Reddingsbrigade Nederland

Vrijwilligers reddingsbrigades benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Meerdere (voormalig) reddingsbrigadeleden ontvingen een Koninklijke onderscheiding bij de Lintjesregen 2019. Donderdag 26 april werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau: Joke van der Poel (Leidse Reddingsbrigade), Tom de Roode (Zandvoortse Reddingsbrigade), Alie Veldman (Uithoornse Reddingsbrigade), Ellen Verburg-Boswinkel (voorheen Reddingsbrigade Vianen), Jenny Brunsman-Braakman (voorheen Reddingsbrigade Wierden), Jeu Janssen (voorheen Heldense Reddingsbrigade) en Mari Mauriks (opgeheven Reddingsbrigade Nekton Vught).

Lid in de Orde van Oranje-NassauLinks: Joke van der Poel, met aan haar rechterzijde broer Toon van der Poel en burgemeester Henri Lenferink en linkerzijde goede vriend Marcel Juffermans. Rechts: Tom de Roode in gezelschap van burgemeester Niek Meijer en echtgenote Thea de Roode. (Foto's: LRB / ZRB)

  • Joke van der Poel (67) uit Leiden geeft al sinds 1969 zwemles aan kinderen bij de Leidse Reddingsbrigade en Zwemschool Leiden. Daarnaast is zij onder meer 30 jaar vrijwilliger geweest bij het Rode Kruis. Bij tal van evenementen in de stad was ze als lid van het Eerst Hulp-team aanwezig. Pieter Naber laat namens de Leidse Reddingsbrigade weten: ,,Hoewel ze niet zelf als lifeguard actief aan waterhulpverlening doet, staat ze onze lifeguards altijd bij als deze in de binnenstad van Leiden ingezet worden, met warme koffie en koeken.''

  • Tom de Roode (75) uit Zandvoort is al vanaf zijn 15de lid van de Zandvoortse Reddingsbrigade. In de afgelopen zestig jaar vervulde hij er een grote verscheidenheid aan rollen en was hij bij vele activiteiten betrokken; van zwembadopleidingen en vertegenwoordiger tijdens landelijke oefeningen tot lid van de roeiploeg. Maar hij deed veel meer, zo laat de brigade weten. ,,Tom is al 61 jaar lid van de ZRB en zat ruim 24 jaar in het bestuur, als secretaris en vice-voorzitter (van 1976 tot en met 2000). Naast zijn lange bestuurlijke inzet was Tom ook vanaf zijn jonge jeugd zeer actief strandwacht. Honderden, misschien wel duizenden uren op het water en de strandpost, meedoen aan wedstrijden (lokaal en landelijk), tijdens overstromingsoefeningen kwartiermaken. Tom is overal voor in te zetten en doet het met plezier en een grote glimlach. Ook was hij jarenlang in de wintermaanden actief bij de lessen zwemmend redden in zwembad De Duinpan. Al is Tom al enige jaren niet meer actief als operationeel strandwacht, hij is gedurende het strandseizoen wel nog bijna dagelijks op de reddingspost te vinden. Samen met Rob Vos en zijn broer Gert Jan de Roode wordt er zomers dagelijks in zee gezwommen, waarbij hij de aanwezige (jongere) leden en jeugd dan graag motiveert om met hem mee de zee in te gaan en als het nodig is nog steeds helpt bij een inzet of calamiteit.''

  • Alie Veldman (52) uit Uithoorn, lid van de Uithoornse Reddingsbrigade, is sinds 2009 officieel instructeur. Ze verzorgt ook de ledenadministratie en het clubblad. Verder draagt zij onder meer haar steentje bij aan het KinderBeestFeest, bestemd voor kinderen met specifieke zorgbehoeften en kinderen met een handicap.

  • Ellen Verburg-Boswinkel (57) uit Vianen is onder meer vanaf 1987 secretaris bij de Nationale EHBO (nu Koninklijke EHBO) en werd daar later vrijwilliger. Zij meldde zich daarnaast in 2013 aan als penningmeester bij Reddingsbrigade Vianen en werd daar later vrijwilliger.

  • Jenny Brunsman-Braakman (62) uit Wierden zette zich tussen 1990 en 2017 als vrijwilliger in voor Reddingsbrigade Wierden.

  • Jeu Janssen (78) uit Panningen, sinds 1975 hulpverlener van EHBO-afdeling Helden-Panningen, was bij de Heldense Reddingsbrigade opleider/trainer (1980-2012) en instructeur (1989-2012), en official bij de KNBRD (1989-2012).

  • Mari Mauriks (71) uit Sint-Michielsgestel kreeg deze koninklijke onderscheiding voor onder meer zijn vrijwilligerswerk bij de opgeheven Zwemvereniging Nekton, waar hij veel taken vervulde; naast steunpilaar bij het diplomazwemmen en voor het clubblad, penningmeester, tijdwaarnemer, ploegleider, kamp- en kampioenschappenorganisator. Vanuit die zwemvereniging was hij een van de twee oprichters van voormalige Reddingsbrigade Nekton Vught.

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld