Reddingsbrigade Nederland

Deelnemers maatschappelijke diensttijd doen ervaring op met 'Auto te Water'

'Reddingsbrigade: een ervaring voor het leven!', het gesubsidieerde project van Reddingsbrigade Nederland in het kader van maatschappelijke diensttijd (MDT), is in ontwikkeling. Zaterdag 27 oktober ervoeren de eerste MDT-deelnemers in het Tilburgse zwembad Stappegoor wat er gebeurt als een auto te water raakt. Een ideale gelegenheid om te bepalen of ze via een ondersteunende pilotbrigade als Dordrecht willen worden opgeleid tot instructeur.

Auto te waterEva, Robin, Tom en Melvin schreven zich via het aanmeldingsformulier in voor MDT bij Reddingsbrigade Nederland. Ze maakten vervolgens hun belangstelling voor een kennismaking met de cursus Auto te Water bekend, die de gelijknamige stichting organiseert in samenwerking met Let us Train You. Joost van Huijkelom van die organisatie verzorgde eerst een introductie, waarbij de theorie en de 'do's en don'ts' centraal stonden. Het MDT-viertal leerde vervolgens niet alleen wat ze moeten doen om in zo'n situatie zelf veilig uit een wagen te komen. Ze oefenden ook op het redden van mensen uit een auto die te water is geraakt. Daarvoor stond een cabine compleet met 'inzittenden' (poppen) in veiligheidsgordels op de bodem van het zwembad.
 
Vaardigheden
,,Natuurlijk gaat het hierbij om ernstige ongelukken'', stelt projectleider Sandra van Lohuizen, die bij dit vroege MDT-initiatief (voorafgaand aan een opleidingstraject) merkte, dat jongeren ook dan interesse hebben in waterhulpverlening. ,,Zij gaven aan het bijzonder leerzaam te vinden en nu te begrijpen hoe belangrijk het is om te weten hoe je jezelf kunt redden uit een auto die te water is geraakt. Ook waren ze enthousiast over de ervaring om met bepaalde vaardigheden als hulpverlener op te treden en daadwerkelijk mensen te redden. Deze deelnemers aan de maatschappelijke diensttijd bij de Reddingsbrigade willen opgeleid worden tot gecertificeerd instructeur. Dat is nodig om andere mensen te kunnen leren wat ze moeten doen als zij met hun auto te water raken of als zij anderen moeten helpen om uit hun auto te komen.''
 
Missie
,,De Dordtse Reddingsbrigade wil graag over instructeurs beschikken, die Dordtenaren kunnen trainen in wat ze bij een auto-te-watersituatie moeten doen. Dat past helemaal in haar missie: het voorkomen van de verdrinkingsdood. En dat gebeurt ook door het redden van mensen in nood te water. Het is echt heel belangrijk dat juist inzittenden van een auto weten wat ze zelf het beste kunnen doen. Anderen komen al snel te laat of ze brengen zichzelf in gevaar. En mensen die in paniek zijn, doen nu eenmaal niet de meest verstandige dingen.''
 

Video
Van de ervaringen met Auto te Water, die deze vier MDT-deelnemers opdeden, is een video gemaakt. Heb jij de beelden bekeken en ben je daarvan enthousiast geworden? Wil jij ook nieuwe, belangrijke vaardigheden leren en later anderen instructies geven? Meld je dan aan voor maatschappelijke diensttijd bij Reddingsbrigade Nederland. Vraag de projectleiders naar alle mogelijkheden binnen het project 'Reddingsbrigade Nederland: een evaring voor het leven!'. Want wij bieden veel kansen voor jongeren! Wellicht heb jij meer belangstelling voor beveiliging te water, (strand)bewaking, zweminstructie of evenementenbeveiliging. Je bent van harte welkom!

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld