Reddingsbrigade Nederland

Nieuws

Jubileumeditie internationale Orange Cup trekt recordaantal lifesavingsporters

Het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion te Eindhoven biedt zaterdag 30 november en zondag 1 december het strijdtoneel voor de Orange Cup 2019. De vijfde editie van dit internationale topsportevenement voor lifesavingsporters trekt een recordaantal deelnemers; 252 vrouwen en 253 mannen vormen de ingeschreven 68 teams uit 16 landen. Dit is tevens het Nederlands Kampioenschap Pool Events (individueel) voor junioren, senioren en masters.

Reddingsbrigade Nederland ontvangt 185.523 euro van Nederlandse Loterij

Nederlandse Loterij maakte bekend dat de Nederlandse sport en 18 goede doelen samen 59,6 miljoen euro ontvangen. Dit is een deel van de totale afdracht van Nederlandse Loterij over 2018, die 161,2 miljoen euro bedraagt. Donderdag 9 mei werd door middel van een cheque zichtbaar welk bedrag hiervan voor Reddingsbrigade Nederland is bestemd: 185.523 euro.

Importeur Reddingsbrigade Nederland levert Emily met sonar aan brandweer

Brandweer Haaglanden heeft de Emily, een op afstand bestuurbaar reddingsmiddel, in gebruik genomen. De organisatie vernam over het partnership van Reddingsbrigade Nederland met het Amerikaanse Hydronalix, het innovatief technologiebedrijf dat de Emily bouwt en op de markt brengt. Importeur Reddingsbrigade Nederland en Brandweer Haaglanden beklonken dinsdag 12 november de afname van een exemplaar met sonar.

Heemsteedse Reddingsbrigade boekt wereldrecord met onderwaterhockey

De Heemsteedse Reddingsbrigade is er als initiator in geslaagd een Guinness World Record neer te zetten. Zaterdag 12 oktober werd in het zwembad van SportPlaza Groenendaal een poging ondernomen om met 110 deelnemers een onderwaterhockeywedstrijd te spelen in de vorm van een demonstratie. Dat gebeurde in het kader van het 100-jarig bestaan.

Reddingsbrigade en brandweer voeren oefening Nationale Reddingsvloot uit

Een zuidwesterstorm die over Zeeland en Zuid-Holland raast en zorgt voor burgers die door het wassende water verrast worden en ingesloten raken. Dat was zaterdag 9 november het scenario voor een landelijke oefening van de Nationale Reddingsvloot. Uitvalsbasis voor deze bovenregionale inzet met oranje eenheden van reddingsbrigades en rode eenheden van de brandweer was Verkeerscentrale Dordrecht van Rijkswaterstaat. Centraal stond de organisatie en uitvoering van grootschalige hulpverlening bij overstroming, in de vorm van verkenning, evacuatie en redding. Hierbij werd ook geoefend met verplaatsing van materiaal, aansturing en samenwerking met andere ketenpartners.

Reddingsbrigade Nederland spreekt partners op Landelijke Zwemwaterdag

Reddingsbrigade Nederland was een van de partijen die de Landelijke Zwemwaterdag in Utrecht tot een vruchtbare bijeenkomst maakten. De tweede editie van dit initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) werd dinsdag 5 november in het LEF Future Center bij Rijkswaterstaat gehouden. Marcel Jagersma richtte zich als lid van het voorbereidingsteam op workshops binnen het thema 'Veiligheid', en verzorgde ook zelf een workshop. Hij is namens Reddingsbrigade Nederland verbonden aan Zwemveiligheid Open Water, een deelproject van NL Zwemveilig. Directeur Koen Breedveld was gespreksleider bij de discussieworkshop 'Zwemveiligheid: Van plannen naar doen'.

Jonge brigadeleden tonen vaardigheden bij NK Pool Events voor aspiranten C-D-E

Bijna 160 jonge beoefenaars van de lifesavingsport streden om nationale titels tijdens de Nederlandse Kampioenschappen Pool Events voor aspiranten C, D en E. Die werden zondag 3 november gehouden, voor de zesde keer in het Groenhovenbad te Gouda. De organisatie verwelkomde leden van elf Nederlandse reddingsbrigades. Met hen kwamen in actie deelnemers uit Sint-Truiden in de Belgische provincie Limburg en Haltern am See in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Jeugd strijdt om nationale titels tijdens NK Pool Events voor aspiranten C-D-E

Jeugd en ouders die kennis willen maken met de spectaculaire lifesavingsport hebben een uitgelezen mogelijkheid. Zondag 3 november worden de Nederlandse Kampioenschappen Pool Events voor aspiranten C, D en E gehouden in het hiervoor gratis toegankelijke Groenhovenbad (Tobbepad 4) te Gouda. Het programma start om 10.00 uur, de prijsuitreiking is rond 16.00 uur.

Grote belangstelling voor aftrap 06-polsbandjescampagne in Scheveningen

De feestelijke lokale aftrap van de 06-polsbandjescampagne 2019 in Scheveningen trok een groot aantal belangstellenden. Stadsdeeldirecteur Mendy van Veen nodigde voor zaterdag 1 juni organisaties uit die naast de initiatiefnemers, Team Scheveningen van politie-eenheid Den Haag en de Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade (HVRB), met badgasten te maken hebben. Daarnaast meldden zich vanaf 11.00 uur vele ouders met kinderen op de Strandweg om ter hoogte van Grand Hotel Amrâth Kurhaus een of meer gratis 06-polsbandjes te bemachtigen.

Winnaars kleurplaatactie ontvangen prijzen van Reddingsbrigade Nederland

Reddingsbrigade Nederland ging opnieuw een samenwerking met Hoogvliet aan. In het 'Vakantie Doeboek 2019' van deze supermarktketen werden twee speciale pagina's opgenomen: een met tips van Reddingsbrigade Nederland én informatie over zowel strandvlaggen als het PAW Patrol 06-polsbandje; en een met een kleurplaat, waarvoor werd afgestemd met partner Nickelodeon. Aan die kleurplaat zijn 20 prijzenpakketten verbonden.

Reddingsbrigade Nederland en KNRM werken samen aan testreddingboot

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) vond in Reddingsbrigade Nederland een samenwerkingspartner voor onderhoud aan de ‘Ineke van Dun-de Meester’. Deze uit dienst genomen KNRM-reddingboot van het type Atlantic 75, voorheen van Station Hindeloopen, werd verplaatst naar het Service Center van Reddingsbrigade Nederland. Daar zijn buitenboordmotoren van het BRP-merk Evinrude erachter gemonteerd.

Reddingsbrigade Rockanje doopt nieuwe reddingsboot type RNR490 tot 'Stornel'

Reddingsbrigade Rockanje heeft de nieuwe aanwinst, een RNR490, in gebruik genomen. Deze reddingsboot werd maandag 16 september opgeleverd en afgehaald bij het Service Center van Reddingsbrigade Nederland. Zaterdag 28 september volgde de onthulling van de naam tijdens het seizoensafsluitend barbecuefeest: 'Stornel'.

Gezamenlijke inzet hulpdiensten bij jaarlijkse reddingsdemonstratie

Ruim 300 toeschouwers, waaronder toeristen en mensen uit de omgeving, waren getuige van de jaarlijkse reddingsdemonstratie van de Domburgse Reddingsbrigade. Die werd donderdag 1 augustus gehouden voor de kust van het eiland Noord-Beveland en op het Banjaardstrand, al jaren een van de schoonste (Blauwe Vlag-)stranden van Nederland.

Nationale teams putten kracht uit Europese Kampioenschappen Lifesaving

De nationale teams voor senioren en junioren zijn met frisse moed voor de nabije toekomst teruggekeerd van de Europese Kampioenschappen Lifesaving in het Italiaanse Riccione. In de periode van 17 september tot en met 1 oktober stonden daar naast hun wedstrijden ook de titelstrijd voor masters en het interclubtoernooi (open en jeugd) op het programma.

Sportbonden gaan voor gezamenlijk traject ter versterking zwemlandschap

Vier sportbonden die zich bezighouden met zwemmen (in open water) slaan de handen ineen voor een gezamenlijk traject onder de noemer 'Klaar voor de start!'. Reddingsbrigade Nederland (KNBRD), de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB), de Nederlandse Culturele Sportbond (NCS) en de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) gaan reglementaire en organisatorische afspraken maken. Hierdoor moeten lokale samenwerkingen tussen verenigingen en organisaties ontstaan, die leiden tot sterkere competities en verenigingen.

Asielzoekers in Winterswijk krijgen voorlichting over waterveiligheid

Voorlichting over waterveiligheid. Dat kregen dertien asielzoekers die verblijven in Asielzoekerscentrum (AZC) Winterswijk vrijdag 27 september. Het initiatief daartoe werd genomen door Leisurelands, exploitant van het naburige recreatiegebied 't Hilgelo, en Reddingsbrigade Nederland, als voortrekker van Zwemveiligheid Open Water; een deelproject van het kennisproject NL Zwemveilig, dat door de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) wordt gecoördineerd.

Strijdlust op Nederlands Kampioenschap Ocean Events voor aspiranten C-D-E

De Zevenhuizerplas aan de Siciliëboulevard in de Rotterdamse wijk Nesselande was voor het eerst de accommodatie voor het Nederlands Kampioenschap Ocean Events voor aspiranten C, D en E. Aan deze nationale titelstrijd, die officieel ook voor buitenlandse ploegen was opengesteld, namen zaterdag 7 september 68 jonge sporters deel. Zij waren afkomstig van acht brigades: Amersfoort, Heythuysen, Dordrecht, Gouda, Echt, Rosmalen, Vlissingen en Delft.

Documentaire over hulp MDT'ers aan statushouders richting zwemdiploma A

Statushouders die zwemles krijgen van jongeren in maatschappelijke diensttijd (MDT), op weg naar Nationaal Zwemdiploma A. Van dat traject in Dordrecht is een inspirerende documentaire gemaakt: 'Sprong in het diepe'. Deze productie kwam tot stand op initiatief en in opdracht van Sandra van Lohuizen, projectleider van 'Reddingsbrigade: een ervaring voor het leven!', het MDT-pilotproject van Reddingsbrigade Nederland.

Nesselande nieuw strijdtoneel voor NK Ocean Events voor aspiranten C-D-E

De Zevenhuizerplas aan de Siciliëboulevard in de Rotterdamse wijk Nesselande is voor het eerst de accommodatie voor het Nederlands Kampioenschap Ocean Events voor aspiranten C-D-E. Deze nationale titelstrijd begint zaterdag 7 september om 10.00 uur en is ook opengesteld voor buitenlandse ploegen; de prestaties van de leden daarvan tellen mee voor het klassement en voor de prijzen. De prijsuitreiking is om 16.00 uur.

Samenwerking met reddingsbrigades voor locatiespecifieke zeezwemlessen

Vanuit het project NL Zwemveilig worden praktijkvoorbeelden belicht die de zwemveiligheid bevorderen. In de blog van 5 september staan de zeezwemlessen van Bewegingsplein Westduin in Koudekerke centraal. Om niet over één nacht ijs te gaan, zochten initiatiefnemers Jolanda van Belzen en Nills Pleyte samenwerking met de reddingsbrigades van Middelburg en Domburg.

Nieuwe poster met adviezen bij campagne 'Tips voor meer veiligheid'

Binnen de campagne 'Tips voor meer veiligheid' geeft deze vierde nieuwe poster tips over zwemmen in open water; wat je kunt doen als zelf in de problemen bent en wat je kunt doen als je iemand in problemen ziet.

Jubileumeditie Lifeguard Experience Day voor post Egmondse Reddingsbrigade

De Egmondse Reddingsbrigade (ERB) staat aan de vooravond van de Lifeguard Experience Day. Zaterdag 24 augustus wordt extra speciaal; het gaat dan om de vijfde editie. Tussen 11.00 en 16.00 uur kan iedereen voor de strandpost van Egmond aan Zee gratis ervaren wat een lifeguard zoal dagelijks moet doen.

Reddingsbrigade Nederland deelnemer Familie Festival partner Nickelodeon

Reddingsbrigade Nederland ging graag in op de uitnodiging van partner Nickelodeon om deel te nemen aan de tweede editie van het Nickelodeon Familie Festival. Zondag 25 augustus wordt een presentatielocatie ingericht op het strand van Almere. De organisatie verwacht aan de IJmeerdijk tussen 10.00 en 19.00 uur minimaal 15.000 bezoekers te verwelkomen. Ouders kunnen bij de ingang voor hun jonge kinderen het PAW Patrol 06-polsbandje 2019 scoren, dat is geproduceerd dankzij een samenwerking tussen Nickelodeon, Reddingsbrigade Nederland en de politie.

Reddingsbrigade Nederland blij met actieplan SP voor zwemveiligheid

Kinderen moeten tijdens 'natte' gymlessen leren wat de gevaren zijn van zwemmen in open water. Daarvoor pleit de SP in het nieuwe actieplan 'Zwemvaardigheid en Zwemveiligheid in Nederland - Hoe het risico op verdrinkingen te verkleinen'. Reddingsbrigade Nederland en de Nationale Raad Zwemveiligheid steunen dit initiatief van Tweede Kamerlid Michiel van Nispen.

Alphense Reddingsbrigade geeft leerlingen zwemles in Zegerplas

Vanuit het project 'NL Zwemveilig' worden praktijkvoorbeelden belicht die de zwemveiligheid bevorderen. In de blog van 12 augustus staat de Alphense Reddingsbrigade centraal. Die organiseerde zwemlessen in de lokale Zegerplas. Leerlingen die normaliter in (relatief warm) zwembadwater les krijgen, ondervonden daarbij de verschillen met zwemmen in een (relatief koud) meer. Dit was niet alleen voor de jonge deelnemers leerzaam, ook hun ouders werden hierbij betrokken. Zij kregen met het oog op de zomervakantie levensbelangrijke tips voor veilig zwemmen met kinderen in open water.

Bondscoaches maken nationale selecties voor EK Lifesaving in Italië bekend

De nationale selecties voor de Europese Kampioenschappen Lifesaving in het Italiaanse Riccione zijn bekend. Zowel senioren als junioren strijden tussen 17 september en 1 oktober namens Nederland om de podiumplaatsen. Ter voorbereiding beleefde het Nationaal Team Lifesaving Junioren (NTLJ) eind juli al een trainingsstage. Ook voor de senioren zijn gezamenlijke trainingsmomenten gepland.

Posters voor zee en binnenwater bij campagne 'Tips voor meer veiligheid'

Reddingsbrigade Nederland heeft nieuwe posters ontwikkeld met de focus op zee en binnenwater. Onder de gezamenlijke noemer 'Tips voor meer veiligheid'. Bij de poster 'Zee' hoort een derde poster: 'Muien'.

Reddingsbrigade Nederland registreert weekrecord aantal hulpverleningsacties

Reddingsbrigade Nederland registreerde 2547 hulpverleningsacties voor de periode van maandag 22 tot en met zondag 28 juli. Een recordaantal voor één week. Het oude record, 2357, betrof week 29 van 2013. Nederland kreeg te maken met een hittegolf; tropische temperaturen van gemiddeld (ruim) boven de 30 graden. Dat leidde, in combinatie met de zomervakantie, tot topdrukte op de stranden aan zee, in recreatiegebieden en bij buitenzwembaden.

Ouddorpse Reddingsbrigade steunt programma ‘Zeezwemmen voor kids’

Vanuit het project 'NL Zwemveilig' worden praktijkvoorbeelden belicht die de zwemveiligheid bevorderen. In de blog van 23 juli komt de Ouddorpse Reddingsbrigade naar voren. Joeri van Wallenburg is activiteiteninstructeur bij surfschool Natural High in Ouddorp. Hij ontwikkelde het programma 'Zeezwemmen voor kids', in samenwerking met de Ouddorpse Reddingsbrigade.

Reddingsbrigade Nederland pleit voor alertheid op veiligheid tijdens hittegolf

Het Nationaal Hitteplan is geactiveerd. In Nederland is een hittegolf aan de orde, met van dinsdag 23 tot en met zaterdag 27 juli tropische temperaturen van (ruim) boven de 30 graden. Dat leidt, zeker nu de zomervakantie is begonnen, tot extra drukte op de stranden aan zee, in recreatiegebieden en bij buitenzwembaden. Reddingsbrigade Nederland pleit voor alertheid op veiligheid en bewust zijn van risico's.

Aangepast rooster Landelijk Bureau

Het Landelijk Bureau is deze week vanwege de (verwachte) hoge temperaturen volgens een aangepast rooster bereikbaar. Dat geldt voor woensdag 24, donderdag 25 en vrijdag 26 juli.

Grote zorgen bij Reddingsbrigade Nederland over toename verdrinkingen

Het aantal verdrinkingen in 2018 ligt beduidend hoger dan dat van voorgaande jaren. Dit blijkt uit de jaarcijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag 22 juli openbaar heeft gemaakt. In 2018 verdronken 112 inwoners van Nederland (en 26 niet-ingezetenen), in 2017 waren het er 85. Reddingsbrigade Nederland is niet verbaasd over deze toename, maar maakt zich daar wel grote zorgen over.

Gemeente Amsterdam positief over lessenreeksen Schoolzwemsurvival

De gemeente Amsterdam vindt het belangrijk dat alle kinderen kunnen zwemmen. Daarom organiseert de gemeente schoolzwemmen voor groep 5 van de basisschool. Voor sommige leerlingen betekent dit de opstap naar het tweede of derde diploma van het Zwem-ABC. Voor hen die dat al volledig op zak hebben, worden sinds september 2018 tijdens het schoolzwemmen - in samenwerking met Reddingsbrigade Nederland - lessenreeksen Schoolzwemsurvival aangeboden. Deze pilot heeft enthousiasme opgeleverd.

Open Nederlands Kampioenschap Ocean Events op en bij Banjaardstrand

Het Open Nederlands Kampioenschap Ocean Events wordt zaterdag 13 en zondag 14 juli in Kamperland gehouden. Op en bij het Banjaardstrand, de bewakingslocatie van de Domburgse Reddingsbrigade, waarmee wordt samengewerkt. Bij dit evenement voor de categorieën senioren (A), junioren (B) en masters (M) gaat het om individuele onderdelen en teamonderdelen.

Beroepsopleiding Lifeguard Zwembad door Reddingsbrigade Nederland en NRZ

De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) en Reddingsbrigade Nederland zijn donderdag 4 juli een samenwerking aangegaan voor de beroepsopleiding tot lifeguard die toezicht houdt in het zwembad. Reddingsbrigade Nederland integreert daartoe haar bestaande opleiding Lifeguard Pool in de nieuwe beroepsopleiding Lifeguard Zwembad, die de twee organisaties gezamenlijk gaan aanbieden.

Reddingsbrigade wijst op risico's van zwemmen en springen in vaarwegen

In de week van 24 tot en met 30 juni worden tropische temperaturen bereikt. Vele mensen zullen verkoeling zoeken in open water. Reddingsbrigade Nederland en lokale reddingsbrigades waarschuwen voor de risico's van zwemmen én springen (van bruggen en andere objecten) in vaarwegen; rivieren, kanalen en meren. Met Rijkswaterstaat wordt gesteld: levensgevaarlijk!

Amersfoortse Reddingsbrigade ontvangt bij 100-jarig bestaan Stadsoorkonde

De Amersfoortse Reddingsbrigade bestaat sinds 22 mei 2019 100 jaar. Zaterdag 18 mei al werd het behalen van deze mijlpaaal groots gevierd door leden, oud-leden en genodigden tijdens een receptie met aansluitend een (eeuw)feest. De aanwezigen werden toegesproken door onder anderen Christa Grootveld, bestuurslid van Reddingsbrigade Nederland, en burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort.

Reddingsbrigades zetten zich in voor vaarroute richting KinderBeestFeest

Leden van 23 reddingsbrigades zetten zich in voor activiteiten in het kader van het KinderBeestFeest 2019. De twintigste editie van dit event had vrijdag 14 juni plaats. Elk jaar biedt de organiserende stichting chronisch zieke en/of gehandicapte kinderen en hun thuiswonende gezinsleden een onbezorgde (besloten) avond in Artis. Hulpdiensten bezorgen de speciale gasten een rit in hun wagens, compleet met optische en geluidssignalen. Een aantal deelnemers wordt bovendien het laatste stuk naar de Amsterdamse dierentuin gevaren.

Twee reddingsbrigades en IRB Lifesaving Netherlands gemeentewinnaar

Reddingsbrigade Den Helder, IRB Lifesaving Netherlands en Reddingsbrigade Staphorst zijn uitgeroepen tot gemeentewinnaar in het kader van de verkiezing Club van het Jaar 2019. Zij behaalden als genomineerden een relatief hoge score op basis van het aantal stemmen gedeeld door het aantal leden. Een mooi resultaaat, maar onvoldoende om tevens uitgeroepen te worden tot provinciewinnaar. De provinciewinnaars pitchen dinsdag 18 juni hun club voor een vakjury, bestaande uit professionals uit de sportwereld.

Reddingsbrigade lanceert met politie en Nick Jr. 06-polsbandjescampagne 2019

Tijdens de Landelijke Veiligheidsdag in het centrum van Almere is de nationale 06-polsbandjescampagne gelanceerd. Televisiepresentatrice Kim Kötter, ambassadrice van Nick Jr., en directeur Koen Breedveld van Reddingsbrigade Nederland deden zaterdag de eerste twee PAW Patrol 06-polsbandjes van 2019 om bij Sonakshie Gobardhan (5) en Kyan Thuijsman (4). 25 mei is de Internationale Dag van het Vermiste Kind.

Lancering 06-polsbandjescampagne prominent op Landelijke Veiligheidsdag

De Landelijke Veiligheidsdag in het centrum van Almere vormt ditmaal het podium voor de jaarlijkse lancering van de nationale 06-polsbandjescampagne. De eerste twee PAW Patrol 06-polsbandjes van 2019 worden op 25 mei, de Internationale Dag van het Vermiste Kind, omgedaan bij jonge bezoekers door televisiepresentatrice Kim Kötter (ambassadrice Nick Jr.) en Koen Breedveld (directeur Reddingsbrigade Nederland). In 2018 trokken samenwerkingspartners Reddingsbrigade Nederland, de Nationale Politie en Nick Jr. hiervoor veel belangstelling op het strand van Scheveningen.

Stemmen op reddingsbrigades bij verkiezing Club van het Jaar 2019

De nominatiefase voor de verkiezing Club van het Jaar 2019 is gesloten. Reddingsbrigade Nederland heeft tien troeven: Reddingsbrigade Lelystad, Vrijwillige Reddingsbrigade Enkhuizen, Reddingsbrigade Staphorst, de Dordtse Reddingsbrigade, Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland, de dr. A. Staverman Brigade (Vlissingen), Reddingsbrigade Den Helder, Reddingsbrigade Notwin Hoorn, de Heldense Reddingsbrigade en IRB Lifesaving Netherlands.

Ouddorpse Reddingsbrigade gastheer nationale uitreiking Blauwe Vlag

De nationale uitreiking van de Blauwe Vlag en de QualityCoast Awards 2019 had plaats op Goeree-Overflakkee. Reddingsbrigade Nederland is vertegenwoordigd in de jury die daaraan is verbonden. Namens het Landelijk Bureau was in dat verband Bernard Korte, hoofd Beleid en Operationele Zaken, donderdag 9 mei present.

Project voor maatschappelijke diensttijd levert gekwalificeerde strandwachten op

Een kweekvijver voor jongeren die strandwacht (lifeguard) willen worden. Daartoe leidt een unieke samenwerking tussen Reddingsbrigade Nederland, de Ouddorpse Reddingsbrigade, surfschool Natural High en CIOS Goes (onderdeel van Scalda). Hun gezamenlijke initiatief voor de regio Zeeland / Zuid-Hollandse Eilanden is mede opgezet in het kader van ‘Reddingsbrigade: een ervaring voor het leven!', het pilotproject voor maatschappelijke diensttijd (MDT) van Reddingsbrigade Nederland.

Overdracht nieuwe waterscooter voor Katwijkse Reddingsbrigade

De Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) nam een rescue water craft (RWC) in ontvangst bij het Landelijk Bureau van Reddingsbrigade Nederland. De overdracht van deze nieuwe waterscooter had vrijdag 19 april plaats. Reinier Katerberg, allround monteur van het Service Center, overhandigde de sleutels aan bestuurslid Bert de Gunst.

Vrijwilligers reddingsbrigades benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Meerdere (voormalig) reddingsbrigadeleden ontvingen een Koninklijke onderscheiding bij de Lintjesregen 2019. Donderdag 26 april werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau: Joke van der Poel (Leidse Reddingsbrigade), Tom de Roode (Zandvoortse Reddingsbrigade), Alie Veldman (Uithoornse Reddingsbrigade), Ellen Verburg-Boswinkel (voorheen Reddingsbrigade Vianen), Jenny Brunsman-Braakman (voorheen Reddingsbrigade Wierden), Jeu Janssen (voorheen Heldense Reddingsbrigade) en Mari Mauriks (opgeheven Reddingsbrigade Nekton Vught).

Deskundigen verschaffen publiek informatie over herkennen verdrinking

Verdrinking ziet er meestal niet uit zoals in de film. Beelden van spetteren, om hulp roepen en met de armen zwaaien, zijn over het algemeen juist niet aan de orde. Verdrinking verloopt vaak stiller dan gedacht. Dat onderstrepen expert Joost Bierens en lifeguard Jacintha van Riel.

Reddingsbrigade Nederland lanceert campagne Word ook lifeguard!

Reddingsbrigade Nederland lanceert de wervingscampagne 'Word ook lifeguard!'. Om meer lifeguards aan reddingsbrigades te kunnen verbinden en daarmee nog beter te waken over de veiligheid van strandgangers, bezoekers van recreatieplassen en de zwemmers en baders onder hen. In een waterrijk land als Nederland is toezicht op zwemlocaties aan de kust en bij binnenwater van het grootste belang. Reddingsbrigade Nederland streeft naar een zo breed mogelijke inzet van lifeguards, opdat veel recreanten zorgelozer kunnen genieten.

8 tips ter voorkoming van verdrinking in Nationale Maand van de Zwemveiligheid

De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) stelde in samenwerking met Reddingsbrigade Nederland acht tips op om de kans op verdrinking te verkleinen.

Reddingsbrigade Nederland waarschuwt voor overschatting zwemvaardigheden

De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) nam het initiatief tot de Nationale Maand van de Zwemveiligheid. Die werd woensdag 17 april door Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, geopend. Jaarlijks verdrinken nog steeds kinderen en volwassenen. De directeuren Koen Breedveld van Reddingsbrigade Nederland en Evert-Jan Hulshof van de NRZ waarschuwden dinsdag 16 april, in een radio-interview met EenVandaag-presentatrice Mischa Blok, voor overschatting van de eigen zwemvaardigheden.

Vernieuwde OOV-striping verbetert zichtbaarheid hulpverleningsvoertuigen

De striping openbare orde en veiligheid (OOV-striping) op voertuigen van Reddingsbrigade Nederland, de veiligheidsregio’s, de Koninklijke Marechaussee en het Ministerie van Defensie wordt vanaf 16 april 2019 aangepast. In lijn met de hulpverleningsvoertuigen van de overheid, die ook een nieuw uiterlijk krijgen om - met name 's nachts - nog beter zichtbaar te zijn. Daarmee wijzigen de bekende strepen van politie, brandweer en ambulance.

Trotse Domburgse Reddingsbrigade na proefvaart enthousiast over RNR490

De vaartuigcommissie van de Domburgse Reddingsbrigade maakte een proefvaart met de nieuwe RNR490. Deze bij Reddingsbrigade Nederland bestelde reddingsboot werd maandag 8 april te water gelaten in de haven van IJmuiden. Daar zijn eerst alle functies getest, voordat er manoeuvres mee werden uitgevoerd. Vervolgens is het ruime sop gekozen om uitgebreid te testen in verschillende condities.

Kennisdeling sleutel tot succesvol vervolg op initiatief Strand Meetup

Ook de tweede editie van de Strand Meetup kende een succesvol verloop. Circa dertig vertegenwoordigers van reddingsbrigades uit heel Nederland meldden zich zaterdag 23 maart bij de Zandvoortse Reddingsbrigade. Zij namen deel aan drie workshops en zetten daarbij de schouders onder kennisdeling.

Veiligheid bij zwemmen in zee en binnenwateren verdient meer aandacht

Er moet meer aandacht komen voor de veiligheid bij het zwemmen in zee en in binnenwateren. Dat stelt Reddingsbrigade Nederland naar aanleiding van drie onderzoeken die over dit thema zijn verschenen in het kader van het project NL Zwemveilig.

Nationale kampioenschappen voor lifesavingteams in zwembad Vlissingen

Reddingsbrigade Vlissingen (Dr. A. Stavermanbrigade) is zaterdag 30 en zondag 31 maart gastheer van de nationale kampioenschappen voor lifesavingteams. De locatie voor deze NK’s voor aspiranten (C-D-E), senioren (A), junioren (B) en masters (M) is het Vrijburgbad in Vlissingen. Op beide wedstrijddagen kunnen belangstellenden in de lifesavingsport daar een aantrekkelijk programma voor estafetteteams volgen.

Reddingsbrigade Nederland verstevigt NRV-band met Veiligheidsregio Utrecht

Reddingsbrigade Nederland en Veiligheidsregio Utrecht (VRU) ondertekenden een overeenkomst in het kader van de Nationale Reddingsvloot (NRV). Dat gebeurde dinsdag 12 maart bij Brandweer Vinkeveen. De kern van de overeenkomst is, dat een VRU-reddingsgroep van vier vaartuigen plus bemanning wordt geleverd vanuit de lokale reddingsbrigades in deze veiligheidsregio. De reddingsgroep staat '24/7' paraat voor inzet bij een watercrisis en/of overstroming. Samen met reddingsgroepen van andere veiligheidsregio's wordt de nationaal opschaalbare NRV gevormd.

Reddingsbrigade Nederland drie dagen gastheer ILSE Commission Meetings

Reddingsbrigade Nederland is van vrijdag 8 tot en met zondag 10 maart gastheer voor de jaarlijkse bijeenkomst van de leden van de commissies van de International Life Saving Federation of Europe (ILSE). De locatie voor de ILSE Commission Meetings 2019, waaraan het Best Practice Seminar 2019 gekoppeld is, is Château Marquette in Heemskerk.

Buurbrigades helpen Reddingsbrigade Monster na duperende zwembadbrand

De jubilerende Reddingsbrigade Monster staat er niet alleen voor na de brand die thuiszwembad De Boetzelaer verwoestte. Op de ramp van donderdag 28 februari volgde uit diverse hoeken een hulpaanbod, waaronder van brigades in de nabijheid.

Drie reddingsboten van nieuw type RNR490 in productie bij Service Center

Domburg en 's-Gravenzande. Het Service Center van Reddingsbrigade Nederland werkt hard om aan deze reddingsbrigades de nieuwe reddingsboot RNR490 te kunnen leveren; 'custom-build' ofwel op maat gemaakt. Want bij het Landelijk Bureau in IJmuiden wordt in het voortraject alle ruimte geboden voor eigen inzichten en behoeften.

Leerlingen Insula College sluiten traject maatschappelijke diensttijd succesvol af

Het pilotproject voor maatschappelijke diensttijd 'Reddingsbrigade: een ervaring voor het leven!' heeft jongeren de eerste eindresultaten opgeleverd. De afgelopen vier maanden beleefden 20 leerlingen van het Insula College in Dordrecht de koppeling van hun examenvak lichamelijke opvoeding (LO2) in de leerlijn Sport met het MDT-traject dat de Dordtse Reddingsbrigade (DRB) opzette. Veertien van hen behaalden hierbij het EHBO-diploma.

Reddingsbrigade Nijmegen versterkt met Tinn-Silver uit Nationale Reddingsvloot

Bij het Landelijk Bureau van Reddingsbrigade Nederland is een Tinn-Silver overgedragen aan Reddingsbrigade Nijmegen. Johan van Heumen, lid van de commissie Varend Redden, kreeg vrijdag 15 februari de sleutels uit handen van Kees Buis, coördinator Zakelijke Dienstverlening.

Landelijke Bijscholingsdag platform voor kick-off cursus Drenkelingenreanimatie

De werkgroep Drenkelingenreanimatie luidde officieel de start van de nieuwe cursus Drenkelingenreanimatie in. De werkgroepleden - afkomstig van de Medische Adviesraad (MAR) van Reddingsbrigade Nederland, de commissie Opleidingen en het Landelijk Bureau - deden dat zaterdag 2 februari op de Landelijke Bijscholingsdag. Aan de kick-off ging een ontwikkelingstraject van ruim een jaar vooraf.

Koninklijke onderscheiding voor reddingsbrigadelid Gery Bokken

Gery Bokken, lid van Reddingsbrigade Rijnwaarden in Pannerden, is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Deze inwoner van Dinxperlo kreeg vrijdag 1 februari de Koninklijke onderscheiding opgespeld door burgemeester Anton Stapelkamp van de gemeente Aalten. Dat gebeurde in zwembad De Boskuul te Lobith, in aanwezigheid van onder anderen Koen Breedveld, directeur van Reddingsbrigade Nederland.

Ere-officialschap Reddingsbrigade Nederland voor Johan Peterson

Reddingsbrigade Nederland kende het ere-officialschap toe aan Johan Peterson van de Groninger Reddingsbrigade (GRB). Hij werd zaterdag 2 februari verrast door Marga Heijs van rayon Noord, die samen met collega Rob van Bommel onaangekondigd op een ledenbijeenkomst verscheen. Zij zorgde voor de overhandiging van de bijbehorende oorkonde en speld. Dit bezoek werd afgestemd met GRB-secretaris Ciska Venhoven, eveneens rayon Noord-lid.

Groot bereik nieuwe videoproductie 'Winterveiligheidstips - Bevroren water'

Wat kun je doen als je door het ijs gezakt bent of als iemand anders door het ijs gezakt is? De combinatie van die vraag en de nieuwe videoproductie 'Winterveiligheidstips - Bevroren water' van Reddingsbrigade Nederland leverde via Facebook hoge scores op.Vrijdag 25 januari om 12.00 uur stonden de tellers op 92.589 (bereikte mensen), 8.172 (betrokkenheidsacties) en 769 (keer gedeeld).

Reddingsbrigades in 2018 vaker in actie

Reddingsbrigades kwamen in 2018 veel vaker in actie dan het jaar ervoor. Reddingsbrigade Nederland constateerde op basis van de geregistreerde hulpverleningscijfers een stijging van 44 procent ten opzichte van 2017. Toch toont het jaaroverzicht een daling van 35 procent van het aantal zwemmers en baders dat in levensbedreigende problemen kwam.

Jongeren begeleiden AquaGames via pilotproject maatschappelijke diensttijd

Jongeren die deelnemen aan het pilotproject 'Reddingsbrigade: een ervaring voor het leven!' van Reddingsbrigade Nederland assisteerden in maatschappelijke diensttijd (onder begeleiding) bij de uitvoering en bewaking van de AquaGames in Dordrecht. Aan de tweede editie van dit 'side event' van het ISU EK Shorttrack namen vrijdag 11 januari 180 basisscholieren deel. 's Ochtends volgden de MDT'ers hun eerste EHBO-les, vereist binnen het te volgen traject.

Reddingsbrigades werken samen voor beveiliging nationale vuurwerkshow

De Dordtse Reddingsbrigade, de Hardinxveld-Giessendamse Reddingsbrigade en Reddingsbrigade Leidschendam sloegen de handen ineen om het Nationale Vuurwerk in Rotterdam te beveiligen. Van maandag 31 december op dinsdag 1 januari waren in het kader daarvan vier vaartuigen en vier EHBO-posten door leden bemand.

Nieuwjaarsduik 2019

Honderden Reddingsbrigade lifeguards letten op de veiligheid van Nieuwjaarsduikers

Serious Rescue haalt ruim €16.000 op voor 3FM Serious Request

Serious Rescue brengt cheque van €16.431,35 naar 3FM Serious Request

Hoogwateroefening Ommekeer voor eenheden Nationale Reddingsvloot

Hoogwater! De waterstanden van de Kagerplassen en het Braassemermeer zijn gestegen. Dit was de setting voor een oefening van de Nationale Reddingsvloot (NRV), die door Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM) verzocht werd de situatie in kaart te brengen, slachtoffers naar de opvanglocatie te vervoeren en bijstand aan de overige hulpverleningsdiensten te bieden.

Nationaal Team Lifesaving Senioren behaalt tiende plaats overall op WK

Het Nationaal Team Lifesaving Senioren (NTLS) is op het WK Lifesaving voor landenploegen in het Australische Glenelg uitgekomen op de tiende plaats overall (pool-onderdelen plus ocean-onderdelen). Daarmee is de doelstelling, die bondscoach Fedor Hes in de voorbereidingsfase uitsprak, gehaald. Hoogtepunt was de zilveren podiumplaats van Robert Hendriks, Alwin Hillebrink, Melvin van der Meij en Roelof Stoetzer op het onderdeel Beach Relay.

Sleutels reddingsboot RNR490 voor eerste koper Reddingsbrigade Utrecht

Reddingsbrigade Utrecht is de eerste koper van de door Reddingsbrigade Nederland ontwikkelde RNR490. Deze nieuwe reddingsboot is vrijdag 9 november met de bijbehorende sleutels overgedragen aan penningmeester Tom Meijer. Hij geeft aan: ,,Een grote aankoop, die wij als lokale reddingsbrigade te danken hebben aan gulle bijdragen uit de Utrechtse gemeenschap.''

Lifeguards Reddingsbrigade Zaanstad begeleiden landelijke intocht Sinterklaas

Lifeguards van Reddingsbrigade Zaanstad verzorgden de begeleiding van de landelijke intocht van Sinterklaas. Die had zaterdag 17 november bij de Zaanse Schans plaats. De goedheiligman koos voor een bijzonder druk vervolgschema, want tientallen reddingsbrigades verspreid over het land waren dit jaar op andere locaties betrokken bij zijn vele geplande bezoeken.

Chef de mission Jolanda van Dalen krijgt titel 'Dame in the Order of Lifesaving'

Jolanda van Dalen, chef de mission van het Nationaal Team Lifesaving Senioren (NTLS) van Reddingsbrigade Nederland, kreeg donderdag 22 november een hoge onderscheiding tijdens het galadiner van de Wereldkampioenschappen Lifesaving in het Australische Glenelg. De International Life Saving Federation (ILS) gaf haar de titel 'Dame in the Order of Lifesaving'.

Reddingsbrigade Zwolle ontvangt boei bij feestelijkheden 100-jarig bestaan

Reddingsbrigade Zwolle heeft het 100-jarig bestaan gevierd in zwembad De Vrolijkheid. Het jubileumprogramma startte zaterdag 17 november met een reünie voor (oud-)leden. Tegelijkertijd konden de juniorleden zich uitleven op een stormparcours in het achtbanenbad. Voorafgaand aan het officiële gedeelte werd in de verenigingsruimte gezamenlijk genoten van een buffetmaaltijd.

Benoeming penningmeester Ouwendijk tot lid Financiële Commissie NOC*NSF

Peter Ouwendijk, penningmeester in het bestuur van Reddingsbrigade Nederland, is benoemd tot lid van de Financiële Commissie (FC) van sportkoepel NOC*NSF. Dat gebeurde maandag 19 november tijdens de algemene vergadering in Hotel en Congrescentrum Papendal te Arnhem.

Nationaal Team Lifesaving Senioren startklaar voor wereldkampioenschap

Het Nationaal Team Lifesaving Senioren (NTLS) is startklaar voor deelname aan het Wereldkampioenschap Lifesaving 2018 voor landenploegen. Dat (tweejaarlijkse) event vindt plaats onder auspiciën van de International Life Saving Federation (ILS) en wordt ditmaal in het Australische Adelaide gehouden. Daar staan in de periode van 16 november tot en met 2 december verschillende WK's op het programma.

Opening Maritiem Centrum Egmond kroon op langlopende samenwerking

Maritiem Centrum Egmond is geopend. Twaalf jaren van plannen maken, overleggen, tekenen en bouwen gingen eraan vooraf. Na de officiële handelingen, toespraken voor genodigden en een besloten rondleiding, was zaterdag 10 november vanaf 13.30 uur ook het publiek welkom om een kijkje te nemen. Het gebouw werd grotendeels afgewerkt door vrijwilligers van KNRM Egmond, de Egmondse Reddingsbrigade (ERB) en Stichting Egmonder Pinck.

Reddingsbrigade De Streek presenteert activiteiten tijdens werkbezoek directeur

Reddingsbrigade De Streek greep het werkbezoek van Koen Breedveld, algemeen directeur van Reddingsbrigade Nederland, aan om een goed beeld te scheppen van de eigen activiteiten. Na een introductie door voorzitter Bob Koelman stond zaterdag 3 november in Grootebroek kennismaking met waterhulpverlening, zwemlessen, opleidingen en EHBO op het programma.

'Lifeguard Experience' bij werkbezoek trainees Brunel Software Solutions

Trainees van Brunel Software Solutions en hun begeleiders zijn vrijdag 2 november ontvangen op het Landelijk Bureau van Reddingsbrigade Nederland. Bernard Korte, hoofd Beleid en Operationele Zaken, gaf eerst uitleg over de missie van de reddingsbrigades en de veelzijdigheid van het lifeguardwerk. Aansluitend verplaatste het gezelschap zich naar strandpost De Waecker van de IJmuider Reddingsbrigade. Vrijwilligers verzorgden daar de workshop 'Lifeguard Experience'.

Workshop Reddingsbrigade Nederland op eerste Landelijke Zwemwaterdag

Reddingsbrigade Nederland werd door algemeen directeur Koen Breedveld en projectleider Marcel Jagersma vertegenwoordigd op de eerste Landelijke Zwemwaterdag. Dit initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat had dinsdag 30 oktober plaats in het LEF Future Center van Rijkswaterstaat te Utrecht.

Vijf Nederlandse officials actief op Wereldkampioenschappen Lifesaving

Wim de Klerk, Adrienne van den Aardweg, Jeannette Blokland, Ab Blokland en Arjen de Bruin. Deze vijf Nederlandse officials zijn in verschillende functies actief bij de Wereldkampioenschappen Lifesaving 2018. Die worden van 16 november tot en met 2 december gehouden in het Australische Adelaide.

Overhandiging traditionele jubileumboei aan 50-jarige Reddingsbrigade Naarden

Reddingsbrigade Naarden vierde zaterdag 13 en dinsdag 16 oktober het 50-jarig bestaan. Deze gelegenheden werden extra feestelijk beleefd, omdat het tot enkele jaren geleden onzeker was of de mijlpaal van 2018 zou worden gehaald. Koen Breedveld, algemeen directeur van Reddingsbrigade Nederland, overhandigde de traditionele jubileumboei aan het bestuur.

Brigadesporters richting WK's Interclub voor Teams Open en Masters Teams

De Wereldkampioenschappen Lifesaving worden van 16 november tot en met 2 december gehouden in het Australische Adelaide. Nederland zal daar op deelnemersgebied niet alleen vertegenwoordigd zijn door het Nationaal Team Lifesaving Senioren. Sporters van de Dordtse Reddingsbrigade (DRB) en de Amersfoortse Reddingsbrigade (ARB) schreven zich in voor de mondiale krachtmetingen Interclub Teams Open en Interclub Masters Teams. Naar laatstgenoemd event gaan bovendien een lid van Reddingsbrigade De Breuly uit Zevenaar en een lid van Reddingsbrigade Echt. Een overzicht.

Reddingsbrigades regio Brabant Noord ondertekenen samenwerkingsconvenant

De voorzitters van de reddingsbrigades uit ’s-Hertogenbosch, Mill (Land van Cuijk), Oss, Uden en Veghel ondertekenden tezamen met Koen Breedveld, algemeen directeur van Reddingsbrigade Nederland, het samenwerkingsconvenant 'Reddingseenheid Nationale Reddingsvloot (NRV)'. De locatie hiervoor was maandag 15 oktober het gebouw Triton, waarin het botenhuis van Reddingsbrigade Oss is gevestigd.

Reddingsbrigade Nederland bespreekt visie en missie tijdens bijeenkomsten

Het bestuur van Reddingsbrigade Nederland gaat met brigades in gesprek om het antwoord te vinden op intrigerende vragen. Wat betekent ‘de Reddingsbrigade’? Wat zijn onze doelstellingen en hoe behalen we die? Hiervoor staan zes bijeenkomsten, verspreid over het land, op de agenda.

Reddingsbrigade Nederland geeft uitleg over NRV en Emily op Brandweercongres

Reddingsbrigade Nederland was vertegenwoordigd op de beursvloer van het Brandweercongres 2018. Dat werd donderdag 11 en vrijdag 12 oktober gehouden in Zaandam met als thema 'De kracht van het verschil'. Bezoekers konden daar terecht voor informatie over de Nationale Reddingsvloot (NRV) en de op afstand bestuurbare reddingsmodule Emily.

Reddingsbrigade sluit overeenkomst met Toyota voor hulpverleningsvoertuigen

Reddingsbrigade Nederland is een samenwerking aangegaan met Toyota Nederland. Algemeen directeur Koen Breedveld en Jan-Christiaan Koenders, algemeen directeur van Toyota-importeur Louwman & Parqui, zetten zaterdag 29 september hun handtekening onder een overeenkomst. Dat gebeurde ter gelegenheid van de meet-and-greet met de Land Cruiser, de Hilux én de nieuwe reddingsboot RNR490 in IJmuiden.

Medaillepakker Myrthe Bakker blikt terug op Europees kampioenschap

Myrthe Bakker (Dordtse Reddingsbrigade) was het meest succesvolle lid van het Nationaal Team Junioren, dat deelnam aan de Europese Kampioenschappen Lifesaving voor junioren (EJK) in Ierland. Dinsdag 11 september veroverde ze in Limerick (pool events) brons op de 100 meter manikin tow with fins. Een etmaal later gevolgd door goud op de 50 meter manikin carry. In Kilkee (ocean en beach events) raakte haar teen zwaar gekneusd. Bakker blikt terug op het evenement.

Meet-and-greet met Toyota en RNR490 voor reddingsbrigades en gemeenten

Reddingsbrigades en gemeenten worden zaterdag 29 september tussen 10.00 en 13.00 uur in de gelegenheid gesteld om aan den lijve te ondervinden wat auto's van Toyota en het nieuwe, door Reddingsbrigade Nederland ontwikkelde vaartuig RNR490 voor hen kunnen betekenen. De locatie: het strand en de zee nabij post De Waecker van de IJmuider Reddingsbrigade.

Reddingsbrigades zetten zich in voor toezichtstaak bij Swim to Fight Cancer

Giethoorn, Tilburg, Dordrecht, Stichtse Vecht, Doetinchem, Nijmegen, Apeldoorn, Eindhoven, Haarlem, Hollands Kroon. Dat waren in de periode van 26 augustus tot en met 16 september de locaties voor Swim to Fight Cancer 2018, een serie recreatieve zwemevents in een stadsdecor waarbij reddingsbrigades toezicht hielden.

Mulier Instituut verzoekt om invullen vragenlijst onderzoek toezichthouden

Het Mulier Instituut voert het onderzoek 'Zwemveiligheid in buitenwater' uit. Dit vindt plaats binnen het project NL Zwemveilig, dat wordt gecoördineerd vanuit de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ). Een deelproject van het project NL Zwemveilig is Zwemveiligheid Open Water, waarbij Reddingsbrigade Nederland het voortouw neemt.

Trots Nationaal Team Junioren terug van Europese Kampioenschappen Lifesaving

,,Een succesvol toernooi met mooie individuele en teamprestaties.'' Dat is de gezamenlijke conclusie van de begeleidingsstaf van het Nationaal Team Junioren, dat zondag 16 september terugkeerde in Nederland na deelname aan de Europese Kampioenschappen Lifesaving voor junioren (EJK) in Ierland. Met in de bagage een gouden en zeven bronzen medailles (op basis van drie derde plaatsen).

Kick-off Taskforce Opleidingen voor visie op stelsel van opleiden en examineren

De kick-off van de Taskforce Opleidingen had woensdag 12 september plaats. De opening op het Landelijk Bureau van Reddingsbrigade Nederland in IJmuiden was in handen van algemeen directeur Koen Breedveld. Luc Dietz trad op als voorzitter.

Waardering voor samenwerking met Nick Jr. op Nickelodeon Partner Day

De samenwerking tussen Reddingsbrigade Nederland en Nickelodeon kreeg waardering op de Nickelodeon Partner Day 2018. Tijdens een presentatie in Pathé Utrecht Leidsche Rijn werd donderdag 13 september de landelijke 06-polsbandjescampagne - uitgevoerd in nauwe samenwerking met Nick Jr. en de Nationale Politie - onder 'great pr value' geschaard.

Blaricum, Huizen en Naarden zetten handtekening onder RVR-convenant

De reddingsbrigades die gevestigd zijn in Blaricum, Huizen en Naarden ondertekenden met Reddingsbrigade Nederland het convenant Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR). Daarmee werd maandag 10 september in Naarden de samenwerking tussen hen bekrachtigd.

Opleiding acht nieuwe risk assessors

Er zijn acht nieuwe risk assessors opgeleid. Dat gebeurde in de eerste twee weekenden van september, onder auspiciën van de International Lifesaving Federation of Europe (ILSE), met als basis het Landelijk Bureau in IJmuiden.

Nationaal Team Lifesaving Junioren naar Europese Jeugdkampioenschappen

Het Nationaal Team Lifesaving Junioren staat aan de vooravond van de Europese Jeugdkampioenschappen (EJK). Een jaarlijks terugkerend evenement onder auspiciën van de International Life Saving Federation of Europe (ILSE). De staf- en selectieleden vertrokken maandag 10 september vanaf Koninklijke Luchthaven Schiphol naar Ierland. De wedstrijdlocaties voor dinsdag 11 tot en met zaterdag 15 september zijn Limerick (zwembad) en Kilkee (strand en zee), gelegen in het westen langs de Wild Atlantic Way.

Zwembadonderwijzers krijgen bewijs van deelname voor Schoolzwemsurvival

In het Amsterdamse De Mirandabad is een start gemaakt in het licht van Schoolzwemsurvival. Zwembadonderwijzers van de gemeente Amsterdam kregen maandag 3 september tekst en uitleg over deze nieuwe lessenreeks, voorafgaand aan een praktijktraining. Reddingsbrigade Nederland ontwikkelde dit concept om kinderen op een sportieve manier hun zelfredzaamheid in het water te laten vergroten. Daarnaast leren zij de basisvaardigheden van het zwemmend redden aan.

Jarenlange inzet voor lifesavingsport leidt tot eerbetoon aan Nico Laumen

Voormalig bondscoach Nico Laumen is op de receptie in het weekend van het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) Ocean Events in het zonnetje gezet. De organisator, regelaar en adviseur op het terrein van de lifesavingsport ontving zaterdag 1 september in Noordwijk dankbetuigingen in de vorm van woorden, een oorkonde en een pin behorend bij het Lidmaatschap van Verdienste, een standaard met inscriptie, bloemen en een fluit met inscriptie.

Topsport tijdens Open Nederlandse Kampioenschappen Ocean Events

Bijna 200 (top)sporters kwamen in actie bij de Open Nederlandse Kampioenschappen (ONK) Ocean Events voor de categorieën senioren (A), junioren (B) en masters (M). Noordwijk was zaterdag 1 en zondag 2 september gastheer van de veertiende editie. Het evenement had plaats op het strand en in de zee vlakbij de reddingsbrigadepost ter hoogte van de vuurtoren aan de Koningin Wilhelminaboulevard.

Katwijkse Reddingsbrigade neemt nieuwe waterscooter in ontvangst

Een gloednieuwe waterscooter van het type Sea-Doo GTi 130 voor de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB). Voorzitter Michael van der Plas kwam er donderdag 23 augustus voor naar het Landelijk Bureau in IJmuiden. Hij kreeg de sleutels overhandigd door Kees Buis, coördinator Zakelijke Dienstverlening.

Open Nederlands Kampioenschap Ocean Events bij Reddingsbrigade Noordwijk

1 en 2 september 2018. Dat zijn de data voor het 14de Open Nederlands Kampioenschap (ONK) Ocean Events voor de categorieën senioren (A), junioren (B) en masters (M). Dit topsportevenement heeft plaats op het strand en in de zee voor de post van Reddingsbrigade Noordwijk, nabij de vuurtoren aan de Koningin Wilhelminaboulevard. Het programma start op beide weekenddagen om 10.00 uur.

Reddingsbrigade ontvangt jong en oud op eerste Nickelodeon Familie Festival

Reddingsbrigade Nederland voldeed graag aan het verzoek van partner Nick Jr. om deelnemer te zijn aan de eerste editie van het Nickelodeon Familie Festival (NFF). Jong en oud bezochten zondag 26 augustus de oranje gekleurde locatie op het Almeerderstrand.

Koninklijke felicitaties voor 100-jarige oud-directeur KNBRD Herman Vos

Herman Vos heeft de leeftijd van 100 jaar bereikt. De oud-directeur van de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen (KNBRD) kreeg dinsdag 24 juli bezoek van burgemeester Jos Wienen van de gemeente Haarlem. Hij overhandigde hem een felicitatiebrief van koning Willem-Alexander.

Brigadevrijwilligers krijgen kippenvel van Maarten van der Weijden en publiek

Reddingsbrigade Nederland is trots op Maarten van der Weijden én op de vrijwilligers uit eigen gelederen die hem tijdens zijn 11stedenzwemtocht begeleidden. Schipper Ylse Huizinga is een van de betrokkenen die de langeafstandszwemmer van dichtbij meemaakten, op de vooropgaande Tinn-Silver en op de achteraan varende vlet. Het lid van Reddingsbrigade Drachten (en de Texelse Reddingsbrigade) toonde zich maandag 20 augustus trots op Friesland: ,,De steun van al die mensen - overdag, 's avonds én 's nachts - dat is 'once in a lifetime'. Het bezorgde ons kippenvel.''

Reddingsbrigades begeleiden Maarten van der Weijden bij 11stedenzwemtocht

De 1600 ingeschreven personen die bij de 11stedenzwemtocht afstanden van 500 of 2000 meter met langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden zouden meezwemmen, is sterk afgeraden het water in te gaan. De waterkwaliteit is te slecht. Hierdoor is het team van reddingsbrigadevrijwilligers fors afgeslankt. Zij richten zich zaterdag 18, zondag 19 en maandag 20 augustus volledig op begeleiding van de sportheld, die morgen wel van start gaat. En op bewaking tijdens evenementen bij de steden.

Leden Reddingsbrigade Nederland maken Canal Parade mee op boot AT5

,,Voor ons was het een hele mooie ervaring om deel uit te maken van Pride Amsterdam.'' Dat stellen Roman Mischa Jelinek van de Amsterdamse Reddingsbrigade en Jeffrey van der Putten, die tevens lid is van Reddingsbrigade Oss en Strandreddingsbrigade Westerschouwen. Zij maakten zaterdag 4 augustus - op uitnodiging - de Canal Parade, hoofdonderdeel van het programma, mee op de boot van de lokale televisiezender AT5.

Presentatie en demonstratie nieuwe RNR490 tijdens Rescue Vlissingen

De nieuwe RNR490 van Reddingsbrigade Nederland nam deel aan een gezamenlijke demonstratie tijdens Rescue Vlissingen. Op dit grootste internationale hulpverleningsevenement van Nederland kwamen woensdag 15 augustus volgens inschatting van de organisatie meer dan 100.000 bezoekers af.

Reddingsbrigades wensen Maarten van der Weijden en meezwemmers veilige 11stedenzwemtocht!

Maarten van der Weijden gaat voor een uitzonderlijke krachtsinspanning: de 11stedenzwemtocht. De langeafstandszwemmer, winnaar van olympisch goud en wereldkampioen, is daarbij van zaterdag 18 tot en met maandag 20 augustus onderweg. Vrijwilligers van zeventien reddingsbrigades begeleiden hem én alle meezwemmers tijdens dit unieke evenement, onder coördinatie van een werkgroep met leden van Reddingsbrigade Drachten.

Badgasten onvoldoende bekend met risico's opblaasbare drijfmiddelen

Veel kinderen en volwassenen gebruiken opblaasbare drijfmiddelen op het water. Dit leidt regelmatig tot problemen en daarmee waterhulpverlening. Reddingsbrigade Nederland neemt waar dat de hieraan verbonden risico's onvoldoende bekend zijn en worden onderschat. Bij aflandige wind is de kans op afdrijven groot. Stroming, bijvoorbeeld bij afgaand tij, krijgt dan een duwtje in de rug. Het maakt een mui extra verraderlijk.

Reddingsbrigade Nederland verwacht geen kleiner risico op verdrinking

In 2017 verdronken 86 inwoners van Nederland, net zoveel als het jaar daarvoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag 16 augustus. Reddingsbrigade Nederland is blij om het feit dat het aantal inwoners dat verdrinkt niet verder is opgelopen. Reddingsbrigade Nederland verwacht dat het risico op verdrinking de aankomende jaren niet kleiner wordt en dat de kans op verdrinking groter blijft onder mannen en onder 'nieuwkomers'.

Extra drukke zomer voor Reddingsbrigade Nederland

Deze zomer is uitzonderlijk warm. Dat leidt tot meer zwemmers in open water. Reddingsbrigade Nederland heeft het er bijzonder druk mee. Voor de periode van maandag 2 juli tot en met zondag 5 augustus is voor de reddingsbrigadeposten aan de kust een totaal van 3259 hulpverleningen geregistreerd. Daarnaast is sprake van een opmerkelijk groot aantal verdrinkingsongevallen. Reddingsbrigade Nederland maakt zich daarover zorgen en onderstreept: de verantwoordelijkheid voor zwemveiligheid ligt primair bij de badgast zelf. Waarnemingen maken duidelijk dat het verantwoordelijkheidsbesef en kennis van de risico's van zwemmen in open water juist vaak ontbreken. Reddingsbrigade Nederland neemt initiatief, ook in samenwerking met partnerorganisaties, om daarin verandering te brengen.

Inbreng Reddingsbrigade Nederland voor nieuwsbericht Tweede Kamerlid SP

Michiel van Nispen, Tweede Kamerlid voor de SP, maakt zich zorgen over de afnemende zwemvaardigheid in Nederland. Dit blijkt uit het nieuwsbericht onder de kop 'Actie nodig om verdrinkingen te voorkomen', dat donderdag 9 augustus op de website van zijn partij is gepubliceerd. Daarin is een reactie van Koen Breedveld, algemeen directeur van Reddingsbrigade Nederland, opgenomen.

Reddingsbrigade Nederland ontwikkelt zwemlespakket voor 'natte' gymles

Reddingsbrigade Nederland ontwikkelde een zwemlespakket voor een 'natte' gymles met als doel jonge kinderen (6- tot en met 10-jarigen) te laten kennismaken met de basisbeginselen van zwemmen in open water (vaardigheden) en een eerste kennismaking met zwemmend redden. Dat biedt kansen om via scholen te werken aan bewustzijn. Ook ouders worden hierdoor gewezen op de risico's van zwemmen in open water.

Testvaarten met nieuw ontwikkelde RNR490 leveren positieve ervaringen op

De ontwikkeling van de RNR490 door Reddingsbrigade Nederland is in een stroomversnelling geraakt. Met de afbouw van deze nieuwe 'rigid inflatable boat' (RIB) oftewel 'onbuigbare opblaasbare boot' is dinsdag 31 juli en woensdag 1 augustus een testvaart gemaakt. Dat leverde positieve ervaringen op.

Reddingsbrigade ontvangt taart voor project maatschappelijke diensttijd

Koen Breedveld, algemeen directeur van Reddingsbrigade Nederland, ontving een taart uit handen van Monique Limpens van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zij is als projectleider verbonden aan het landelijke programma Maatschappelijke Diensttijd. In dit kader werden vrijdag 27 juli felicitaties aan de bond overgebracht voor de toekenning van de subsidie, waarover in totaal 38 projectuitvoerders zich mogen verheugen.

Bondscoach bepaalt selectie voor Nationaal Team Lifesaving Senioren

Bondscoach Fedor Hes maakte zaterdag 28 juli samen met bondstrainer Ineke Goossens de selectie voor het Nationaal Team Lifesaving Senioren 2018 bekend. Deze topsporters nemen namens Reddingsbrigade Nederland deel aan het WK Lifesaving. Het mondiale evenement wordt van vrijdag 16 november tot en met zondag 2 december gehouden in het Australische Adelaide.

Toekenning subsidie voor project in kader maatschappelijke diensttijd

Reddingsbrigade Nederland is een van de 38 gekozen projecten voor het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd. ,,Ik zie dat als een groot blijk van vertrouwen van het ministerie in het werk van onze brigades'', stelt algemeen directeur Koen Breedveld. In de afgelopen maanden konden organisaties hun plannen indienen. Nu de keuzes gemaakt zijn, kunnen zo’n 13.000 jongeren na de zomer aan de slag.

Tips van Reddingsbrigade Nederland en NRZ om verdrinking te voorkomen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) activeerde het Nationaal Hitteplan. Door de aanhoudend hoge temperaturen - meerdere dagen achtereen werd een gemiddelde van boven de 30 graden gemeten - zoeken veel mensen verkoeling in het water. Verspreid over het land constateren reddingsbrigades een toename van het aantal badgasten. Reddingsbrigade Nederland biedt doorlopend tips en adviezen in het kader van zwemveiligheid. Lifeguards doen er alles aan om de verdrinkingsdood te voorkomen en bestrijden.

Zwembandjes nuttig hulpmiddel maar geen waarborg tegen verdrinking

Zwembandjes zijn geen waarborg tegen verdrinking. Ze vormen alleen een nuttig hulpmiddel; veel jonge kinderen voelen zich er zekerder mee in het water. Dat stelt Reddingsbrigade Nederland, die ook aangeeft: kies altijd voor kwalitatieve zwembandjes. Dit in reactie op een nieuwsbericht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Reddingsbrigade Nederland verfijnt gebruik vlaggen tot landelijk protocol

Reddingsbrigade Nederland verfijnt het gebruik van vlaggen tot een nieuw landelijk protocol. De doelen zijn eenduidigheid en aansluiting bij het internationale protocol van de International Life Saving Federation of Europe (ILSE). Op elke bewaakte zwemlocatie en bij elke vlag mag geen verwarring bestaan over de inzet en de betekenis ervan. Voor het publiek is hierover bij elke reddingspost en op deze website informatie beschikbaar.

Reddingsbrigade Nederland waarschuwt voor oververhitting en warmtestuwing

'Vanaf volgende week dinsdag worden tropische waarden van 30 graden op uitgebreide schaal mogelijk. Het zal dan meer drukkend en benauwd aanvoelen.' Weerplaza.nl meldt dit bij de 15-daagse verwachting. Deze omstandigheden zorgen voor extra drukte op de stranden aan zee, in recreatiegebieden en bij buitenzwembaden. Reddingsbrigade Nederland waarschuwt voor het gevaar van oververhitting en warmtestuwing in relatie tot zwemveiligheid.

Reddingsbrigade demonstreert reddingsboei Emily tijdens SAR Katwijk

De Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) organiseerde voor zaterdag 14 juli het International Search And Rescue Event (SAR). Tijdens dit jaarlijks terugkerend evenement ontving Reddingsbrigade Nederland het NOS Jeugdjournaal. Presentator Lucas van de Meerendonk liet zich redden door de op afstand bestuurbare reddingsboei Emily.

Tweede Kamerlid Diertens bezoekt Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade

Antje Diertens, lid van de D66-fractie in de Tweede Kamer, bracht een bezoek aan Post 4 van de Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade (HVRB). Op uitnodiging van Koen Breedveld, algemeen directeur van Reddingsbrigade Nederland. Zij berichtte over haar ervaringen van vrijdag 29 juni: ,,Veel te weten gekomen van de wereld achter de Reddingsbrigade. Kijk nu toch anders naar de zee met muistromingen!''

Vrijwilligers reddingsbrigades krijgen enthousiaste reacties op Zwemtour

Scholieren, docenten en organisatoren tonen zich enthousiast over de bijdrage van Reddingsbrigade Nederland aan het initiatief Heel Brabant Zwemt. Hiervoor verzorgden vrijwilligers van de Bossche Reddingsbrigade en de Eindhovense Reddingsbrigade, tijdens de Zwemtour (eind juni/begin juli), korte presentaties op basisscholen in Den Bosch en Eindhoven.

Reddingsbrigade Nederland waarschuwt strandgangers voor muien en stromingsgevaar

Reddingsbrigade Nederland wil strandgangers extra attenderen op muien en stromingsgevaar. Voor het weekend van 14 en 15 juli worden vele zonuren verwacht. Nu naast regio Zuid ook regio Midden zomervakantie viert, komen meer Nederlanders naar de kust. Daar liggen gevaren op de loer.

Reddingsbrigade Nederland koerst naar afbouw en presentatie nieuwe boot

Reddingsbrigade Nederland ontwikkelt al jaren eigen reddingsboten. Na de vlet BRB (BondsReddingsBoot), Rescue 1, Rescue 2, Rescue 3 en RNR430 wordt nu hard gewerkt aan het nieuwste model: de RNR490.

Reddingsbrigade met kleurplaat en tips in VakantieDoeBoek Hoogvliet

Reddingsbrigade Nederland leverde bijdragen aan het populaire VakantieDoeBoek van Hoogvliet. In de 2018-editie van de jubilerende supermarktketen staan een kleurplaat, tips om te kunnen genieten aan het water en informatie over vlaggen, signalen en het 06-polsbandje.

Nieuwe poster Reddingsbrigade Nederland met levensbelangrijke tips

In de zomermaanden is de kans op verdrinking groot. Reddingsbrigade Nederland produceerde daarom in samenwerking met de Royal Life Saving Society (RLSS) UK de nieuwe poster 'Waterveiligheid - Zomer' met levensbelangrijke tips. Deze is nu ook beschikbaar in het Duits, Arabisch en Pools.

Brede waardering voor inzet reddingsbrigades bij Operatie Zwaan

Reddingsbrigade Nederland, andere betrokken organisaties en dieren- en natuurliefhebbers zijn vol lof over de inzet van reddingsbrigades bij Operatie Zwaan in het Botlek-gebied. Vanuit Rockanje, Monster, ’s-Gravenzande, Vlaardingen, IJsselstein, Amersfoort, Utrecht, Culemborg en Tiel kwamen goed opgeleide en getrainde leden naar de Nieuwe Waterweg om zwanen te redden. Vele watervogels raakten besmeurd met stookolie, afkomstig uit het tankerschip Bow Jubail dat zaterdag 23 juni in de Derde Petroleumhaven tegen een steiger kwam en lek sloeg.

Startsein vooraanmeldingsfase Dag van het Zwemonderwijs

De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) organiseert in samenwerking met Reddingsbrigade Nederland (KNBRD), de Nederlandse Culturele Sportbond (NCS), de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) en de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB) de Dag van het Zwemonderwijs. Deze wordt in Echteld gehouden en is bestemd voor zwemverenigingen, duikverenigingen en reddingsbrigades. De vooraanmeldingsfase richting 6 oktober is gestart.

Reddingsbrigade Nederland ondertekenaar Nationaal Sportakkoord

Reddingsbrigade Nederland is een van de ondertekenaars van het Nationaal Sportakkoord 'Sport verenigt Nederland'. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport zette er vrijdag 29 juni zijn handtekening onder evenals André Bolhuis (voorzitter sportkoepel NOC*NSF), Lucas Bolsius (voorzitter Vereniging Sport en Gemeenten) en Jan van Zanen (voorzitter Vereniging van Nederlandse Gemeenten). De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal kreeg het document dinsdag 26 juni aangeboden.

Reddingsbrigade Nederland sluit Zwemakkoord met KNZB en WiZZ

Reddingsbrigade Nederland, de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) en de Vereniging Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen (WiZZ) sloten het Zwemakkoord met als titel 'Nederland zwemt samen!'. Dat gebeurde voorafgaand aan de ondertekening van het Nationaal Sportakkoord, die vrijdag 29 juni plaatshad.

Reddingsbrigade Nederland steunt campagne 'Ik beweeg mee!'

Reddingsbrigade Nederland steunt de onderwijscampagne 'Ik beweeg mee!' van sportkoepel NOC*NSF. Deze wordt op initiatief van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) van maandag 25 tot en met vrijdag 29 juni gehouden. Heel Nederland wordt hierbij opgeroepen om samen te werken aan een fittere jeugd, die motorisch vaardig is. Ook wordt geprobeerd de politiek te stimuleren om dit stevig te ondersteunen, met name op het gebied van onderwijs.

Reddingsbrigade Nederland organiseert Orange Cup en NK Pool Events

Het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven vormt opnieuw het toneel voor de Orange Cup én de Nederlandse Kampioenschappen Pool Events. Zaterdag 23 en zondag 24 juni komen 285 topsporters uit dertien landen in actie. Voor Fedor Hes, bondscoach van het Nationaal Team Lifesaving Senioren, is het een ijkpunt richting zijn selectie voor het Wereldkampioenschap Lifesaving.

Bondscoach Hes gaat voor maximale inzet richting wereldkampioenschap

Fedor Hes is sinds 1 februari 2018 bondscoach van het Nationaal Team Lifesaving Senioren (NTLS). Hij ziet uit naar de Orange Cup, die op 23 en 24 juni in Eindhoven wordt gehouden. Een ijkpunt richting zijn selectie voor het wereldkampioenschap, dat van 16 november tot en met 2 december in het Australische Adelaide plaatsheeft. Reddingsbrigade Nederland vroeg hem naar zijn ervaringen, initiatieven en verwachtingen.

Zwemmen en springen in vaarwegen levensgevaarlijk

Reddingsbrigade Nederland en lokale reddingsbrigades waarschuwen voor de risico's van zwemmen én springen (van bruggen en andere objecten) in vaarwegen; rivieren, kanalen en meren. Met Rijkswaterstaat wordt gesteld: levensgevaarlijk!

Nieuwe Tinn-Silver voor Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland

Cor Kooij, bestuurslid van Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland, nam bij het Landelijk Bureau van Reddingsbrigade Nederland de sleutels van een nieuwe Tinn-Silver in ontvangst. Die werden dinsdag 19 juni overhandigd door Bart de Lange, plaatsvervangend hoofd Service Center.

Reddingsbrigades begeleiden Van der Weijden bij oefenzwemtocht

Maarten van der Weijden zwom in de periode van maandag 11 tot en met woensdag 13 juni bijna de gehele voorgenomen oefentocht van Amsterdam naar Leeuwarden. De langeafstandszwemmer plande de ruim 143 kilometer ter voorbereiding op zijn 11stedenzwemtocht (18 tot en met 20 augustus). Hij werd begeleid door vrijwilligers van Reddingsbrigades De Streek (Grootebroek), Noptunus (Emmeloord) en Drachten.

Tweede Kamerlid Bruins Slot onder indruk van Reddingsbrigade Nederland

Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot (CDA) is onder de indruk van Reddingsbrigade Nederland en alle reddingsbrigadevrijwilligers. Dat maakte ze vrijdag 8 juni duidelijk tijdens haar werkbezoek aan het Landelijk Bureau en de post van de IJmuider Reddingsbrigade.

Maarten van der Weijden zwemt van Amsterdam naar Leeuwarden

Maarten van der Weijden zwemt in de periode van maandag 11 tot en met woensdag 13 juni van Amsterdam naar Leeuwarden. 143 kilometer ter voorbereiding op zijn 11stedenzwemtocht (18 tot en met 20 augustus).

VNOG en Reddingsbrigade Nederland ondertekenen convenant

Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) en Reddingsbrigade Nederland bekrachtigden een samenwerkingsconvenant in het kader van de Nationale Reddingsbrigade. De directeuren van beide organisaties, respectievelijk Aart Schoenmaker en Koen Breedveld, zetten zaterdag 9 juni hun handtekening eronder. Dat gebeurde ter gelegenheid van een gezamenlijke oefening op de IJssel bij Olburgen.

Sport Knowhow XL zet bondscoach
Hes en lifesavingsport in spotlights

Fedor Hes is per 1 februari 2018 door Reddingsbrigade Nederland aangesteld als bondscoach van het Nationaal Team Lifesaving Senioren. Hij staat aan de vooravond van een belangrijk seizoen, dat deze maand start met de Orange Cup in Eindhoven en in november eindigt met het wereldkampioenschap in het Australische Adelaide. Sport Knowhow XL zet hem en de lifesavingsport in de spotlights.

It giet oan voor Van der Weijden

It giet oan voor Van der Weijden

De route van de Elfstedentocht is niet alleen afgelegd op de schaats, ook op de fiets, op skeelers, op een surfplank en in een kano. Langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden probeert iets nieuws; hij doet het zwemmend. Lifeguards van reddingsbrigades begeleiden hem tijdens zijn 11stedenzwemtocht. Jullie ook?

Werkgroep 11stedenzwemtocht heeft meer materieel voor toezicht nodig

Werkgroep 11stedenzwemtocht heeft meer materieel voor toezicht nodig

Maarten van der Weijden gaat in de periode van vrijdag 21 tot en met maandag 24 juni wederom voor de 11stedenzwemtocht. Een uitzonderlijke krachtsinspanning om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Bij dit unieke evenement is veel ondersteuning nodig, ook van reddingsbrigades!

Overdracht Tinn-Silver naar
Culemborgse Reddingsbrigade

Op het Landelijk Bureau van Reddingsbrigade Nederland is een Tinn-Silver 550 ST overgedragen aan vertegenwoordigers van de Culemborgse Reddingsbrigade. Maandag 28 mei kwamen bestuursvoorzitter Sandor Heijmen, algemeen bestuurslid Moniek Vermeulen en uurleider John Kersbergen naar IJmuiden voor het officiële moment.

Officiële opening op vaartuig Reddingsbrigade Nederland

Reddingsbrigade Nederland heeft zich sterk gepresenteerd op de drukbezochte Landelijke Veiligheidsdag in Almere Centrum. De officiële openingshandeling werd zaterdag 26 mei verricht door onder anderen minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Franc Weerwind, burgemeester van Almere. Zij gaven op de Esplanade, staand in een varende eenheid van Reddingsbrigade Nederland, het startsein voor de spectaculaire openingsdemonstratie.

Minister Grapperhaus roemt werk Reddingsbrigade Nederland

,,Ik draag Reddingsbrigade Nederland een warm hart toe.'' Met dat statement opende minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zijn toespraak in de Algemene Vergadering van de Koninklijke Nederlandse Bond voor het Redden van Drenkelingen (KNBRD). Die werd zaterdag 26 mei gehouden in theater en expositiecentrum KAF. Rondom het gebouw was toen al een start gemaakt met het programma van de Landelijke Veiligheidsdag.

Reddingsbrigade Nederland presenteert zich op Landelijke Veiligheidsdag

Reddingsbrigade Nederland presenteert zich op Landelijke Veiligheidsdag

Reddingsbrigade Nederland presenteert zich op de Landelijke Veiligheidsdag. Die wordt zaterdag 26 mei voor de vijfde keer in Almere Centrum gehouden. Vrijwilligers van reddingsbrigades en hun varende eenheden zijn betrokken bij de spectaculaire opening, die om 13.00 uur op het Weerwater begint. Maar Reddingsbrigade Nederland heeft tussen 10.00 en 17.00 uur veel meer op het programma staan.

Reddingsbrigade Nederland en Nick Jr. starten 06-polsbandjescampagne

Reddingsbrigade Nederland is - in nauwe samenwerking met Nick Jr. en de Nationale Politie - van start gegaan met de landelijke 06-polsbandjescampagne. De kick-off had maandag 21 mei, Tweede Pinksterdag, plaats op het strand van Scheveningen. Koen Breedveld, directeur van Reddingsbrigade Nederland, overhandigde het eerste 06-polsbandje namens Nick Jr. aan presentatrice Kim Kötter.

Ons Water en de Reddingsbrigade Nederland slaan handen ineen

Reddingsbrigade Nederland en netwerkorganisatie Ons Water gaan met elkaar samenwerken: samen willen wij Nederland waterbewuster maken. De heldere missie van Reddingsbrigade Nederland is iedereen veilig van water laten genieten. Laten zien dat schoon, veilig en voldoende drinkwater niet vanzelfsprekend is. Dat is de missie van Ons Water.

Reddingsbrigade waarschuwt voor te koud water

Reddingsbrigade Nederland verwacht dat veel mensen aankomende dagen aan of op het water zullen doorbrengen vanwege het voorspelde mooie weer. De Reddingsbrigade attendeert mensen nog wel op de lage temperatuur van het water, het water heeft nog niet de aangename zomerse waarde en dat geeft kans op onderkoeling en kramp. Door die verschijnselen kunnen mensen snel in de problemen komen in het water.

Overdracht voertuig en reddingsboot dankzij Dorus Rijkers Fonds

Reddingsbrigade Nederland nam dinsdag 10 april haar nieuwste hulpverleningsvoertuig en een reddingsboot (Tinn-Silver 550) in ontvangst op het Landelijk Bureau in IJmuiden. Deze konden dankzij een bijdrage van het Stichting Helden der Zee-Fonds "Dorus Rijkers" worden aangeschaft. Vandaag vond de officiële overdracht plaats en dat werd feestelijk gevierd.

Reddingsbrigade actief op lustrumeditie Landelijke Veiligheidsdag

Op zaterdag 26 mei wordt voor de vijfde keer de Landelijke Veiligheidsdag in Almere georganiseerd. Tijdens deze dag laten diverse landelijke en regionale hulpdiensten op een spectaculaire manier zien wat hun werk precies inhoudt. Het thema van deze lustrumeditie is ‘Veiligheid in en om het huis’. Bezoekers komen niet alleen te weten wat de hulpdiensten allemaal doen, maar krijgen ook tips over wat ze zelf kunnen doen in het geval van calamiteiten of om deze te voorkomen. Het evenement is geschikt voor alle leeftijden want ook voor kinderen is er van alles te beleven.

Uitslagen NK Lifesaving voor Teams 2018

Afgelopen weekend vond het Nederlands Kampioenschap Lifesaving voor Teams 2018 plaats in ‘Het Dommelbad’ te Boxtel. Binnen de categorieën E (7-8 jaar), D (9-11 jaar) en C (12-14 jaar) deden 33 teams mee van 10 brigades. Bij de categorieën B (14-18 jaar), A (16 jaar en ouder) en M (30 jaar en ouder) streden maar liefst 60 teams vanuit 17 brigades om de kampioenstitels.

NK Lifesaving voor Teams 2018

Zaterdag 24 en zondag 25 maart vinden de Nederlandse Kampioenschappen Lifesaving voor Teams plaats in ‘Het Dommelbad’ te Boxtel. Op verschillende team en estafette wedstrijdonderdelen van het Zwemmend Redden zullen dit weekend leden van in totaal 27 reddingsbrigades uit heel Nederland met elkaar de strijd aan gaan om de felbegeerde kampioenstitels. Gastheer van het NK Lifesaving voor teams is Reddingsbrigade Boxtel.

Reddingsbrigade ontvangt donatie van € 3.000,- van Scheveningen Zandvoort Marathon

Zondag 18 maart ontving Reddingsbrigade Nederland van het winnende Kidsrun team een cheque ter waarde van € 3.000,-. Tijdens de 5e editie van de Scheveningen Zandvoort Marathon liepen de deelnemers van de Kidsrun van de Scheveningen Zandvoort Marathon 42 km over het strand voor het dit jaar gekozen goede doel: de Reddingsbrigade.

Veiligheidsregio Hollands Midden en Reddingsbrigade paraat voor overstromingen

Op 12 maart 2018 hebben de directeuren van Veiligheidsregio Hollands Midden en Reddingsbrigade Nederland een prestatieovereenkomst ondertekend. Kern van de overeenkomst is dat Reddingsbrigade Nederlanden regionale reddingsgroep beschikbaar stelt aan de veiligheidsregio voor het optreden bij overstromingen en grote watercalamiteiten. Deze reddingsgroep vormt samen met de reddingsgroepen van 21 andere veiligheidsregio’s een nationaal opschaalbare reddingsvloot; de Nationale Reddingsvloot.

ILSE Pool Lifesaving Competition - Dordrecht

Zaterdag 10 en zondag 11 maart vindt in het zwembad van de Sportboulevard te Dordrecht de “ILSE Pool Lifesaving Competition” plaats. Gastheer van deze ILSE Lifesaving wedstrijd is de Dordtse Reddingsbrigade.

Reddingsbrigade Nederland aanwezig op de International Life Saving Federation Europe bijeenkomst in Belgrado

Vrijdag 9 en zaterdag 10 maart 2018 vindt in Belgrado (Servië) de jaarlijkse bijeenkomst van de International Life Saving Federation Europe (ILSE) plaats. Vanuit alle aangesloten landen zal een afvaardiging aanwezig zijn op deze jaarlijkse commissiebijeenkomst. Vanuit Reddingsbrigade Nederland zijn de komende dagen ook verschillende vertegenwoordigers aanwezig.

Uitslagen Nederlands Kampioenschap SERC 2018

Afgelopen zaterdag 3 maart vond het NK SERC plaats in Zwolle. Bij de Junioren teams mag het team Staphorst 2 zich Nederlands Kampioen SERC 2018 noemen. Vanuit dit team was Marisha Talen tevens de beste leider van de junioren competitie. Bij de Senioren is het team Eindhoven 1 Nederlands kampioen SERC 2018 geworden en mag Bart Verdijk zich leiderskampioen Senioren SERC 2018 noemen.

Nederlands Kampioenschap SERC 2018

Zaterdag 3 maart zal het Nederlands Kampioenschap Simulated Emergency Response Competition (NK SERC) plaatsvinden. Voor het tweede jaar op rij is Reddingsbrigade Zwolle gastheer van het evenement. Het NK SERC zal van 12:00 tot 17:00 uur in zwembad De Vrolijkheid worden georganiseerd.

Tips van de Reddingsbrigade om veilig te schaatsen op natuurijs

Met de aanhoudende vrieskou en het mooie winterweer neemt de schaatskoorts in Nederland toe. Vanavond zal ook de eerste marathon op natuurijs worden geschaatst. Op verschillende plaatsen in het land zijn sloten en plassen bevroren, maar op veruit de meeste plaatsen is het natuurijs nog niet betrouwbaar genoeg om veilig te kunnen schaatsen. De Reddingsbrigade verwacht dat veel mensen toch de ijspret op zullen zoeken, maar waarschuwt wel om goed voorbereid het ijs op te gaan.

Veiligheidsregio Groningen en Reddingsbrigade slaan de handen ineen

De Veiligheidsregio Groningen en de Reddingsbrigade vormen vanaf heden samen een regionale reddingsgroep, die snel en flexibel in actie kan komen bij overstromingsgevaar, crises en voor de beveiliging van evenementen op en rond het binnenwater. Dat is de kern van de overeenkomst die 8 februari door Koen Breedveld (directeur Reddingsbrigade Nederland) en Wilma Mansveld (directeur Veiligheidsregio Groningen) in het bijzijn van vrijwilligers van de lokale reddingsbrigades werd bekrachtigd.

Fedor Hes bondscoach Nationaal Team Lifesaving Senioren

Fedor Hes is per 1 februari aangesteld als bondscoach Nationaal Team Lifesaving Senioren. Reddingsbrigade Nederland richtte zich sinds eind 2017 op invulling van de vacature voor deze positie. De KNBRD is ervan overtuigd dat met Hes meer slagkracht binnenboord gehaald is.

Voetbalclub Duinrand S en Reddingsbrigade Schoorl ontvangen AED van ING

Paul Ruis, voorzitter van voetbalclub Duinrand S uit Schoorl en Sem van Drunen, hoofd materialencommissie van de Schoorlse Reddingsbrigade, ontvingen woensdag 20 december een Automatische Externe Defibrillator (AED) uit handen van Hans Schakel, sponsormanager amateurvoetbal bij ING.

Reddingsbrigade Nederland vereerd met bezoek van de Koning op 100-jarig jubileum

Reddingsbrigade Nederland bestaat vandaag precies 100 jaar. Op 16 september 1917 vond de officiële oprichtingsvergadering van de Nederlandsche Bond tot het Redden van Drenkelingen (Reddingsbrigade Nederland) plaats op initiatief van vijf reddingsbrigades uit Den Bosch, Amsterdam, Breda, Den Haag en Haarlem. Deze reddingsbrigades werden in de jaren daarvoor opgericht, omdat verdrinkingsongevallen in hun vestigingsplaatsen aanleiding tot het initiatief waren, om mensen die al konden zwemmen te leren hoe hun medemens te redden. Vervolgens is de jarenlang gehanteerde bondsspreuk ontstaan: “zolang niet iedereen kan zwemmen, moet elke zwemmer kunnen redden”. Met de oprichting van een overkoepelende bond wilde men uniformiteit brengen in de lesstof en methodes voor het redden van drenkelingen. 100 jaar later is Reddingsbrigade Nederland uitgegroeid tot een landelijke vereniging van 166 aangesloten Reddingsbrigade door heel Nederland.

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld