Reddingsbrigade Nederland

Doop Tinn-Silver tijdens open dag Reddingsbrigade Naarden

De jubilerende Reddingsbrigade Naarden nam een Tinn-Silver in gebruik. Koen Breedveld, algemeen directeur van Reddingsbrigade Nederland, overhandigde zaterdag 30 juni in de Jachthaven de sleutels ervan symbolisch aan de jeugdleden; de lifeguards van de toekomst. Deze nieuwe reddingsboot maakt onderdeel uit van de Nationale Reddingsvloot (NRV).

Tinn-Silver voor RB Naarden
(Foto's: Reddingsbrigade Naarden)
 
De Tinn-Silver 550 RESCUE – 5.50 meter lang, met een 75 pk-buitenboordmotor – is door Reddingsbrigade Nederland in bruikleen gestationeerd bij de 50-jarige Reddingsbrigade Naarden. Deze vervangt de oudere en kleinere (snelle) reddingsboot van het type Rescue 3, die eveneens tot de NRV behoorde. De Tinn-Silver is ontwikkeld om te varen in ondiep water voor het evacueren van mensen bij grote watercalamiteiten en overstromingen in Nederland. De reddingsboot wordt ook ingezet in de regio voor hulpverleningstaken op het grote water – Gooimeer, IJmeer, Markermeer (Zuidelijke Randmeren) – en bij de bewaking en beveiliging van evenementen op en rond het water.
 
Veiligheidsregio
In 2016 is begonnen met het ontwikkelen van een toekomstbestendige regionale en nationaal opschaalbare reddingsvloot die onder de verantwoordelijkheid van de veiligheidsregio’s valt. Nederland is ingedeeld in 25 veiligheidsregio’s; daarvan zijn er 22 met een overstromingsprofiel. Deze 22 zijn betrokken bij de vorming van de nieuwe Nationale Reddingsvloot. Zij leveren allemaal een reddingsgroep bestaande uit vier reddingsvaartuigen (op trailer), geschikt voor inzet in ondergestroomd gebied. Alle 88 varende eenheden hebben ‘24/7’ een ploeg van vier personen klaarstaan om ingezet te kunnen worden.
 
In Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek bestaat de reddingsgroep uit drie reddingsvaartuigen van Reddingsbrigade Nederland. Deze worden bemand vanuit de lokale reddingsbrigades Blaricum, Huizen en Naarden. Brandweer Gooi en Vechtstreek verkent of zij het vierde reddingsvaartuig kan leveren en bemensen. De nieuwe samenwerking, met de combinatie van brandweer en reddingsbrigade, levert beide organisaties veel op omdat zij direct van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen aanvullen. ,,De Regionale Voorziening Reddingsbrigades met alle drie de reddingsbrigades uit de regio is nu bijna rond’’, aldus Stoit. ,,Met de regio hebben we ook akkoord bereikt. Nu nog officieel afhandelen. De Tinn-Silver is het eerste zichtbare resultaat hiervan. En Blaricum heeft al een nieuwe vlet. Die staat ook op deze open dag.’’
 
Doop
Een brandweerauto bracht de Tinn-Silver, waarvoor de naam Naarden 019 werd bedacht, naar de locatie aan de IJsselmeerweg, waar de post van Reddingsbrigade Nederland is gevestigd. ,,Wij hebben een goede relatie met Brandweer Naarden. Gezien de nu gekozen samenwerkingsvariant oranje/rood voor de NRV is dit een goede optie. Uiteindelijk willen wij ook in de brandweerkazerne terechtkomen en meer met elkaar samenwerken. De boot biedt iets meer werkruimte en dat is fijn.’’ Aansluitend aan de sleuteloverhandiging doopten burgemeester Han ter Heegde van de gemeente Gooise Meren (sinds 2017 beschermheer van Reddingsbrigade Nederland) en Anita Withake-Merks, dochter van een van de medeoprichters van Reddingsbrigade Naarden en al 49 jaar lid, de Tinn-Silver. ,,De aankomende tijd zal er veel met de nieuwe reddingsboot geoefend gaan worden.’’
 
Tijdens de open dag van Reddingsbrigade Naarden, een hulpverleningsorganisatie en zwemvereniging in één, werd uitleg gegeven over de reddingswerkzaamheden, lifeguard worden en het reddingsmaterieel, zoals overlevingspakken en natuurlijk de nieuwe reddingsboot. Naast de doop stonden onder meer op het programma: de bekendmaking en prijsuitreiking van het sponsorzwemmen, een diploma-uitreiking, meevaren met de reddingsboot, iemand uit het water redden als een echte lifeguard.
 
Alle informatie staat op www.reddingsbrigadenaarden.nl.

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld