Reddingsbrigade Nederland

Tweede Kamer verneemt over resultaten proeftuinen maatschappelijke diensttijd

De eerste resultaten uit de proeftuinen voor maatschappelijke diensttijd zijn vrijdag 29 maart in een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Een steeds grotere groep jongeren doet enthousiast mee met MDT; al zo'n 3600! De meesten zijn 'jong' (gemiddeld 18 jaar), hebben relatief vaak een migratieachtergrond en hebben relatief vaak een vmbo-of mbo-opleidingsniveau. Opvallend is dat het aantal jongeren dat al ervaring had met vrijwilligerswerk lager ligt dan het gemiddelde in Nederland. Maatschappelijke diensttijd weet 'nieuwe' groepen aan zich te binden.

Jongeren met verschillende achtergronden kiezen om verschillende redenen voor MDT. De onderzoeksresultaten laten zien dat de motivatie om mee te doen nadrukkelijk twee componenten bevat: zowel persoonlijke ontwikkeling als 'iets betekenen voor een ander'. Los van de inhoudelijke drijfveer laat de tussenrapportage zien dat het voor deelnemende jongeren ook van belang is dat ze plezier beleven aan hun maatschappelijke diensttijd. Het sociale aspect raakt direct aan de intrinsieke motivatie. Onderdeel zijn van een groep, iets leren van mensen die je anders niet zou ontmoeten of samen met vrienden iets doen; dat staat voor de meeste jongeren op één. Direct gevolgd door 'goede begeleiding'. Opvallend is eveneens dat met name begeleiding door jongerencoaches positief uitpakt. De MDT-jongeren hechten sterk aan zichtbare aandacht en erkenning voor wat zij hebben gedaan. Een financiële beloning als vergoeding scoort onder deze groep opvallend laag.
 
Reddingsbrigade
Resultaten van 'Reddingsbrigade: een ervaring voor het leven!', de proeftuin van Reddingsbrigade Nederland, laten een vergelijkbaar beeld zien met de algemene resultaten uit de tussenrapportage. Inmiddels zijn er 95 aanmeldingen. Veruit de meeste jongeren daarvan zijn via hun opleiding in contact gekomen met MDT. De meesten volgen een vmbo- of  mbo(2-4)-opleiding. Belangrijke redenen voor jongeren om deel te nemen: vaardigheden willen verbeteren, MDT staat goed op het cv, iets voor een ander willen betekenen. Jongeren vinden het belangrijk dat zij: goede begeleiding en training krijgen; het samen met vrienden kunnen doen; plezier beleven; zich deel voelen uitmaken van een team; en een beloning krijgen voor hun deelname.
 
De brief aan de Tweede Kamer, inclusief bijlagen (waaronder de tussenrapportage) staat hier. Een overzicht van alle resultaten van 'Reddingsbrigade: een ervaring voor het leven!' staat hier.

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld