt gehouden door reddingsbrigades.

1.000 hulpverleningen per week!

29 juli 2013 - De Reddingsbrigade heeft sinds 28 juni dit jaar al zo’n 5.000 hulpverleningsacties uitgevoerd. Dat is gemiddeld zo’n 1.000 hulpverleningen per week. Hiermee verloopt het seizoen relatief rustig. In de afgelopen week kwam de reddingsbrigade 38 keer in actie voor hulp aan baders en zwemmers, 22 keer aan opvarenden waarbij het in 14 hulpverlening ging om kitesurfers met pech. Er werd 791 keer eerste hulp verleend en 98 vermiste kinderen werden weer met hun ouders herenigd. Van alle hulpverleningen was in 35 gevallen sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie

2x zilver en 2x brons voor Nationale Team LifeSaving op World Games

29 juli 2013 - Het Nationale Team LifeSaving van Reddingsbrigade Nederland heeft op de World Games in Cali (Colombia) een mooie prestatie neergezet. Met 2 zilveren en 2 bronzen medailles op zak keert het team van 5 dames en 5 heren vandaag weer terug naar Nederland.

Reddingsbrigades in regio's Limburg-Noord en Zuid-Limburg tekenen samenwerkingsconvenant

26 juli 2013 - Donderdag 25 juli hebben 6 reddingsbrigades uit de regio’s Limburg-Noord en Zuid-Limburg en de koepelorganisatie Reddingsbrigade Nederland het samenwerkingsconvenant “Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR)” ondertekend. Het RVR convenant bekrachtigd de samenwerking tussen de Heldense Reddingsbrigade (Helden), de Roermondse Reddingsbrigade (Roermond), Tegelse Reddingsbrigade (Tegelen), de Venlose Reddingsbrigade (Venlo), de Maastrichtse Reddingsbrigade (Maastricht) en de Reddingsbrigade Maasplassen (Wessem), die vanaf dit moment met tussenkomst van een RVR Coördinator, als één regionale gesprekspartner gaan optreden voor de Veiligheidsregio’s Limburg-Noord en Limburg-Zuid en andere hulpverleningspartners.

Reddingsbrigade geeft tips om kinderen niet kwijt te raken

23 juli 2013 - Reddingsbrigade Nederland heeft de handen overvol aan het zoeken naar vermiste kinderen. Op dinsdagmiddag stond de teller alweer boven de 100 zoekgeraakte kinderen op 1 dag. Daarmee zijn in de eerste drie weken van de zomer al zo’n 650 kinderen kwijt geraakt.

NL Team LifeSaving naar World Games

23 juli 2013 - Het Nationale Team LifeSaving van Reddingsbrigade Nederland is vanmorgen afgereisd naar Cali (Colombia) voor deelname aan de World Games. 10 LifeSaving topsporters (5 dames en 5 heren) zullen van 25 juli t/m 4 augustus Nederland vertegenwoordigen op dit internationale sportevenement voor niet Olympische sporten.

Extra drukte Reddingsbrigade!

22 juli 2013 - Afgelopen zondag zochten veel mensen verkoeling in en om het water. Zowel aan de kust als bij recreatiewater in het binnenland was het die dag bijzonder druk voor de Reddingsbrigade. Afgelopen week kwam de Reddingsbrigade in totaal 2.357 keer in actie, een recordaantal hulpverleningen in deze zomer tot nu toe. 77 zwemmers die in de problemen waren geraakt werden door de Reddingsbrigade uit het water gehaald, 302 zoekgeraakte kinderen werden weer met hun ouders herenigd, 1.948 keer werd er eerste hulp verleend en 30 opvarenden, waaronder 12 kitesurfers werden geholpen.

Gratis wifi op strand bij Egmond

19 juli - Iedere zomer maken miljoenen mensen gebruik van waterrijke recreatiegebieden. Veel van deze mensen krijgen ook te maken met de dienstverlening van de Reddingsbrigade. Soms alleen in preventieve zin, maar ook regelmatig actief. Jaarlijks maken duizenden mensen gebruik van onze hulpverlening en zijn bijzonder blij met de hulpverleners.

EK voorbereiding Team LifeSaving

17 juli 2013 - Topsporters van de Reddingsbrigade nemen dit weekend deel aan de internationale competitie in Warnemünde. 10 leden, 5 dames en 5 heren, van het Nationale Team LifeSaving van Reddingsbrigade Nederland zullen dit weekend deelnemen aan de internationale LifeSaving competitie in Warnemünde (Duitsland). 19 en 20 juli vinden daar de Ocean Events (wedstrijdonderdelen van de LifeSaving sport in zee en op het strand) plaats waaraan deelnemers uit 6 verschillende landen meedoen.

Reddingsbrigade 610 keer in actie

15 juli - Afgelopen week is de Reddingsbrigade 610 keer in actie gekomen op en om het water waarvan in 27 gevallen sprake was van een redding uit een levensbedreigende situatie. 20 keer werd er hulp geboden aan zwemmers in de problemen, 26 opvarenden (waaronder 10 kitesurfers) werden geholpen, 64 zoekgeraakte kinderen werden herenigd en 500 keer bood de Reddingsbrigade eerste hulp. De Reddingsbrigade kwam de afgelopen week op veel uiteenlopende meldingen in actie.

Reddingsbrigades in regio Drenthe-Groningen tekenen samenwerkingsconvenant

10 juli - Dinsdag 9 juli 2013 hebben 5 reddingsbrigades uit de regio’s Groningen en Drenthe en de koepelorganisatie Reddingsbrigade Nederland het samenwerkingsconvenant “Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR)” ondertekend. Het RVR convenant bekrachtigd de samenwerking tussen de reddingsbrigades uit Groningen, Appingedam, Assen, Emmen en Nijeveen, die vanaf dit moment met tussenkomst van een RVR Coördinator als één regionale gesprekspartner gaan optreden voor de Veiligheidsregio’s Groningen en Drenthe en andere hulpverleningspartners.

Zomers weekend, veel werk!

8 juli 2013 - In het afgelopen weekend heeft de reddingsbrigade het, vanwege het zomerse weer, voor het eerst dit jaar erg druk gehad. In totaal verleende zij 738 keer hulp waarvan 544 keer eerste hulp. 27 Baders en zwemmers en 28 opvarenden die in de problemen waren geraakt werden geholpen en 139 kinderen werden weer met hun ouders herenigd. Maar liefst 17 personen werden gered uit een levensbedreigende situatie.

Reddingsbrigade staat weer paraat!

1 juli - Op de meeste plaatsen is de Reddingsbrigade sinds afgelopen weekend weer paraat voor preventief toezicht en hulpverlening op stranden en bij recreatiewater. In het afgelopen weekend heeft de reddingsbrigade zo'n 220 hulpverleningsacties uitgevoerd, waarvan 4 mensen zijn gered uit een levensbedreigende situatie

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld