Reddingsbrigade Nederland

Reddingsbrigade aan de slag voor proeftuin maatschappelijke diensttijd

'Reddingsbrigade: een ervaring voor het leven!' is een van de 41 gekozen projecten voor het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd (MDT) van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Voor alle geldt als uiterlijke startdatum 17 september 2018 en een looptijd van maximaal achttien maanden. Reddingsbrigade Nederland plande voor dinsdag 14 augustus de kick-off van de voorbereidingsfase, met als een van de eerste resultaten een publiekssamenvatting.

ZonMw, de organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie die de subsidies voor de MDT toekende, bepaalde dat aan alle gehonoreerde projecten een samenvatting moet zijn gekoppeld. Bedoeld voor een breed geïnteresseerd publiek. Die van Reddingsbrigade Nederland luidt:
 
Leerdoelen proeftuin
Wij zetten een organisatie neer waarbij reddingsbrigades, partners en scholen samenwerken om jongeren te enthousiasmeren en te begeleiden. Vanuit deze organisatie en de geleerde lessen ontwikkelen we daarna een duurzaam landelijk programma.

Doelgroep
We richten ons op alle jongeren van 16 jaar en ouder die kunnen zwemmen.

Resultaten
De Reddingsbrigade laat mensen genieten van ons water door ze te leren zwemmen en al zwemmend zichzelf en anderen te leren redden. Lifeguards geven voorlichting, houden toezicht en verlenen eerste hulp op stranden, plassen en bij evenementen. Wij willen in deze proeftuin zo’n 60 jongeren van 16 t/m 24 jaar hierbij betrekken en ze de gelegenheid bieden om bij reddingsbrigades als lifeguard aan de slag te gaan. Daar worden niet alleen zij beter van, maar heel Nederland!

Regio
Voor deze proeftuin richten wij ons op het zuidwesten van Nederland binnen ruwweg de driehoek Den Haag - Breda - Ouddorp.

Infrastructuur
Het project 'Reddingsbrigade: een ervaring voor het leven!' bestaat in eerste opzet uit een proeftuin van zes reddingsbrigades en partners met ondersteuning vanuit het Landelijk Bureau in IJmuiden. Dit moet leiden tot een infrastructuur waarmee in de toekomst alle reddingsbrigades uit de voeten kunnen. Het doel is een alternatieve route te ontwikkelen om jongeren te bereiken en aan ons te binden. Tegelijkertijd krijgen deze jongeren de mogelijkheid om zich te oriënteren op hun toekomst, ervaringen op te doen en erkende diploma’s te behalen. Bij het succesvol doorlopen van het traject ontvangt de deelnemer een bewijs, wat voordeel oplevert bij het solliciteren naar een baan bij de overheid.
 
Beoordeling
ZonMw liet het beoordelingswerk ten aanzien van de subsidieaanvragen voor projectmatige invulling van de maatschappelijke diensttijd deels over aan een panel van jongeren en experts. Aansluiting van het project bij de wensen van jongeren was een van de belangrijkste criteria bij de beoordeling. Daarom hadden jongeren zelfs een doorslaggevende stem in het toekennen van de subsidies.
 
Meer informatie over het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd staat op www.zonmw.nl.

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld