Reddingsbrigade Nederland

Jubileumreceptie vol herinneringen bij 100-jarige Leidse Reddingsbrigade

De Leidse Reddingsbrigade (LRB) bereikte op 5 juli 2018 een mijlpaal. Op die datum was het precies honderd jaar geleden dat de oprichting plaatshad, met als doel: het voorkomen van verdrinkingsongevallen. Verspreid over het jubileumjaar vinden festiviteiten voor leden, andere betrokken vrijwilligers en partners plaats. De jubileumreceptie werd zaterdag 7 juli gehouden in en bij clubgebouw De Klos.

100 jaar LRB
De receptie werd geopend met een speech over de LRB door penningmeester Jeffrey Veldt en tweede penningmeester Michel Boom. Zij bespraken de historie in vogelvlucht; van de oprichting (*) als onderdeel van de Leidse Zwemclub (1918) naar de eerste melding van geslaagden voor het A-diploma (1923), van het zelfstandigheidsmoment en de formele naam Leidse Vrijwillige Brigade tot het Redden van Drenkelingen (1932) tot de uitreiking van tien zilveren medailles aan redders van drenkelingen (1934-1936), van de organisatie van KNBRD-districtswedstrijden in De Zijl en een prestatietocht in het Rijn-Schiekanaal (1958) tot het zwemmen van de Leidse brandweer bij de LRB en brandwachten die het A-diploma behalen (1962).
 
Doorgroei
Ook de doorgroei na de viering van het 50-jarig bestaan (1968) passeerde de revue. De demonstratie door de LRB in 1976 bij de opening van het nieuwe overdekte zwembad De Zijl werd aangehaald. Evenals de eerste uitgave van clubblad De Hurksprong (1978) en zwemlessen in het nieuwe overdekte zwembad Vijf Meibad. Via de jaren 80 (start theorielessen in wijkgebouw Staalwijk, eerste kaderweekend) en de jaren 90 (oprichting bewakingscommissie, wens eigen bewakingsgebied, aanschaf eerste snelle boot, eigen clubgebouw, organisatie NK EHaD) werd aangekomen in het nieuwe millennium.
Na 2000 waren de leenvlet voor vaaropleidingen, een eigen reddingsvlet en een vervangende boot hoogtepunten. Naast het afscheid van het papieren clubblad. In het verleden was de LRB nauw betrokken bij bondsactiviteiten, met name de EHaD-wedstrijden. Die activiteiten staan de laatste jaren op een lager pitje, maar het streven is naar een EHaD-wedstrijd op 22 september, in het kader van het jubileum. De LRB neemt in ek geval deel aan de Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR Hollands-Midden) en er zijn leden die namens de Bond actief zijn als examinator, landelijk coördinator of commissielid.
 
Zwemonderwijs
Na deze speech overhandigde wethouder Yvonne van Delft de Leidse vlag aan de LRB. Zij bedankte de leden en de vereniging voor de inzet en behulpzaamheid in honderd jaar tijd, en sprak de hoop uit dat dit nog lang wordt volgehouden. Aansluitend nam Koen Breedveld, algemeen directeur van Reddingsbrigade Nederland, het woord. Hij deed een beroep op de gemeente en de rijksoverheid om vooral niet uit het oog te verliezen wat echt belangrijk is in Nederland: zwemonderwijs. Hij sprak zijn bewondering voor de LRB uit. ,,Een vereniging die altijd betrokken is geweest bij de Bond en zich op alle pijlers van de Reddingsbrigade inzet.'' Zijn speech werd afgesloten met de overhandiging van een speciale reddingsboei en het uitspreken van de verwachting dat reddingsbrigades nooit uit Nederland verdwijnen.

Voor de gelegenheid was het clubhuis ingericht als museum, waarin veel belangstelling voor oude reddingsmaterialen en fotoboeken werd getoond.
 

(*)
,,De LRB is niet zonder reden honderd jaar geleden opgericht’’, schrijft Pieter Naber (**) op de eigen website. ,,In de winter van 1917 zakte een Leidenaar door het ijs, omdat het op dat moment nog te dun was om erop te kunnen schaatsen. Een voorbijganger zag alles gebeuren en probeerde de persoon, die in het ijskoude water lag, te redden. Bij deze reddingsactie zakte de redder zelf door het ijs en kwam te overlijden.''
 
Oprichting
,,Dit alles werd door meerdere omstanders gezien, waaronder de heer F.C. Verhoef. Hij vond dat een ongeval als dit niet meer mocht gebeuren en nam contact op met de Haarlemse Reddingsbrigade en de gemeente. Er waren op dat moment in heel Nederland nog slechts vijf reddingsbrigades actief. Tegenwoordig zijn er meer dan 160.’’ De Haarlemse Reddingsbrigade werd om advies gevraagd. Op 5 juli 1918 volgde de vergadering tot oprichting van de Leidsche Reddingsbrigade en was de vereniging, toen onderdeel van Leidsche Zwemclub 1886, een feit. De doelstelling van de LRB: het verlenen van praktische hulp bij verdrinkings-, verstikkings- en elektriciteitsongevallen.
 
In 1920 zorgde de LRB voor alle reddingsmiddelen op de bruggen bij alle singels en grachten in Leiden, en voor het onderhoud hiervan. Deze taak is ruim 45 jaar lang uitgevoerd. Daarnaast sloot de LRB zich dat jaar aan bij Reddingsbrigade Nederland, toentertijd genaamd de Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen (NBRD).
 
Kerntaken
In honderd jaar is de LRB uitgegroeid tot een actieve vereniging met meer dan 550 leden, waarvan ongeveer 80 vrijwilligers zich op een vakkundige wijze inzetten, en zes kerntaken:
1. Zwemles – Zwemopleidingen voor kinderen vanaf 4,5 jaar volgens het NRZ Zwem-ABC (in samenwerking met Zwemschool Leiden);
2. Zwemmend redden – Jezelf en anderen uit het water leren redden (voor iedereen in het bezit van zwemdiploma B);
3. Lifeguard-opleiding – Opleiding tot professioneel hulpverlener volgens de diplomalijn van Reddingsbrigade Nederland;
4. Waterhulpverlening – Tijdens evenementen toezicht houden op en rond het water. ,,Daarnaast is onze rampenploeg 24 uur per dag, zeven dagen in de week inzetbaar tijdens (grote) calamiteiten in heel Nederland.’’;
5. Eerste hulp – Opleidingen in eerste hulp bij ongevallen (EHBO), reanimatielessen en les in het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED);
6. Wedstrijden – ,,Met uitdagende lifesavingwedstrijden dagen wij jong en oud uit om te blijven sporten in teamverband.’’
 
(**) Uitgebreide berichtgeving van de hand van Pieter Naber (en meer informatie) staat op leidserb.nl.

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld