Reddingsbrigade Nederland

Reddingsbrigade Petten en KNRM Petten stevenen af op gezamenlijke huisvesting

Gezamenlijke huisvesting met gemeenschappelijke benutting van ruimten voor instructie en materieelopslag. Afstemming van het operationeel optreden; 'search and rescue' (SAR) op zee en strandbewaking. Gezamenlijk onderzoek naar terreinen waarop nauwer kan worden samengewerkt. Dat zijn de drie uitgangspunten van een nieuwe intentieverklaring in de gemeente Schagen. Die werd dinsdag 31 juli ondertekend door voorzitter Jan Maarten Kaan van Reddingsbrigade Petten, commissielid Martine Vader van KNRM-reddingstation Petten en burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen.

RB Petten
In Petten is de laatste jaren veel veranderd. De dijk ligt nu onder strand en duinen, in het kader van de kustversterking. Gevolgen zijn dat het bewakingsgebied voor Reddingsbrigade Petten is vergroot en meer materieel nodig is. Om alles te kunnen opslaan en de vrijwilligers les te kunnen geven, is voldoende ruimte nodig. Bovendien is KNRM-reddingstation Petten aan vernieuwing toe.
 
Hulpverleningsketen
Volgens Reddingsbrigade Petten en KNRM-reddingstation Petten leidt intensivering van de samenwerking 'zeer waarschijnlijk' tot 'een efficiëntere hulpverleningsketen op zee, op het strand en in het aangrenzende gebied rond Petten'. De intentieverklaring, die mede door directeur Dedan Schmidt van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) ondertekend werd, beslaat dan ook meer dan het praktische voornemen. Die gaat tevens verder dan het doel van kostenbesparing, dat door nieuwbouw wordt gerealiseerd. ,,Daarnaast zijn beide nautische partijen bereid om tot een bredere samenwerking te komen in opleidingen en uitvoering'', stelt Kaan in een toelichting. ,,Waarbij opgemerkt mag worden dat KNRM en reddingsbrigade elkaar zullen bijstaan in de uitoefening van een ieder zijn taken, zonder elkaars taken over te nemen. We veronderstellen dat de gemeenschappelijke samenwerking zal resulteren in 'samen sterker'.''
 
Tijdsbestek
Na ondertekening van de intentieverklaring sprak Van Kampen-Nouwen uit te pleiten voor realisatie van het nieuw te bouwen pand (naast de botenloods van de KNRM) binnen één jaar. Alle betrokkenen streven ernaar het plan binnen dat tijdsbestek uit te werken. De strandpost van Reddingsbrigade Petten blijft bestaan. Badgasten zijn immers niet vanachter de duinenrij in de gaten te houden. Dat onderdeel valt dan ook niet onder deze intentieverklaring. De uitruk van boten van de KNRM voor reddingen op zee blijft bij de KNRM en verandert evenmin. In Schagen zijn ook Reddingsbrigade Callantsoog, Reddingsbrigade Sint-Maartenszee en KNRM-reddingstation Callantsoog gevestigd.

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld