Reddingsbrigade Nederland

Jongeren kunnen zich aanmelden voor project in maatschappelijke diensttijd

Ben jij in de leeftijd van 16 tot en met 24 jaar en heb je minimaal zwemdiploma B? Dan kun je kiezen voor maatschappelijke diensttijd bij een reddingsbrigade. Binnen het project 'Reddingsbrigade: een ervaring voor het leven!' zijn er in deze fase zes pilotlocaties: Breda, Den Bosch, Den Haag, Dordrecht, Ouddorp, Rotterdam.

MDT - wervingJij kunt aan de slag als strand-, zwembad- of evenementenbewaker, zwem- of sportinstructeur, EHBO'er of trainer. Elke deelnemende reddingsbrigade bepaalt samen met jou wat er te doen is. We leiden je op en coachen je in jouw persoonlijke traject. De beloning: een erkend certificaat, dat het goed doet op je cv!
 
Wat heb jij aan maatschappelijke diensttijd?
Je ontdekt wat het betekent om verantwoordelijkheid te dragen voor de veiligheid van anderen en jezelf. Je kunt zelfs diploma's, bijvoorbeeld voor zwem- of brigade-instructeur en EHBO, maar ook vaarbewijzen halen, waaraan je later wat hebt. Je werkt nauw samen met brandweer, politie, ambulance, gemeente, zwembad, recreatie-exploitanten en evenementen- of beveiligingsorganisatoren. Leuk en leerzaam! Je leert gevaren herkennen en hoe je daarmee omgaat. Het kunnen herkennen en bestrijden van die gevaren is een vaardigheid waarvan jouw familie en vrienden groot voordeel hebben; je bent ineens een redder in plaats van een toeschouwer. Maar er is veel meer. Je komt jezelf tegen als je echt aan de bak moet. Je leert omgaan met allerlei mensen; met uiteenlopende karakters, van alle lagen van de bevolking, van welke culturele herkomst dan ook. Wij vinden dat geweldig werk, halen er veel plezier en voldoening uit. Wij leren dagelijks bij. Onze hobby is voor velen een opstap naar hun beroep. Die kansen heb jij ook als je bij ons komt werken!
 
Wat kun jij voor ons doen?
Wij bieden jongeren de gelegenheid om te werken op stranden, in zwembaden, bij recreatieplassen en bij evenementen, of: als mensen in nood zijn. Reddingsbrigades halen vaak het nieuws, omdat ze te maken hebben met onveilige situaties op, in en bij het water. We gebruiken sociale media om ons werk uit te dragen en zoeken naar nieuwe wegen om onze taken nog beter uit te voeren. Kort gezegd: wij hebben op alle genoemde terreinen in allerlei taken jongeren nodig! We komen handen tekort en kunnen nog veel meer doen voor alle mensen in Nederland die gewild en ongewild met leuke, maar ook met de gevaarlijke kanten van water worden geconfronteerd.
 
Wat is de eerste stap?
Meld je aan! Dat geldt voor een lid van een reddingsbrigade die zijn inspanning graag verzilverd ziet in een certificaat voor het cv. Maar we willen ook uitdrukkelijk in contact komen met jongeren die ooit bij een reddingsbrigade hun zwemdiploma's hebben gehaald, met broers en zussen van kinderen die nu bij een reddingsbrigade zwemmen, en met jongeren die naar school gaan of al werken. Iedere jongere, uit welke laag van de bevolking en van welke culturele achtergrond dan ook, is welkom. We willen graag jongeren inzetten die beter begrijpen hoe mensen die geen zwemcultuur hebben met de gevaren en leuke kanten van water omgaan.
 
Wat gebeurt er vervolgens?
We beginnen met een intakegesprek. Jouw wensen zijn leidend en jouw ideeën welkom. Samen bepalen we wat past bij jou en bij de reddingsbrigade waar jij je meldt. Maar je kunt ook taken bij een andere reddingsbrigade verrichten. Wij zijn flexibel. Of je nu drie of twaalf maanden bij ons werkt, een avond of een dag per week of bijna fulltime; het maakt niet uit, als de taken die we afspreken maar worden gedaan. Je wordt begeleid door een persoonlijke coach. Je hebt een klein budget om je taken te realiseren. Die voer je uit onder leiding van de verantwoordelijke voor dat terrein bij de reddingsbrigade. Je kunt passende diploma’s halen en na een succesvolle afloop krijg je een certificaat van Reddingsbrigade Nederland dat je verder helpt in ons netwerk en daarbuiten. Dat is voor alle jongeren waardevol. Het is zeker relevant voor jongeren die nadenken over een baan bij brandweer, politie of ambulance, in de zwemwereld of bij evenementen- en beveiligingsbedrijven.
 
Wil je meer informatie of een afspraak maken?
Voor meer informatie over de maatschappelijke diensttijd of bij vragen, zoals wat te doen als je buiten de regio van een bepaalde reddingsbrigade woont, kun je terecht bij de projectleiders van Reddingsbrigade Nederland: Sandra van Lohuizen (svanlohuizen@reddingsbrigade.nl), Marcel Jagersma (mjagersma@reddingsbrigade.nl). Een toelichting staat ook op de website van ZonMw.

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld