Reddingsbrigade Nederland

Brede waardering voor inzet reddingsbrigades bij Operatie Zwaan

Reddingsbrigade Nederland, andere betrokken organisaties en dieren- en natuurliefhebbers zijn vol lof over de inzet van reddingsbrigades bij Operatie Zwaan in het Botlek-gebied. Vanuit Rockanje, Monster, ’s-Gravenzande, Vlaardingen, IJsselstein, Amersfoort, Utrecht, Culemborg en Tiel kwamen goed opgeleide en getrainde leden naar de Nieuwe Waterweg om zwanen te redden. Vele watervogels raakten besmeurd met stookolie, afkomstig uit het tankerschip Bow Jubail dat zaterdag 23 juni in de Derde Petroleumhaven tegen een steiger kwam en lek sloeg.

Operatie Zwaan
Al snel werd duidelijk dat het ging om een aanzienlijke olievlek, die een groot aantal dieren in de problemen bracht. De Monsterse Reddingsbrigade ging zondag 24 juni al over tot actie. Maandag 25 juni volgde een verzoek aan de Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR) Rotterdam-Rijnmond om te assisteren bij het vangen van zwanen en andere watervogels. Reddingsbrigade Rockanje gaf na een coördinatorsverzoek aan lifeguards beschikbaar te hebben. Falck Safety Services (FSS) leverde belangeloos een snelle offshore-reddingsboot en een instructeur die tevens lid is van Reddingsbrigade Rozenburg en de Helvoetse Reddingsbrigade. De Monsterse Reddingsbrigade werd erbij gevraagd. De inzet was bij onder meer de Splitsingsdam, de Maeslantkering, het Breeddiep, de Scheurhaven en de Maasmonding.
 
Dierenambulance
In Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) kwam de inzet woensdag 27 en donderdag 28 juni van de 's-Gravenzandse Vrijwillige Reddingsbrigade en de Monsterse Reddingsbrigade. Het verzoek daartoe deed Dierenambulance Zuid-Holland Zuid. Vanuit het Westland vertrokken tien vrijwilligers met twee boten en een auto, met volledige focus op deze natuurramp. Zij verrichtten reddingsacties bij Maassluis en Hoek van Holland.
 
Voor opvolging hiervan is door VRR en Rijkswaterstaat aan Reddingsbrigade Nederland gevraagd om vier vaartuigen te leveren voor vrijdag 29 juni, zaterdag 30 juni en zondag 1 juli. Dat is via landelijke coördinatie onder de vlag van de Nationale Reddingsvloot gerealiseerd en vormgegeven. In deze periode kwamen onder coördinatie van Officier van Dienst (OvD) Arjan Boere een Tinn-Silver van Reddingsbrigade IJsselstein, een Tinn-Silver van de Amersfoortse Reddingsbrigade en een Rescue 3 van Reddingsbrigade Utrecht in actie. Onder coördinatie van OvD Rob van Munster ging het om een Tinn-Silver van de Culemborgse Reddingsbrigade en een Rescue 3 van Reddingsbrigade Tiel.
 
Reacties
Het regende publieke reacties van bewondering en stimulerende opmerkingen via de social-mediakanalen van de betrokken reddingsbrigades. Mark van Niel liet maandag 25 juni al aan Reddingsbrigade Nederland weten: ,,Morgen met Vlaardingse Reddingsbrigade inzetbaar! Respect voor de collega's die afgelopen dagen bezig geweest zijn!’’ Rob Lange stelt namens VRR: ,,De inzet was perfect. Dat was vooral ook door het enthousiasme van de lifeguards voor het welzijn van de dieren. Fantastisch!’’
 
Voor de opvang van besmeurde zwanen – een vroege schatting ging uit van 800 – bestond er aanvankelijk onvoldoende capaciteit. Stichting Vogelklas Karel Schot in Rotterdam nam een groot aantal op. Vogelopvang De Wulp in Den Haag, Stichting DAR (Dutch Animal Rescue) Dierenambulance Emmen-Coevorden en Hardenberg e.o., Dierenambulance Dieren4U uit Hoogvliet en Dierentehuis & Dierenambulance Louterbloemen in Dordrecht zijn enkele van de hulpverleners die zich evenmin onbetuigd lieten. Een noodhospitaal werd gerealiseerd op de parkeerplaats van de Maeslantkering in Hoek van Holland. De zwanen die de vrijwilligers van de reddingsbrigades binnenbrachten werden verdeeld over de organisaties en locaties.

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld